Mainos

Etelä- ja Itä-Suomessa tuskaillaan heikkoa ilmanlaatua

Kuiva ilma ja katupöly yskittävät. Katujen hiekoitushiekka ja autojen talvirenkaatkin huonontavat hengitysilmaa, mutta suurin haitta ovat Venäjän alueelta kulkeutuvat pienhiukkaset.

Pääkaupunkiseutu ei ole ainoa, joka kärsii heikosta ilmanlaadusta. Koko eteläisessä Suomessa ja etenkin itärajan läheisyydessä niiskutellaan, yskitään ja pyyhitään silmiä. Syynä ovat Venäjältä ja Baltiasta kulkeutuneet pienhiukkaset, katupöly ja kuiva sää. Onneksi näin pitkiä kuivia jaksoja ja samansuuntaisia ilmavirtauksia ei satu kovin usein.

Päästöhiukkasten pitäisi lähipäivinä vähentyä, mutta pölypäästöjen poistamiseen tarvittaisiin sadetta. Ilmatieteen laitoksen erikoistutkija Ari Karppinen lupaa varovasti, että tilanne voi helpottua, jos sääennusteet pitävät paikkansa.

- Lisääntynyt pienhiukkaspitoisuus on koko Etelä-Suomen yhteinen ongelma. Palojen aiheuttamat päästöt tulevat niin laajalta alueelta Venäjältä ja Baltiasta, että ne vaikuttavat paitsi itärajalla myös koko eteläisessä Suomessa, Karppinen varmistaa.

Hengitettävien hiukkasten vuorokausikeskiarvot ylittävät annetut ohjearvot esimerkiksi Lahdessa Launeen ja Torin mittausasemilla.

Länsirannikolla asiat ovat paremmin. Idästä tulevat päästöt ovat jo laimentuneita, ja ilmavirrat ovat kuljettaneet niitä muihin suuntiin. Pohjois-Suomeen metsäpalojen pienhiukkaset eivät liioin ole yltäneet.

Katujen hiekoitushiekka suuri riesa

Kuivuus koettelee koko Suomea. Varsinkin runsasliikenteisissä paikoissa kuivuus lisää karkeiden hiukkasten pitoisuuksia.

- Esimerkiksi Etelä-Suomen pienhiukkaspitoisuudet ovat karkeasti arvioiden noin viisi kertaa keskiarvotasoa korkeammat, ja tilanne on jatkunut jo kahden viikon ajan. Sillä täytyy olla jo terveyden kannaltakin iso merkitys. EU:n uudet säädökset, jotka tulevat koskemaan pienhiukkasia, rajoittaisivat kattopitoisuudet selvästi alle nykyisten pitoisuustasojen, Karppinen huomauttaa.

Paikallisten pölypäästöjen pienentämisestä on keskusteltu pitkään. Talviliukkauden torjumiseksi pitäisi kehittää muita tapoja kuin runsas hiekoitus ja nastarenkaiden käyttö. Talven aikana kertyneet hiekoitushiekat ovat suurimpia karkean pölyn lähteitä. Nastarenkaat taas rikkovat kadun pintaa ja lisäävät näin karkean pölyn määrää.

Pakoputkista tulevien päästöjen määrä on Helsingissäkin vain kymmenkunta prosenttia päästöistä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.