Konepistoolilla räiskinyttä ei saatu oikeudessa selville – poliisi löysi toimivan sarjatuliaseen auton takapenkiltä

Mysteerimies räiski konepistoolilla – poliisi löysi toimivan sarjatuliaseen auton takapenkiltä 0:35

Oikeudessa ei selvinnyt, kuka oli räiskinyt konepistoolilla videolla, mutta yksi mies kuitenkin tuomittiin erityisen vaarallisen aseen hallussapidosta.

Tapahtumat sattuivat Pohjois-Savossa vuosina 2021 ja 2022. Pohjois-Savon käräjäoikeudessa miehen syytettiin ampuneen konepistoolilla kerta- ja sarjatulta taajamassa. Todisteena esitettiin Snapchat-videota, jossa mies ampui konepistoolilla ilmeisesti jotain rakennusta kohti. Katso huolen herättänyt video jutun alusta.

Ase löytyi ampumisesta syytetyn miehen autosta. Kyseessä oli Tikkakoski-merkkinen konepistooli ja siihen sopivat tankolipas sekä Suomi-konekiväärin rumpulipas. Autosta löytyi lisäksi siihen sopivia patruunoita ja aseella ammuttuja hylsyjä.

Deaktivoitu sarjatuliase oli saatettu ampumakuntoon

Kyseinen ase oli Tikkakosken valmistama konepistooli m/44. Poliisin tutkinnassa paljastui, että aseesta oli poistettu sarjanumero. Ase on todennäköisesti ollut aiemmin deaktivoitu, mutta palautettu takaisin toimintakuntoiseksi. Lisäksi siihen oli vaihdettu piippu.

Syyttäjä kiinnitti huomiota siihen, että sotilas- ja taisteluaseena konepistooli sopi ainoastaan väkivaltaan tai sillä uhkaamiseen. Näin se oli erityisen otollinen väline laittomiin tarkoituksiin ja jopa rikollisryhmien käytettäväksi.

Ase oli löytynyt miehen autosta. Mies oli ilmoittanut lainanneensa autoaan ja saaneensa sen takaisin mainitussa kunnossa. Hän kiisti ampuneensa aseella.

Oikeus tuli siihen tulokseen, ettei ampumista todistaneella Snapchat-videolla näkyvää henkilöä voinut videon perusteella tunnistaa syytteessä olevaksi mieheksi, koska ampujan kasvot eivät näkyneet. Varmuutta ei voitu saada myöskään siitä, onko kyse edes samasta aseesta kuin mikä syytetyn autosta löydettiin.

Vuonna 1975 syntynyt mies tuomittiin sarjatuliaseen hallussapidosta 10 kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen törkeästä ampuma-aserikoksesta. Syyte varomattomasta käsittelystä kaatui, koska miehen ei voitu näyttää olevan videolla esiintyvä ampuja. Myös miehen syyte törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta kaatui oikeudessa.

haulikko
Tapauksessa paljastui haulikko, jota säilytettiin sängyn patjan sisällä.

Sängyssä ladattu haulikko

Lisäksi samassa yhteydessä tuomion sai toinen vuonna 1974 syntynyt mies, jonka sängyn patjan sisälle oli kätketty ladattu pumppuhaulikko ja jonka olohuoneen pönttöuunin pesässä oli piilossa starttipistooli.

Starttipistoolin piippu oli avattu niin, että sillä voisi ampua luoteja, mutta patruunapesän repeämisen vuoksi ase oli toimintakunnoton.

Mies väitti jonkun muun kätkeneen haulikon ja miehen romuksi luonnehtiman pistoolin hänen asuntoonsa, mitä oikeus piti epäuskottavana. Lisäksi miehestä löytyi videoleike, jossa hän ammuskeli pumppuhaulikolla.

Mies tuomittiin huumausaineen käyttörikoksesta, kahdesta ampuma-aserikoksesta ja lievästä ampuma-aserikoksesta. Miehellä oli aiempaa vakavaa rikostaustaa, mukaan lukien kaksi henkirikosta, ja hänet tuomittiin kahdeksan kuukauden ehdottomaan vankeuteen.

Miestä syytettiin ammuskeluvideon johdosta myös varomattomasta käsittelystä, mutta oikeus hylkäsi syytteet, sillä videosta ei voitu päätellä ammuskelun tapahtuneen taajamassa.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

pistooli
Starttipistooli löytyi kätkettynä pönttöuuniin.

Lue myös:

    Uusimmat