Mainos

Espanjan luolamaalaukset tehtiin 20 000 vuotta ennen ihmisen saapumista: ”Savuava ase”

Maailman vanhimmat tunnetut luolamaalaukset eivät ole nykyihmisen tekemiä, vaan neandertalinihmisen käsialaa.

Tutkijat analysoivat maalauksia kolmessa eri luolassa Espanjassa. Analyysin mukaan maalaukset on tehty ainakin 64 800 vuotta sitten, eli 20 000 vuotta ennen kuin nykyihminen saapui Afrikasta Eurooppaan.

Luolataide osoittautui tutkimuksessa paljon vanhemmaksi kuin aiemmin oli luultu. Samalla tutkimus osoittaa, että neandertalinihmisillä oli ymmärrys symboliseen esittämiseen.

 - Meillä on tässä savuava ase, joka kääntää päälaelleen olettamuksen, että neandertalinihmiset olisivat olleet rystysiään raahaavia luolamiehiä. Maalaamista on pidetty aina erittäin ihmismäisenä toimintana, joten jos neandertalit tekivät näin, niin ne olivat kuin me, toteaa arkeologian profesori Alistair Pike Southamptonin yliopistosta.

Tutkijat käyttivät maalausten iän määritykseen uraanin isotoopin hajoamista toriumiksi.

Toisessa tutkimuksessa havaittiin, että eräästä espanjalaisesta luolasta löytyneet värjätyt ja koristellut simpukan kuoret olivat niin ikään ajalta ennen nykyihmisen saapumista Eurooppaan.

"Neandertaleista olisi voinut tulla samanlaisia kuin me"

Neandertalinihmiset kuolivat noin 40 000 vuotta sitten, pian nykyihmisen ilmaannuttua Eurooppaan.

Pike uskoo, että mikäli neandertalinihminen olisi jäänyt henkiin, niin nekin olisivat kyenneet luomaan monimutkaista taidetta ja teknologiaa.

-Jos niillä olisi ollut aikaa, resursseja ja väkimäärää, niin niistä olisi saattanut tulla jonkinlainen versio siitä maailmasta, jossa elämme nyt.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.