Espanjasta salakuljetetaan Suomeen yhä enemmän kannabista – rikollisryhmät saavat himoitulle aineelle paremman hinnan Euroopan toisella laidalla

0:40
Eräskin espanjalaiskaksikko tuomittiin näiden salakuljetettua Suomeen kannabista sähkökaappeihin kätkettynä. Katso videolta kuvat kätköistä.

Kannabiskukinnon eli marihuanan salakuljetus Suomeen Espanjasta on kasvanut voimakkaasti.

Kannabiksen takavarikot ovat lisääntyneet Tullissa ja viime vuonna Tulli takavarikoi 256 kiloa kannabiskukintoa, mikä on enenmmän kuin koskaan 2010-luvulla. Määrä on kasvanut nopeasti, sillä vielä 2015 ja 2016 marihuanatakavarikot jäivät selvästi alle sadan kilon.

Tullin mukaan Suomeen saapuvan kannabiskukinnon lähtömaa on usein Espanja, ja aine saapuu Suomeen niin tavara- ja matkustajaliikenteen kuin pikarahtilähetysten kautta. 

Tullin valvontajohtaja Hannu Sinkkonen kertoo, että kannabiksen lisääntyneen salakuljetuksen taustalla on yksinkertaisesti kannabiksen käytön yleistyminen Suomessa.

– Kannabis on tullut muotiin. Kun on kysyntää, niin muodostuu myös tarjontaa, hän sanoo.

Ilmiö ei ole hiipumassa, sillä Sinkkonen kertoo Tullin tehneen tänäkin vuonna merkittävän määrän kannabistakavarikkoja.

Suomalaista kannabista vähemmän markkinoilla

Kysynnän nousussa on hänen mukaansa ollut taustalla osaltaan verkkokauppa, jonka myötä huumeita on saatavilla käytännössä missä tahansa osassa Suomea.

Kannabis vie suhteessa paljon tilaa joihinkin muihin huumausaineisiin verrattuna, mikä näkyy Sinkkosen mukaan myös salakuljetuksessa. Hänen mukaansa marihuanaa tavataan aina kaupallisen liikenteen yhteydessä salakuljetetuista isommista määristä pienempiin postin ja pikakuriirien välityksellä kuljetettuihin eriin.

Sinkkonen kertoo, että yleistäen Espanjassa toimivat salakuljettajat myyvät kannabiksen Suomeen, jossa yleensä suomalaiset tai Pohjois-Euroopassa vaikuttavat henkilöt hoitavat välityksen eteenpäin.

Kasvaneen kannabiksen maahantuonnin taustalla Tulli uskoo olevan se, että kannabiksen kotikasvatus on menettänyt asemaansa huippuvuosista. Sen syynä ovat viranomaisten arvioiden mukaan kotikasvatuksen vaivalloisuus ja riskialttius.

Suomen Tulli on tiedottanut aiemmin paljastaneensa useita Suomeen tulleita kannabislähetyksiä, joiden katukauppa-arvo oli yhteensä miljoonia euroja.

Kannabiksen viljely kasvanut Espanjassa

Lisääntyneen salakuljetuksen taustalla ovat myös muutokset Espanjassa. Euroopan huumevirasto EMCDDA:sta kerrotaan MTV Uutisille, että kannabiksen kasvatus on Espanjassa lisääntynyt vuodesta 2009 lähtien, ja osa sadosta on tarkoitettu kansainväliseen levitykseen. Viljelyn lisääntyminen on ollut huomattavaa muutamina viime vuosina.

EMCDDA:n mukaan Espanjan tilanteeseen vaikuttavat niin kutsutut "kannabisklubit", jotka tuottavat kannabista jäsentensä käytettäväksi ja maahan on syntynyt laajentuva kannabiksen kasvatusvälineiden myyntiverkosto. EMCDDA:n mukaan kumpienkin riskinä on joutua kansainvälisten rikollisverkostojen vaikutuspiiriin, kun rikolliset pyrkivät perustamaan laajoja kasvattamoita ja tienaamaan myymällä kannabista myös ulkomaille.

EMCDDA:n mukaan monet EU-maat ilmoittavat yhä useammin Espanjan takavarikoimansa kannabiksen lähtömaaksi. EMCDDA:ssa tätä muutosta kuvataan jyrkäksi.

Kotikasvatus ei tyydytä suomalaisten pilvenhimoa

Espanjan terrorismin ja järjestäytyneen rikollisuuden vastaisen tiedusteluelin CITCOn mukaan Euroopan unionin sisällä monissa maissa kasvatetaan suuria kannabismääriä maan sisäiseen kulutukseen. Tällä pyritään vähentämään salakuljetuksen aiheuttamia riskejä.

– Kuitenkaan se ei ole tarpeeksi tyydyttämään joidenkin maiden sisäisen kysynnän, kuten voi olla Suomen tapauksessa, CITCOsta kerrotaan MTV Uutisille.

Sieltä muistutetaan, ettei kannabiskukinnon salakuljetus Suomeen ole täysin uusi ilmiö, sillä eräskin sitä harjoittanut rikollisryhmä napattiin jo vuonna 2013. 

Rikolliset saavat Suomesta paremmat voitot

CITCOn mukaan rikollisorganisaatioiden kiinnostus kuljettaa kannabista Espanjasta Euroopan toiselle puolelle voi liittyä parempaan tuottoon, jolla rikolliset kattavat paitsi kuljetuskustannukset myös mahdollisten takavarikoiden aiheuttamat menetykset.

Voitot Suomessa ovatkin merkittäviä, sillä jos Espanjassa kannabisgramman saa noin viidellä eurolla, pulittavat suomalaiset pilviveikot katukaupassa kannabiksesta noin kaksikymmentä euroa euroa grammalta. Hinta ja sitä kautta voitot ovat siis moninkertaiset.

CITCO muistuttaa, että kannabis on Suomen eniten käytetty huumausaine, ja käyttö on jopa Euroopan keskiarvoa suurempaa.

– Toisin sanoen Suomen markkinoilla on luultavasti suuri kysyntä kannabikselle, mitä ei ole mahdollista tyydyttää maan sisäisellä tuotannolla ja pakottaa turvautumaan tuottajiin muissa Euroopan maissa, sieltä arvioidaan.

Espanjalaisten järjestäytyneen rikollisuuden ryhmien lisäksi kannabiksen tuotantoon Espanjassa liittyy CITCOn mukaan alankomaisia rikollisryhmiä. Suomen Tullista on aiemmin arvioinut, että tämä yhteys saattaa olla Suomeen kohdistuvan salakuljetuksen taustalla, sillä Alankomaat on ollut pitkään tärkeä Suomeen hankittujen huumeiden lähtömaa.

Espanjassa myös kiinalaiset ja vietnamilaiset organisaatiot ovat kiinnostuneet laajamittaisesta kannabisen tuotannosta ja kaupasta. CITCO muistuttaa myös, että Euroopan maihin salakuljetettavan kannabiskukinnon suurin tuottaja on yhä Albania, minkä lisäksi sitä tuodaan EU:n sisällä myös muualta Länsi-Balkanilta. Myös Suomen Tullin mukaan maassa on havaittu lukuisia albanialaistaustaisia salakuljettajia ja tukkuportaan levittäjiä.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja