Et ole ainut saamaton sohvaperuna! Urheilupsykologin 5 vinkkiä liikkumisen aloittamiseksi

Vetreäksi viidessä minuutissa 7:13

Tuoreen kyselyn perusteella yli puolet suomalaisista ei ulkoile päivittäin, joka viides ei edes viikoittain. Neljä viidestä kyllä haluaisi liikkua nykyistä enemmän. Suurin liikkumisen este on saamattomuus. Urheilupsykologi neuvoo, miten päästä alkuun.

Tiedot selviävät urheilukauppaketju Top Sportin teettämästä kyselytutkimuksesta*, jossa selvitettiin tuhannen suomalaisen liikuntatottumuksia. Kyselyyn vastanneista selkeä enemmistö, noin 80 prosenttia, haluaisi liikkua ja ulkoilla nykyistä enemmän. Yli neljännes kokee vaikeana nimenomaan liikunnan aloittamisen.

Katso jutun alussa olevalta videolta helppo villasukkatreeni, jonka voi tehdä omassa olohuoneessa.

Lähes puolet vastaajista kertoi, etteivät he saa aikaiseksi liikkua niin paljon kuin haluaisivat. Saamattomuus, aloittamisen vaikeus ja ajanpuute rajoittavat liikkumista eniten: ne koki ongelmaksi lähes 40 prosenttia vastaajista.

–  Liikkumisen suurin haaste on yleensä aloittaminen, urheilupsykologi Satu Kaski vahvistaa.

– Mieleen voi hiipiä edelliset koetut epäonnistumiset, hikiset lenkit ja terveysvalistukset vähintään kolmen kerran ja 30 minuutin lenkeistä, joten mieluummin jää kotiin kuin lähtee liikkeelle. Liikunnan mielihyvä tulee usein viiveellä – alussa vasta lenkin jälkeen, Kaski lisää.

"Yksi on parempi kuin nolla"

Hyviä motivaattoreita liikkumaan olivat kyselyyn vastanneiden mielestä esimerkiksi paremmat välineet ja varusteet, mutta eritoten seura, kuten ystävä tai koira.

Kasken mielestä tärkeimpiä asioita liikkumisen aloittamisessa ovatkin oman motivaation lisäksi ympäröivät positiiviset esimerkit sekä joku, jonka kanssa lähteä liikkumaan.

– Esimerkiksi työyhteisössä positiivinen malli ja rohkaisevat muistutukset ovat tärkeitä. Jos kollega esimerkiksi kävelee työmatkat ja hissiaulassa on juliste, joka muistuttaa portaiden käytöstä, tämä rohkaisee muitakin tekemään niin tai ainakin kokeilemaan.

 – Ennen kaikkea tärkeää on muuttaa omaa ajattelutapaa ja asennoitumista: yksi on parempi kuin nolla. Ulos voi mennä ilman, että miettii matkan ja ajan pituutta. Kävellä voi vaikka vain 5 minuuttia – ja jos jaksaa tai haluaa, niin jatkaa. Kahden viikon säännöllisellä ulkoilemisella ja liikkumisella on jo merkittävä vaikutus niin fyysiseen kuin henkiseen hyvinvointiin, Kaski sanoo.

Viisi vinkkiä alkuun pääsemiseksi

1. Kannattaa lähteä liikkeelle ilman, että miettii lopputulosta.

Jos mielessä on 30 minuutin lenkki, liikkuminen voi jäädä tekemättä. Sen sijaan kynnys lähteä liikkeelle on paljon matalampi, kun mielessä on vain ulosmeneminen – ja vapaus päättää, miten pitkään tänään on ulkona.

2. Muista, että valinta koskee vain tätä päivää.

Joka hetki ja päivä ihminen voi antaa liikkumiselle mahdollisuuden. Yksi punnerrus on parempi kuin nolla. Mitä jos tänään valitset kävelyn tai hiihdon ilman, että mietit huomisen valintoja?

3. Ota käyttöön itselle sopiva tapa.

Jos pidät musiikista, kuuntele musiikkia samalla. Jos pidät seurasta, pyydä kaveri mukaan. Jos olet hyötyliikkuja, hoida samalla kirjasto- tai kauppareissu.

4. Suunnittele päivä.

Kannattaa etukäteen miettiä, milloin ulkoilee. Mikäli jättää sen päivän muiden askareiden ohessa tehtäväksi, oletettavasti vanhat tavat vievät voiton ja ulkoilu jää. Mieti siis etukäteen, milloin ulkoilet!

5. Kunnon varusteet.

On huomattavasti miellyttävämpi liikkua, kun varusteet ovat ulkoiluun sopivat.

*Kyselytutkimus tehtiin CINT-paneelin avulla 11.1.2018-12.1.2018 välisenä aikana yhdessä Surveypalin kanssa ja siihen vastasi tuhat suomalaista.

Lähde: Top Sport

Lue myös:

    Uusimmat