Mainos

Espoon vesillä ihmetyttäneen kilometriputken alkuperä selviämässä – ”Edellinen tapaus Espoon merialueella 90-luvulla”

Espoossa Miessaaren ja Suvisaariston välissä pintaan nousseen putken omistaja ja alkuperä on selviämässä. Sukeltajat selvittävät yhä tilannetta, mutta asia on jo lähes varma.

Putken havaitsi sunnuntaina Espoon Meripelastajien partiossa ollut vene, joka ilmoitti asiasta rajavartiolaitokselle. Omistajan selvittely on jatkunut sittemmin ja nyt näyttää siltä, että kyseessä on Suomenojan jätevedenpuhdistamon vanha purkuputki, jolla puhdistettu vesi on johdettu mereen.

Kunnossapitoyksikön päällikkö Jari Kallio Helsingin seudun ympäristöpalveluista kertoo, että asia on melko varma.

– Tuon kokoista putkea tuskin mihinkään muuhun käyttöön tällä alueella olisi rakennettu. Sukeltajat varmistavat parhaillaan, mihin putki päättyy, minkä perusteella asiasta voidaan varmistua lopullisesti.

Putki on 1,5 kilometriä pitkä. Se on Kallion mukaan noussut pintaan, koska painot ovat pettäneet.

– Painot on aikanaan laitettu paikoilleen puukiilojen avulla, jotta putki ei vaurioidu. Puukiilat ovat tulleet tiensä päähän ja lähteneet pois ja samalla painot ovat irronneet. 100 metrin matkalla ei ollut painoja lainkaan ja tavallisesti putket painotetaan 1-2 metrin välein.

Kallion mukaan putki katoaa pinnalta viimeistään huomenna, jos se osoittautuu vanhaksi purkuputkeksi. Tällöin se katkaistaan ja pinnalle noussut osa viedään maihin ja kaatopaikalle.

– Loppuosa tarkastetaan ja jos siinä on sama ongelma, koko loppupätkä pitää poistaa tai lisätä painoja. Se päätetään, kun lopullinen tilanne tiedetään.

Kallion mukaan tällaista ei satu usein. Vaikka puhdistettuja vesiä johdetaan jätevedenpuhdistamoilta meriin vielä tänäkin päivänä, vesistöissä on putkia enää vähän.

– Edellinen tällainen on tapahtunut Espoon merialueella 90-luvulla. Painotussysteemi on muuttunut ja painot kehittyneet. Niitä ei enää laiteta puukiiloilla. Putket pysyvät varmemmin pohjassa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.