Et kai sano kipukroonikolle, että kipu on pään sisällä? Fysiatrian erikoislääkäri: "Kipu on aina todellista"

Miten kipua hoidetaan? 8:21
Miten kroonista kipua hoidetaan? Huomenta Suomen vieraana fysiatrian erikoislääkäri Kristiina Kokkonen.

Fysiatrian erikoislääkäri Kristiina Kokkonen Ortonin kipuklinikalta kertoi Huomenta Suomessa kivun syntymisestä ja hoidosta.  

Kristiina Kokkonen kuvailee Huomenta Suomen juontajille kivun tuntemuksen syntymistä ja huomauttaa, ettei kipua voi vähätellä. 

– Kipu on aina todellista. Vaikka se olisi pitkittyvää. Meillä on hyvin tarkka kipua säätelevä hermoverkkojärjestelmä, jossa kipuradat johtavat aivokuorelle. Ja siellä kivun kokemus sitten syntyy, Kokkonen sanoo. 

– Ja siihen vaikuttaa toki aivoverkossa muutkin asiat: mitä elämässä tapahtuu, ne omat mielikuvat, erilaiset pelot, katastrofointi, hyvä mieliala, erilaiset kannattelevat tekijät – niistä se kipu sitten syntyy, Kokkonen kokoaa.

Kokkosen mukaan joissakin raporteissa on arvioitu, että Suomessa on noin 120 lääkäriä 300 000 tuhatta vaikeista kivuista kärsivää potilasta kohti. Lääkärimitoitus on siis auttamattoman pieni verraten kivuista arjessaan kärsivien henkilöiden määrään.

Suomen Kipu ry:n verkkosivujen mukaan kokonaisuudessaan kroonisesta kivusta kärsii yli miljoona suomalaista. 

Kuinka paljon säästöjä voitaisiin arviolta Suomessakin saada, jos kipukroonikoiden kärsimyksiä saataisiin lievennettyä tai poistettua?

Mitä fysiatrian erikoislääkäri sanoo vahvojen kipulääkkeiden käytöstä? 

Katso koko keskustelu videolta. 

Lue myös:

    Uusimmat