Estonian onnettomuusaamun tapahtumat painuivat ikuisesti Lauri Karhuvaaran mieleen – yksi haastattelu jätti lähtemättömän vaikutuksen: "Hän totesi valtavan tragedian ja sitten hän itki"

Lauri Karhuvaara muistelee surullista uutisaamua - toimituksetkin vaikenivat, kun Estonia upposi 18:15
Katso videolta, miten toimittajat muistelivat MTV Uutiset Livessä surullista uutisaamua 25 vuotta sitten.

MTV3:n entinen toimittaja Lauri Karhuvaara on televisiotyön legenda, jonka uran varrelle mahtuu tuhansia haastatteluja. Moni niistä on unohtunut, mutta tasan 25 vuotta sitten hän teki suorassa lähetyksessä haastattelun, joka jäi ikuisesti hänen mieleensä.

Autolautta Estonia oli uponnut yöllä ja Karhuvaara juonsi Huomenta Suomea, joka oli tuolloin Pohjoismaiden ainoa aamutelevisio-ohjelma. Uusimpia tietoja päivitettiin tv-katsojille sitä tahtia, kun niitä pelastusoperaation johdolta saatiin.

Mainoskatkolla hieman kello kahdeksan jälkeen uutispäällikkö toi Karhuvaaralle viestin: seuraavaksi puhelimessa on Viron presidentti Lennart Meri. Juontajalla ei ollut mahdollisuutta puhua haastateltavalle ennen kuin oltiin jo suorassa lähetyksessä.

– Minä sanoin: Huomenta, Viron tasavallan presidentti Lennart Meri, Karhuvaara muistelee MTV uutiset Liven haastattelussa.

– Hän vastasi: Huomenta. Sitten hän kiitti Suomea ja suomalaisia pelastajia jo siinä vaiheessa. Hän totesi valtavan tragedian, ja sitten hän itki.

Karhuvaara sanoo, että hänellä itselläänkin tuli tilanteessa kyynel silmään. Hän sanoo arvostavansa suuresti sitä, miten juuri uudelleen itsenäistyneen Viron presidentti tuli suuren tragedian hetkellä esiin ja esitti kiitoksen.

– Se on mielestäni yksi suurimpia ja jaloimpia tekoja, mitä on tehty, Karhuvaara sanoo.

Tapahtumat valkenivat vähitellen

Huomenta Suomen tekijät olivat saapuneet töihin totutun varhain, noin puoli neljältä aamuyöllä.

Tuolloin Suomen tietotoimiston STT:n kautta oli toimitukseen saapunut lyhyt sähke, jonka mukaan alus Itämerellä oli merihädässä. Todellisuudessa tilanne oli tähän aikaan jo synkempi ja M/S Estonia makasi meren syvyyksissä.

– Sitä uutista alettiin sitten työstää ja selvittää minkälainen alus, minkä lipun alla, kuinka pahassa merihädässä ja mitä itse asiassa on tapahtunut, Karhuvaara kertaa aamuyön tapahtumia.

Tietoja saatiin vähitellen ja onnettomuuden vakavuus valkeni toimittajille.

– Kun lähetys alkoi kello kuusi, ensimmäinen lause oli: Autolautta Estonia on uponnut.

Surulliset kuvat syöpyivät muistoihin

Turun alueen helikopterit olivat tuona aamuna mukana pelastusoperaatiossa, joten kuvaa ei lähetykseen saatu kovin aikaisin. Aamulla oli toki myös pilkkopimeää, joten kunnollista kuvaa ei oltaisi saatukaan ennen auringonnousua. 

Kun lopulta kuvaajalle annettiin lupa nousta kopteriin, saatiin myös tv-katsojille välitettyä kuvaa tapahtumapaikalta. Nuo kuvat ovat syöpyneet monen tv-katsojan lisäksi myös Karhuvaaraan muistoihin.

– Kun sanotaan, että kuva kertoi tuhat sanaa, niin kyllähän se kertoi. Sen kaameuden, mikä siellä tapahtui.

Tuo aamu on yksi Karhuvaaran pitkän uran unohtumattomimmista.

– Ei pelkästään uutisjuttu vaan tragedia, inhimillinen tapahtuma, joka jää jokaisen mieleen.

Katso koko MTV Uutiset Liven haastattelu jutun videolta.

Lue myös:

    Uusimmat