Mainos

Huumekauppa yhä tärkein järjestäytyneen rikollisuuden tulonlähde

Huumekauppa yhä suurin järjestäytyneen rikollisuuden toimiala, kertoo Europol tuoreessa raportissaan. Yli kolmannes järjestäytyneistä rikollisryhmistä toimii huumekaupan alalla ja huumekaupassa pyörii Euroopassa vuosittain noin 24 miljardia euroa.

Muita suuria tulonlähteitä on järjestäytyneet omaisuusrikokset, ihmissalakuljetus sekä valmisteveroon liittyvät petokset.

Lähes puolet rikollisryhmistä toimii kuitenkin useammalla kuin yhdellä rikollisuuden osa-alueella. Esimerkiksi huumeiden salakuljettajat voivat voivat salakuljettaa myös esimerkiksi väärennettyjä tuotteita. Europolin mukaan noin 65 prosenttia huumekaupassa toimivista ryhmistä toimii myös muilla rikollisuuden alueilla.

Ryhmät ovat myös monikansallisia, sillä seitsemän kymmenestä Euroopassa tutkitusta yli 5 000 järjestäytyneestä rikollisryhmästä toimii useammassa kuin kolmessa maassa. Niissä on myös jäseniä yli 180 kansallisuudesta.

2:03

Huumetuotannon jätteet vaarantavat sivulliset

Europol varoittaa, että yhä useammat järjestäytyneet rikollisryhmät osallistuvat huumetuotantoon, salakuljetukseen ja jakeluun. Huumeiden salakuljettajista 75 prosenttia salakuljettaa useampaa kuin yhtä huumetta.

Raportin mukaan synteettisiä huumausaineita valmistetaan Euroopassa jopa teollisessa suuruusluokassa levitettäväksi Euroopan lisäksi muualle maailmaan, kuten Australiaan. Rikollisryhmien tuotantokapasiteetti onkin kasvanut viime vuosina merkittävästi. Esimerkiksi ekstaasia ja amfetamiinia valmistetaan Alankomaissa ja Belgiassa, metamfetamiinia ja amfetamiinia Tshekeissä, Slovakiassa sekä Puolassa.

Synteettisten huumeiden valmistuksessa syntyy raportin mukaan merkittäviä määriä myrkyllisiä jätteitä, jotka rikollisjärjestöt jättävät jälkeensä huumetuotannon jälkeen. Jätteet voivat saastuttaa paikan pitkäksikin aikaa, ja vaarantaa jopa paikallisten terveyden. Esimerkiksi vuonna 2015 neljä lasta ja näiden mukana ollut aikuinen saivat vakavia palovammoja jalkoihinsa jouduttuaan kosketuksiin jätekemikaaleihin, joiden uskotaan jätetyn paikalle rikollisten jäljiltä.

Katsomo-video ei ole saatavilla


Pilven kasvatus yleistyy, paljon tuodaan Albaniasta

Kannabiksen kasvatus on yleistä Euroopassa, ja EMCDDA uskoo sisätiloissa tapahtuvan kasvatuksen yleistyvän yhä enemmän myös järjestäytyneen rikollisuuden parissa kasvatusteknologioiden kehittyessä yhä paremmin tuottaviksi.

Osa kannabiksesta tuodaan salakuljetaan maihin. Maahantuodun kannabiksen tärkein lähde on raportin mukaan Albania. Hasiksen osalta tärkein lähtömaa taas on Marokko, jonka tuotteiden jakelussa Libyasta on tullut yhä tärkeämpi jakelukanava. Raportin mukaan aineet tuodaan Välimeren yli esimerkiksi Espanjan rannikolle, jonne GPS-paikantimin varustetut tuotteet pudotetaan kalastusalusten tai huviveneiden poimittavaksi.

EMCDDA:n raportissa myös uskotaan, että lennokkien käyttö yleistyy salakuljetuksessa esimerkiksi valtiorajojen yli. Raportissa kiinnitetään myös huomiota kasvaneeseen anonyymiverkkojen käyttöön huumekaupassa, jolla rikolliset pyrkivät vähentämään kiinnijäämisen riskiä.

1:41

2:13

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.