Etelä-Karjalan joulu on ollut poikkeuksellisen väkivaltainen – rikosylikomisario pelkää veritekojen vielä jatkuvan: "Veitset ovat heiluneet"

Etelä-Karjalan Lappeenrannassa ja Imatralla joulunvietto on ollut kaikkea muuta kuin rauhallista.

Rikosylikonstaapeli Ilkka Vainikka Kaakkois-Suomen poliisista kertoo, että joulunpyhiä ovat varjostaneet väkivallanteot, joita on tapahtunut pääosin yksityiskodeissa.

– Joulu on yllättänyt. Joulu on ollut yllättävän väkivaltainen kaiken kaikkiaan. Jouluaattona se alkoi ja on jatkunut tähän päivään.

Poliisi pelkää, että väkivaltaisuudet jatkuvat vielä tulevien vapaapäivien aikana. Perjantai- ja lauantai-illat ovat kohtalokkaita.

– Sehän tässä on vähän arveluttanut, että kun huominen on vielä vapaapäivä ja sunnuntai sitten ehkä lepopäivä, että jatkuuko tämä meininki vielä kuinka pitkään. Tämä päivä voi olla vielä rauhatonta, kunhan päivä kääntyy illaksi.

Väkivaltarikosten lisäksi poliisia ovat työllistäneet liikennerikokset ja perheväkivaltaisuudet. Poliisin mukaan rikos- ja häiriökäyttäytymisen vuoksi kiinniotettuja henkilöitä on useampia ihmisiä kuin kiireisenä kesäviikonloppuna.

Tapon yrityksiä ja pahoinpitelyjä

Etelä-Karjalassa poliisilla on tutkittavanaan vakavia rikosnimikkeitä, jotka ovat tapahtuneet jouluna.

Jouluaattona lappeenrantalaisessa yksityisasunnossa tapahtui tapon yritys, kun yksityisasunnossa olleen seurueen välille tuli erimielisyyttä, ja yksi seurueen jäsenistä pahoinpideltiin veitsellä. Uhri kiidätettiin sairaalaan ja kaksi ihmistä pidätettiin.

Aattona tapahtui myös toinen rikos yksityisasunnossa, kun mies pahoinpiteli vaimoaan Imatralla. Poliisi otti aviomiehen kiinni, ja hänet pidätettiin rikoksesta epäiltynä pahoinpitelyyn. Poliisi ei tiedota uhrin vammoista. Alkoholilla oli osuutta tapahtuneeseen.

Aattona tapahtui myös pahoinpitely autotiellä, kun neljän hengen autoseurueen välillä oli tullut riitaa. Kuljettaja pysäytti auton ja sen ulkopuolella yksi seurueen jäsenistä oli pahoinpidellyt nyrkein kahta muuta. Pahoinpidellyille aiheutui vammoja kasvoihin. Pahoinpitelijä otettiin kiinni ja pidätettiin. Poliisin mukaan päihteillä oli osuutta tapahtuneeseen.

Puolestaan jouluaaton ja joulupäivän välisenä yönä Luumäellä yksityisasunnossa syntyi riita useamman henkilön seurueessa, kun yksi seurueen jäsen riitautui muiden kanssa. Hän pahoinpiteli yhtä seurueen henkilöistä kuristamalla ja uhkaili muita teräaseella. Mies otettiin kiinni ja pidätettiin rikoksesta epäiltynä pahoinpitelyyn ja laittomaan uhkaukseen. Jälleen alkoholilla oli osuutta tapahtuneeseen.

Koronaturhautuminen syynä?

Vuodesta 1986 rikosten parissa työskennellyt rikosylikomisario Vainikka on pohtinut työkavereidensa kanssa, voisiko koronaviruksen aiheuttamalla poikkeusajalla olla osaa tai arpaa nyt kärjistyneissä väkivallanteoissa.

– Sellainen ajatus tulee mieleen itselle ja työkavereille, että koronan vuoksi saattaa olla turhautumista, joka purkautuu viinankäytön kanssa ja laukaisee reaktioita. En ole kuitenkaan asiantuntija, mutta epäilys on voimakas, Vainikka toteaa.

Kiireisen joulun vuoksi lisää poliiseja ei kuitenkaan ole tarvinnut kutsua töihin vapailtaan, vaan joululle varatuilla resursseilla on selvitty. Yleensä joulu on rauhallista aikaa.

– Nyt ei ole tarvinnut sormia pyöritellä ja istua kinkkua syömässä sekä kahvilla. Töitä on riittänyt ihan kaikille.

Muut Suomen poliisilaitokset ovat viestineet rauhallisesta joulusta. Etelä-Karjalassa rauhasta ei ole tietoakaan, Vainikka summaa.

– Kyllä tämä poikkeuksellinen joulu on ollut. Tuossa vähän ihmetyttää, kun muualla Suomessa poliisi kertoo, että on niin rauhallista ollut. Mitä se semmoinen on? Meillä on itärajalla kaikkea muuta kuin rauhallista. Meillä ei ole ollut rauhallinen joulu.

"Poikkeuksellista"

Väkivallanteoissa korostuvat kotoa saatavat rikoksentekovälineet sekä nyrkit. Rikokset ovat myös tapahtuneet pääosin yksityisasunnoissa. Surullisiin tapahtumasarjoihin on mahtunut myös perheväkivaltaa.

– Tietysti nyt kun ollaan kotona, veitset ovat lähellä. Kyllä se olisi parempi  kahvikuppi ottaa käteen, kuin fileeraus- tai leipäveitsi, mutta nyt meillä ovat veitset heiluneet, Vainikka toteaa.

– Toivotaan, että ihmiset rauhoittuisivat pikkuhiljaa ja eläisivät sovussa keskenään. Riitoja voi ratkoa muuten kuin väkivallan kautta. Tämä on nyt ihan poikkeuksellista.

Lue myös:

    Uusimmat