Mainos

ESS: Rakennusalalla töitä tarjolla jopa 50 000 maahanmuuttajalle

Rakennusteollisuus näkee myönteisen turvapaikkapäätöksen saaneet maahanmuuttajat suurena mahdollisuutena alalle, kertoo Etelä-Suomen Sanomat.

Rakennusteollisuus RT:n toimitusjohtaja Tarmo Pipatti olisi valmis työllistämään kymmeniätuhansia turvapaikan saaneita.

– Me tulemme tarvitsemaan vajaat 50 000 uutta työntekijää seuraavien 7–8 vuoden aikana, koska meidän väki ikääntyy, Pipatti sanoo Etelä-Suomen Sanomille.

Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi on hieman eri linjoilla, sillä hänen mukaansa alalta poistuu vuosittain noin 3 500 työntekijää. Hän kuitenkin myöntää, että ala kaipaa uusia ammattihenkilöitä lähivuosina.

– Uusia ammattihenkilöitä tarvitaan, koska tämä ei ole kuoleva ala. Rakentamista riittää, Harjuniemi sanoo.

Pipatti kertoo, että ulkomaalaiskysymys ei ole rakentamisessa uusi asia. Rakennustyömailla on ollut jo vuosia lähes 40 000 ulkomaalaista töissä.

Täydellinen kielitaito ei avainkysymys

Rakennusteollisuus on ehdottanut, että oleskeluluvan saaneet turvapaikanhakijat otettaisiin samaan aikaan kielikoulutukseen, muuhun kotoutumiskoulutukseen sekä ammatilliseen koulutukseen.

Pipatin mukaan he voisivat työskennellä rakennusalalla opastuksen alla ja ilman ammattimiehen statusta. Kielitaitovaatimuksesta Pipatti on valmis tinkimään. Hänestä oleellista on, että työturvallisuuteen liittyvät asiat ovat kunnossa.

– Jos ryhdyt tekemään maalarin hommia, purkuhommia tai kirvesmiehen töitä, ei ensimmäinen juttu ole se, osaatko täydellistä suomen kieltä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.