Etelä-Korea irtisanoo sotilastiedustelusopimuksen Japanin kanssa – maiden välit luisuneet historiallisen huonoiksi

Etelä-Korean ja Japanin välit kiristyvät entisestään, ja tällä kertaa kiistakapulana on sotilastiedustelu. Etelä-Korea ilmoitti torstaina irtisanovansa sotilastiedustelusopimuksen Japanin kanssa, ja Japani kertoi heti vastustavansa päätöstä.

Sopimuksen tarkoituksena oli helpottaa arkaluonteisen sotilastiedon vaihtamista. Etelä-Korean turvallisuusviranomainen sanoo, että sopimuksessa pysyminen ei palvele maan kansallisia etuja.

New York Timesin mukaan Etelä-Korean turvallisuusneuvoston varajohtaja Kim You-geun lisäksi sanoo, että Etelä-Korea päätti irtisanoa tiedustelusopimuksen, sillä kaupankäynnin rajoitukset ovat muuttaneet maiden välistä turvallisuusyhteistyötä.

Japanin ulkoministeri Taro Kono sanoo tiedotteessa, että Etelä-Korean hallituksen päätös on täysin väärä nykyisen alueellisen turvallisuusympäristön näkökulmasta ja äärimmäisen valitettava.

Japanin ja Pohjois-Korean välit ovat luisuneet historiallisen huonoiksi. Taustalla on muun muassa se, että elokuun alussa Etelä-Koreassa oikeus katsoi, että japanilaisten yritysten pitää maksaa toisen maailmansodan aikana käyttämästään pakkotyövoimasta. Japani puolestaan poisti Etelä-Korean niin kutsutulta valkoiselta listaltaan. Listalla olevat maat saavat Japanilta vientietuuksia.

Viime aikoina maiden jännitteissä on kuitenkin nähty helpottumisen merkkejä. Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in sanoi, että he mielellään lyöttäytyvät yhteen Japanin kanssa, jos Japani valitsee vuoropuhelun.

Sopimuksen kaatuminen huolestuttaa myös Yhdysvalloissa

Etelä-Korean päätöksen uskotaan tyrmistyttävän myös Yhdysvaltoja. Yhdysvallat on tukenut sopimusta varmistaakseen Pohjois-Korean ohjustoiminnan tarkkailun. Etelä-Korea ja Japani ovat lisäksi kaksi Yhdysvaltain tärkeintä liittolaista Aasiassa.

Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagonin tiedottaja Dave Eastburn sanoo Yhdysvaltojen toivovan, että Japani ja Etelä-Korea tekevät yhteistyötä ratkaistakseen erimielisyytensä, New York Times kertoo.

– Me kaikki olemme voimakkaampia ja Koillis-Aasia on turvallisempi, kun Yhdysvallat, Japani ja Korea tekevät töitä yhdessä solidaarisesti ja ystävällisesti, hän sanoi.

Hänen mukaansa tiedustelutiedon jako on avainasemassa puolustuspolitiikan ja strategian kehittämisessä.

Lue myös:

    Uusimmat