Mainos

Etan poliittinen siipi: Rauhanhanke ei ole katkennut

Espanjan sisäministeri ilmoitti eilen hallituksen katkaisevan neuvotteluyhteydet Etan kanssa.

Baskien Eta-järjestön poliittinen siipi kiistää, että rauhanprosessi Espanjan hallituksen kanssa on poikki. Madridin lentokentällä lauantaina räjäytetty pommi päätti Etan yhdeksän kuukautta kestäneen tulitauon.

- Tehtävänämme on vahvistaa, ettei rauhanhanke ole katkennut. Tämä on aiempaakin tärkeämpää, sanoi Batasuna-puolueen edustaja Xabier Larralde Bayonnen kaupungissa Lounais-Ranskassa.

Larralde huomautti, että neuvottelut ovat olleet kriisissä useita kuukausia. Hän patisti Espanjan hallitusta ja Etaa uusiin ponnisteluihin.

- Olemme toistaneet, että prosessi on kriittisessä vaiheessa. Edistystä ei ole ollut, eikä pohjaa poliittisille neuvotteluille.

Espanjan hallitus kieltäytyi eilen jatkamasta vuoropuheluaan Etan kanssa. Sisäministeri Alfredo Perez Rubalcaba huomautti, että "Eta itse katkaisi, hävitti ja lopetti rauhanprosessin".

El Pais -lehden mukaan hallitus aikoo vaihtaa strategiaansa ja painostaa Etaa entistä enemmän poliisin ja oikeuslaitoksen avulla. Se yrittää myös lisätä Batasunan eristystä. Puolue kiellettiin vuonna 2003.

Toinen uhreista löytyi murskasta

El Pais -lehden mukaan hallitus yrittää saada linjanmuutoksensa taakse kaikki puolueet, myös opposition kansanpuolueen PP:n.

Sosialistihallituksen ja oikeistolaisen PP:n välit kärjistyivät viime kesäkuussa, kun pääministeri Jose Luis Rodriguez Zapatero ilmoitti neuvotteluiden aloittamisesta Etan kanssa. PP vastusti "antautumista terroristeille".

Madridin lauantaisessa pommi-iskussa kuoli kaksi ihmistä ja haavoittui lähes 20.

Surmansa saaneet ecuadorilaiset olivat nukkumassa räjähdyspaikalla autojen pysäköintihallissa. He hautautuivat betonimurskan alle. Raivaustyöntekijät löysivät vasta tänään yhden ruumiin, mutta toinen oli yhä kateissa.

Eta teki edellisen ihmishenkiä vaatineen hyökkäyksensä toukokuussa 2003. Järjestö julisti viime vuoden maaliskuussa tulitauon, jonka piti päättää neljä vuosikymmentä kestänyt taistelu itsenäisen baskivaltion puolesta.

Pommi-iskuissa ja yhteenotoissa on kuollut noin 850 ihmistä.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.