Etelä-Korea joutuu maksamaan entistä enemmän Yhdysvalloille sotilaallisesta suojasta

Etelä-Korea joutuu maksamaan Yhdysvalloille tänä vuonna entistä enemmän korvausta amerikkalaisjoukoista maassa.

Etelä-Korean ulkoministeriön mukaan maa joutuu maksamaan Yhdysvalloille 924 miljoonaa dollaria eli noin 816 miljoonaa euroa, mikä on kahdeksan prosenttia enemmän kuin viime vuonna.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on toistuvasti valittanut amerikkalaisjoukkojen Etelä-Koreassa pitämisen kalleudesta. Vahvistamattomien tietojen mukaan Yhdysvallat olisi alun perin vaatinut Etelä-Korean maksaman korvauksen kaksinkertaistamista.

Nykyinen sopimus vuoden mittainen

Yhdysvaltain ja Etelä-Korean viisivuotinen sopimus maksettavista korvauksista päättyi viime vuonna. Nyt solmittu sopimus on vain vuoden mittainen, joten Etelä-Korea ja Yhdysvallat joutuvat pian palaamaan neuvottelupöytään asiassa.

Yhdysvalloilla on Etelä-Koreassa reilut 28  000 sotilasta. Amerikkalaisjoukot vahvistavat olennaisesti Etelä-Korean puolustuskykyä. Maa on kokenut asemansa uhatuksi ydinkokeita ja ohjuskokeita tehneen Pohjois-Korean naapurissa.

Vuosina 1950–1953 käyty Korean sota päättyi aselepoon, mutta ei rauhansopimukseen, joten teknisesti Etelä-Korea ja Pohjois-Korea ovat edelleen sodassa keskenään.

Tapaaminen Hanoissa

Trumpin on määrä tavata Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un tämän kuun lopussa Hanoissa Vietnamissa. Trumpin ja Kimin odotetaan keskustelevan tapaamisessaan muun muassa Korean sodan julistamisesta päättyneeksi.

Kun Trump ja Kim viime vuonna tapasivat Singaporessa, Trump hätkähdytti eteläkorealaisia ilmoittamalla, että Yhdysvallat lopettaa sotaharjoituksensa Etelä-Korean kanssa. Trump kutsui sotaharjoituksia provosoiviksi ja sanoi, että Etelä-Korea ei hänen mielestään maksa tarpeeksi isoa osuutta niistä.

Sittemmin Yhdysvallat ja Etelä-Korea ovat jatkaneet yhteisten sotaharjoitusten järjestämistä.

Trump sanoi Kimin tapaamisen jälkeen myös, että Yhdysvallat tulee jossain vaiheessa vetämään pois joukkonsa Etelä-Koreasta, mutta se ei kuitenkaan vielä ole ajankohtaista.

Äskettäisessä CBS-televisiokanavan haastattelussa Trump sanoi, ettei hänellä ole suunnitelmia joukkojen vetämisestä pois Etelä-Koreasta, mutta se saattaa kuitenkin jonain päivänä tulla kyseeseen.

Lue myös:

    Uusimmat