24-vuotias puukotettiin hengiltä Helsingin rautatieasemalla – poliisikin ihmettelee käsittämätöntä syytä: "Sanotaan suoraan, älytön"

8:38
Kynnys teräaseiden käyttämiseksi voi olla todella matala, ja osa niitä kantavista nuorista hakeutuu tilanteisiin, joissa niitä voi käyttää. Mistä ilmiössä tarkalleen ottaen on kyse? Katso Jari Kosken koko haastattelu Asian ytimessä Jaakko Loikkanen -ohjelmasta.

Helsingin Päärautatieasemalla tapahtui maanantai-iltana kymmenen hengen joukkotappelu, jonka yhteydessä puukotettiin yhtä 24-vuotiasta miestä. Uhri kuoli tapahtumapaikalle.

Tapauksen tutkinnanjohtaja kertoi MTV Uutisille tiistaina, että kuolemaan johtaneet tapahtumat lähtivät liikkeelle mitättömästä pikkuasiasta. 

– Yhdellä seitsemän hengen seurueessa oli pieni laukku, jota tämä heilutti hihnastaan. Ilmeisesti tämä laukun heiluttaminen ärsytti toisen seurueen jäseniä niin paljon, että siitä syntyi suukopua, Jukka Larkio sanoi MTV Uutiset Livessä.

Rikostarkastaja Jari Koski Helsingin poliisi kertoo, että motiivista ei ole vielä täyttä varmuutta.

– Ikävä kyllä tässäkin vähän vaikuttaa siltä, että se motiivi voi olla – sanotaan suoraan – älytön, mitä ei välttämättä pysty oikein miettimään, mistä tämä johtuu.

Epäiltyjä teossa on tällä hetkellä kuusi. Varsinainen puukottaja ja epäiltyjen osallisuus tekoon tullaan selvittämään.

Kaikki kuusi ovat alaikäisiä.

Ei enää yksittäistapaus

Puukotus on jatkumoa tapauksille, joissa henkirikoksesta tai sen yrityksestä epäillään alaikäistä tai alaikäisiä. Tapauksen tutkinnanjohtaja Larkio sanoi tiistaina, että ei voida puhua enää yksittäistapauksista.

Koski on samaa mieltä.

– Kyllä se näin on, että näitä on paljon enemmän kuin yksittäistapauksia. Viime vuonna, kun tämä kehitys alkoi valtakunnallisesti, niin nuorten tekemät vakavemmat väkivaltarikokset tekivät kunnon piikin, Koski kertoo.

– Kun katsotaan tätä alkuvuotta, niin meillä on pikkuinen pelko, että se ei tasoitu näiden nuorten kohdalla se lasku. Tänä vuonna on pikkuisen vähemmän tapahtunut törkeän pahoinpitelyn rikosnimikkeellä tutkittuja juttuja, mutta henkirikokset ja niiden yritykset ovat samalla tasolla kuin viime vuonna.

Autot täynnä kättä pidempää

Kosken mielestä ilmiöstä on tärkeää puhua. Kehitys on huolestuttavaa, koska yhä nuoremmat varustautuvat erilaisilla teräaseilla tai mailoilla tarkoituksenaan käyttää väkivaltaa johonkin.

Oman kertomansa mukaan he vain varustautuvat, puolustautuvat väkivallan uhkaa vastaan.

Näitä väkivallan välineitä kantavat mukanaan erinäiset porukat tai yksittäiset henkilöt.

– Esimerkkinä voin kertoa, että pari viikkoa sitten oli Pikku Huopalahdessa tapaus, jossa 10-15 henkilöä kävi kahden henkilön kimppuun. Sen tiimoilta tehtiin rikostutkinnassa erilaisia tutkimuksia ja pysäytettiin henkilöitä.

– Useammasta autosta löytyi jokaiselta matkustajalta jonkinlaista kättä pidempää tai teräasetta, Koski kertoo.

– Kun kysyttiin, minkä takia teillä näitä on, niin yleensä vastaus on joko ettei kerrota tai sitten vedotaan siihen, että tarvitaan itsepuolustukseksi.

Rikostarkastaja Jari Koski kertoo haastattelussa, että tätä pientä, raskaisiin väkivaltarikoksiin syyllistyvää nuorten joukkoa yhdistää huono-osaisuus ja "pudokkuus". Lisäksi erityisesti ryöstöissä ja törkeissä ryöstöissä ulkomaalaistaustaiset nuoret ovat yliedustettuina. Katso koko haastattelu tämän artikkelin videoikkunasta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja