Espoolaisen kerrostalon hissin katolle oli kätketty konepistooli ja ladattu haulikko – mies vältti tuomion, vaikka aseista löytyi hänen DNA:ta

Poliisi: Suuri asemäärä liittyy pohjanmaalaisten isänmaallisuuteen? 0:58
Tällaisia laittomia aseita poliisille toimitetaan. Luvattoman aseen vapaaehtoinen luovutus poliisille ei tuo syytettä.

Espoolaismiehen kertomus päihteiden värittämästä rikollisesta elämästä oli riittävän todennäköinen selitys sille, miten hänen DNA:taan päätyi hissin katolta löytyneeseen konetuliaseeseen, katsoi käräjäoikeus ja hylkäsi syytteen törkeästä ampuma-aserikoksesta.

Asia koski vuoden 2019 marraskuussa löytynyttä asekätköä. Yläkartanontiellä sijaitsevan espoolaiskerrostalon hissin katolta löydettiin pyyhkeeseen kääritty ladattu haulikko ja konepistooli. Sarjatulitoimintonsa vuoksi konepistooli on luokiteltu erityisen vaaralliseksi ampuma-aseeksi.

Poliisi päätyi epäilemään syylliseksi rikolliseksi luonnehdittavaa elämää viettänyttä espoolaista DNA-testien perusteella. Miehen DNA:ta löytyi niin aseista kun pyyhkeestäkin. Aseista löytyi kuitenkin myös muista ihmisistä peräisin olevaa DNA:ta.

Epämääräistä tapahtumienkulkua ei voitu sulkea pois

Mies kertoi, että hän oli pidellyt haulikkoa kyseisessä osoitteessa asuvan ystävänsä luona. Hän piti mahdollisena, että oli käsitellyt myös muun aseen osia. Hän kertoi muistikuviensa kuitenkin olevan hatarat, sillä tapahtumista oli aikaa ja hän käytti tuolloin runsaasti päihteitä. Mies ei halunnut nimetä tätä tuttavaansa.

Oikeuden mukaan useasta kohdin konepistoolia ja haulikkoa sekä haulikon ympärille kääritystä pyyhkeestä löytyneet miehen DNA-näytteet tukivat johtopäätöstä siitä, että mies oli kätkenyt aseet hissin katolle.

Oikeuden mukaan muut aseiden DNA-tulokset jättivät kuitenkin avoimeksi sen mahdollisuuden, että joku muu olisi kätkenyt aseet.

Kun otetaan huomioon [miehen] selvitys hänen päihteiden käytöstään sekä rikosrekisteristä ilmenevä [hänen] ilmeinen rikollinen elämäntapansa, käräjäoikeus katsoo, ettei tätä vaihtoehtoista tapahtumien kulkua voida sen epämääräisyydestä huolimatta riittävällä todennäköisyydellä sulkea pois, oikeus katsoi.

Piti koiraa huonosti

Miestä syytettiin myös eläinsuojelurikoksesta tämän laiminlyötyä koiran hoidon. Poliisi oli mennyt miehen asuntoon naapurien kerrottua kolmatta päivää jatkuvasta koiran ulvonnasta ja siitä, että asunnon ovea ei avata koputuksista huolimatta.

Asunnosta tavattiin ainakin kaksi vuorokautta yksin ollut koira niin, että asunnossa oli runsaasti koiran ulostetta ja virtsaa. Asunnossa oli avonainen ruokasäkki, josta koira saattoi käydä halutessaan syömässä.

Lisäksi mies oli kantanut julkisella paikalla Mora-puukkoa ja hedelmäveistä, pitänyt hallussaan kaasuasetta, patruunoita ja omaa käyttöään varten huumelääkkeitä.

Vuonna 1981 syntynyt espoolaismies sai tuomion eläinsuojelurikoksesta, ampuma-aserikoksesta, huumausaineen käyttörikoksesta ja toisen vahingoittamiseen soveltuvan esineen tai aineen hallussapidosta.

Rangaistukseksi hänet tuomittiin neljän kuukauden ehdottomaan vankeuteen, jota lyhensi tämän aiempi tuomio viime vuoden lopulta.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Lue myös:

    Uusimmat