Mainos

Estonia-tutkijat hioivat loppuraporttia

Estonian onnettomuutta tutkiva kansainvälinen lautakunta on viimeistellyt Tukholmassa loppuraporttiaan, jonka on määrä ilmestyä ennen vuodenvaihdetta.

Estonian valmistanut saksalainen telakka on antanut lautakunnan tarkasteluun yhden videofilmin, joka kuitenkaan lautakunnan suomalaisjäsenen, varatuomari Kari Lehtolan mukaan ei ole tuonut onnettomuuden syntyyn lisäselvyyttä.
-Ei sieltä alustavasti katsoen löydy mitään sellaista, joka kumoaisi meidän käsityksiämme, totesi Tukholmasta tavoitettu Lehtola.

Onnettomuutta tutkivan kv. lautakunnan käsityksen mukaan Estonian keulavisiiri murtui aallokosta lukituksistaan. Saksalainen telakka Jos. L. Meyer Werft Papenburgista on esittänyt käsityksiä, joiden mukaan visiirin saranoiden kanssa olisi ollut ongelmia.
-Toistaiseksi mikään ei viittaa siihen, että tämä pitäisi paikkansa.

Onnettomuuslaivan lippu määräsi puheenjohtajan

Tukholman kokouksen aikana astui tehtäväänsä lautakunnan uudeksi puheenjohtajaksi, virolainen merikapteeni Uno Laur, joka on jo ennestään ollut lautakunnan jäsen. Tehtävään oli aiemmin Virossa haluttu suomalaista Kari Lehtolaa, sen jälkeen kun edellinen puheenjohtaja, virolainen Andi Meister jätti sen heinäkuun lopulla.

Suomi kieltäytyi Lehtolan nimittämisestä, koska tutkintaan osallistuvien maiden pääministerit olivat aiemmin päättäneet, että puheenjohtaja on Virosta.
-Tutkinta on näin lopussa, eikä ole mitään syytä muuttaa siinä suhteessa. Tämä on normaali käytäntö maailman merenkulussa. Kun laivassa oli Viron lippu, niin noudatetaan lipun lakia, mainitsi Lehtola.

Hylyn peittämisoperaatiosta ei puolestaan ole tullut mitään uutta tietoa. Se on keskeytyksissä, ja asiassa ollaan toistaiseksi täysin odottavalla kannalla. Kv. tutkintalautakunta ei sen puoleen ole ottanutkaan peittämiseen mitään kantaa.

Estonia saa muistomerkin Tallinnaan

Viron presidentti Lennart Meri paljastaa huomenna Estonia-laivan uhrien muistomerkin Tallinnan sataman lähellä. Huomenna tulee kuluneeksi kaksi vuotta Estonian uppoamisesta.

Katkennut linja -niminen muistomerkki koostuu kahdesta mustaksi maalatusta teräskaaresta ja kahdesta mustasta kivipaadesta. Muistomerkin ovat suunnitelleet suomalainen arkkitehti Jorma Mukala Tampereelta ja samoin Tampereella asuva virolainen arkkitehti Villu Jaanisoo. Suunnittelijat valittiin kilpailun tuloksena.

Muistomerkki sijaitsee Tallinnan vanhan kaupungin muuriin liittyvässä puistossa sataman tuntumassa. Heti onnettomuuden jälkeen puistoon pystytetty valkoinen puuristi jää entiselle paikalleen.

Teoksen kaksiosaisuus ja osien väliin jäävä tyhjyys - katkennut linja - pyrkivät ilmaisemaan poissaoloa ja katkennutta elämänkaarta. Muistomerkkiin on kaiverrettu kaikkien onnettomuudessa surmansa saaneiden 852 ihmisen nimet.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.