Näin hallitus suosittelee: Maskit julkiseen liikenteeseen, etätyö kriittisimmille alueille – lisäksi selkeät liikennevalo-ohjeet ulkomailta tulevien testaukseen ja karanteeniin

Sanna Marin tiedottaa koronatilanteesta –"Hallitus puoltaa THL:n kasvomaskisuositusta" 6:18
Mykkänen ja Lindtman vakavina koronaviruksen Suomeen iskevästä toisesta aallosta: "Nyt on viimeinen hetki saada nämä asiat kuntoon"

Hallitus suosittelee maskien käyttämistä julkisessa liikenteessä. Etätyötä suositellaan alueille, joissa tartuntoja on eniten. Ulkomailta tuleville on käytössä liikennevalojärjestelmä, joka auttaa testauksen ja karanteenien toteuttamisessa.

Pääministeri Sanna Marin kertoi hallituksen uusista suosituksista koskien maskien käyttöä, etätyötä ja ulkomailta tulevien testauksia ja karanteeneja.

Tässä suositukset kootusti.

1. Maskeja suositellaan julkiseen liikenteeseen

Hallitus suosittelee kasvomaskien käyttämistä joukkoliikenteessä ja muissa tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen ei ole mahdollista.

Lähtökohtana on, että ihmiset hankkisivat maskit itse. Kunnat pitävät huolen, että myös vähävaraiset saavat maskeja. Maskeja jaetaan haavoittuvassa asemassa oleville ilmaiseksi. Valtio korvaa kulut, sanoi Marin.

2. Etätyötä suositellaan muun muassa Uudellemaalle ja Varsinais-Suomeen

Etätyötä hallitus suosittelee tehtäväksi mahdollisimman laajasti näillä alueilla: Helsingin, Uudenmaan, Varsinais-Suomen ja Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirien alueella.

Etätyösuositus on tehty, jos koronatartuntojen määrä on alueella kasvussa.

3. Rajanylitykseen avuksi liikennevalomalli

Ulkomailta tulevien testaukset ovat ensisijaisesti vapaaehtoisia. Marinin mukaan pakollinen testaus tai karanteenimääräys on mahdollista tehdä viranomaispäätöksellä tartuntatautilain mukaan.

Hallitus on myös antanut Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle pyynnön valmistella niin sanotun liikennevalomallin. Maat luokitellaan punaisiin, keltaisiin ja vihreisiin. Marinin mukaan kyse on viestinnällisestä avusta, jonka avulla toimenpiteitä voidaan hahmottaa helpommin.

Puanaiset maat: näistä maista saapuvat testataan todennäköisesti laajasti ja määrätään viranomaispäätöksellä karanteeniin. Pakollinen testaus ja karanteeni voi tulla myös kysymykseen, sanoi Marin.

Keltaiset maat: Lähtökohtana omaehtoinen karanteeni.

Vihreät maat: omaehtoiselle karanteenille ei ole tarvetta. Koskee maita, joissa on ollut alle 8 uutta tautitapausta 100 000 henkilöä kohti viimeisen kahden viikon aikana.

Lue myös:

    Uusimmat