Kaurapuurosta saa helposti parempaa! Älä haksahda tähän valmistusansaan

1:19 Täydellisen kaurapuuron keitto-ohje
KATSO VIDEO: Näin keität elämäsi parasta kaurapuuroa

Kaurapuuroa voisi pitää todellisena kansallisruokana – niin yleistä aamupalasyötävää se maassamme on. Puurosta voi saada helposti astetta parempaa, kun hieman perehtyy ruokalajin optimaalisiin valmistusmenetelmiin.

Syötkö sinäkin säännöllisesti puuroa? Erilaiset puurot ja vellit kuuluvat olennaisena osana ruokahistoriaamme, vaikka niiden valmistaminen hiutaleista onki tilastojen perusteella vähentynyt vuosikymmenten saatossa. Vastaavasti valmiiden marjakeittojen ja puuroseosten ostot ovat lisääntyneet voimakkaasti, Tilastokeskuksen statistiikasta selviää. 

Raisio-konsernin heinäkuussa 2019 teettämän Kansallisen puurokyselyn tulokset kertoivat, että suuressa osassa kodeista aamu käynnistyy nimenomaan puurolla. Lähes joka toinen suomalainen kertoi tuolloin syövänsä arkiaamuisin puuroa. Lähes 90 prosenttia suomalaisista sen sijaan piti kaurapuuroa suosikkipuuronaan.

Miten suomalaisten suosikista, kaurapuurosta sitten saa valmistettua mahdollisimman hyvää? Tässä koostettuna parhaat puurovinkkimme.

Älä kiirehdi! Hitaasti hauduttamalla parasta kaurapuuroa

Täydellisen kaurapuuron valmistus lähtee siitä, että valitaan oikeanlainen kattila. Kaurahiutaleita valmistavalta Raision Elovenalta vinkattiin MTV:lle aiemmin, että puuro kannattaa keittää riittävän laakeassa kattilassa, jossa puuro pääsee hautumaan kunnolla. 

Ensin kattilaan lisätään vesi ja suola. Kun vesi kiehuu, joukkoon laitetaan kaurahiutaleet

– Kiehahtamisen jälkeen liesi käännetään hyvin miedolle lämmölle, niin että se nippa nappa pulputtelee, noin kahdeksan minuutin ajan. Sitten lisätään maito. Voi laittaa kauramaitoa tai tavallista täysmaitoa. Tämän jälkeen otetaan lämmöt pois ja laitetaan kansi päälle, neuvoi Raision reseptikehityksen ja kuluttajapalvelun asiantuntija, puuroekspertti ja kokki Katja Vuorinen.

Katso videolta jutun yltä täydellisen kaurapuuron keitto-ohje.

Katso myös: Oletko jo testannut hittipuuroa? Yhdistää kaksi aamun tärkeintä asiaa: "Jakaa täysin mielipiteet". Juttu jatkuu videon alla.

0:55
Tätä hittipuuroa kannattaa testata.

Tiesitkö? Näin puuron sekoittaminen vaikuttaa lopputulokseen

Moni sekoittelee puuroa kauhalla sitä valmistaessa, mutta kannattaako niin tehdä? Puuroekspertti Kata Vuorisen mukaan tämä on makuasia. On kuitenkin hyvä tiedostaa, että sekoittamalla puuroa tulee vaikuttaneeksi myös sen rakenteeseen.

– Puuroa sekoitetaan hyvin lyhyesti. Toiset haluavat sekoitella pitkään, jolloin beetaglukaania irtoaa ja puurosta tulee tahmeampa. Jos puuroa sekoitetaan paljon, niin tulee hyvin pehmeä lopputulos. 

Jos siis haluat karkeampaa puuroa, älä sekoita sitä niin paljon. MTV:n ohjelmistakin tuttu kokki Kari Aihinenon kertonut itse kuuluvansa puuronsekoittajien koulukuntaan.

– Sekoitan kaurapuuroa vispilällä koko keittämisen ajan, silloin siihen tulee hiukan risottomainen, elastinen rakenne. Voissa ei kannata säästellä, mitä enemmän on voita, sen parempaa kaurapuuro on. Mieluiten syön kaurapuuron mustikkakeiton ja tuoreiden marjojen kanssa, kertoi Aihinen vuonna 2020.

Älä astu yleiseen valmistusansaan: Tuunaa puurosi!

1:07
Videolla ohjeet proteiinipuuron valmistamiseen. Proteiinipuurossa on tavallista kaurapuuroa enemmän kuituja, hyviä rasvoja, vitamiineja sekä tietysti proteiinia. 

Pelkkä kaurapuuro sellaisenaan päivästä toiseen nautittuna voi alkaa kyllästyttää. Ravitsemuksellisesta näkökulmasta ajateltuna kaurapuuron seurana olisi lisäksi hyvä nauttia jotain muutakin. Monet keittävät puuro pelkkään veteen ja syövät sen sellaisenaan, mutta ruokalaji ei tällöin pidä kovin hyvin nälkää.  

Aamupuuron voi kuitenkin onneksi tuunata helposti astetta ravitsevammaksi. Kaurapuuron joukkoon voi muun muassa lisätä erilaisia siemeniä ja pähkinöitä jo puuron keittovaiheessa. Herkkupuuron voi halutessaan vielä viimeistellä raejuustolla ja marjoilla. 

Vaihtelua puurorutiineihin: Kokeile näitä vinkkejä

1:34
Näin teet helposti suolaista lounaspuuroa.

Puuroa tulee helposti valmistettua aina melko samalla kaavalla ja samoilla, hyviksi todetuilla raaka-aineilla. Jos perinteinen valmistustapa alkaa jo kyllästyttää, testaa erilaisia puurovariaatioita.

Puuroa ei esimerkiksi tarvitse aina keitellä pelkässä vedessä tai maidossa. Voit aivan hyvin lisätä jo puuron valmistusvaiheessa kattilaan muita aineksia, kuten marjoja. Testaa vaikka mustikoita tai vadelmia! Näin puuroosi tulee paitsi makua, myös väriä ja tekstuuria. 

Moni suomalainen nauttii puuronsa pakastemarjojen kera. Muista kuitenkin, että myös hedelmiä voi pakastaa. Näin sinulla on aina valmiina puuroon erilaisia lisukkeita. Kuutioidut ja pakastetut hedelmät sulavat nopeasti, kun heität ne puuron joukkoon kattilaan lämpenemään hetkeksi. Samalla hedelmistä vapautuu maukasta mehua puuroon. 

Puuron voi syödä myös lounaana ja tehdä siitä suolaisen puuron. Katso yllä olevalta videolta vinkit suolaisen puuron valmistamiseen.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja