Mainos

Espanjalaishoitajat pakenevat talouskurimusta Suomeen

Satakunnan ely-keskus yrittää houkutella ulkomailta ammattiväkeä muun muassa sosiaali- ja terveysalalle.

Viime vuonna Satakunnasta päädyttiin hakemaan työntekijöitä Espanjasta, jonka taloustilanne kurjistaa nuorten työllistymistä. Ensimmäisen esittelyn jälkeen suomalaiset saivat ennätykselliset 2500 sähköpostiviestiä.

Seulonnan ja koulutuksen jälkeen espanjalaisia sairaanhoitajia saapuu Satakuntaan neljätoista.

Haastatteluissa espanjalaiset hakijat ovat kertoneet, että Suomeen heitä houkuttelee puhdas luonto, vähäinen korruptio, suomalaisten luotettava maine ja omaa maata parempi palkkataso.

Vetovoimaa vähentävät puolestaan hankala sijainti, kylmä ilmasto ja vaikea kieli.

Vanhempien luota Espanjasta Suomeen

Satakuntaan saapuneista hoitajista useat ovat nyt ensimmäistä kertaa omillaan.

Espanjan Bilbaon läheltä pari viikkoa sitten Poriin muuttanut sairaanhoitaja Eunate Isusi, 23, kertoo, että on joutunut opettelemaan esimerkiksi laittamaan ruokaa.

– Asuin kotimaassani isäni, äitini ja nuoremman siskoni kanssa, enkä ole koskaan ennen tehnyt ruokaa. Sen homman hoitivat vanhempani, myöntää nuori nainen.

Myös hänen kollegansa 22-vuotias Ander Diaz Estibez muutti Poriin Bilbaon läheltä suoraan lapsuuden perheestään.

Molemmilla on palava into tehdä työtä, jota talousongelmien riivaamassa maassa on huonosti tarjolla edes nuorille ammattilaisille. He uskaltautuivat ulkomaille töihin, vaikka Espanjassa asutaan kotona usein kolmikymppiseksi.

– Valmistuin viime vuonna. Koko vuoden aikana sain töitä vain viideksi päiväksi, kuvaa työtilannettaan Ander Diaz Estibez.

Lämmin asenne saa kiitosta

Porin kaupungin vanhuspalveluitten johtaja Pirjo Rehula kertoo, että alku on sujunut kaikkien osapuolien näkökulmasta hyvin.

Motivaatio on kohdallaan. Asukkaat kiittelevät uusien hoitajien lämmintä asennetta.

– Ulkomaalaisten ohjaaminen vaatii rohkeutta myös omalta väeltä, Rehula muistuttaa.

Vaikka tulijat ovat sairaanhoitajia, he eivät tee vielä sairaanhoitajan työtä, vaan he pesevät, suihkuttavat, syöttävät sekä mittaavat verenpainetta ja -sokeria. Lääkitseminen tehdään valvotusti.

Espanjalaishoitajat ovat osastolla ylimääräisiä työntekijöitä. Heidän palkkansa tulee varahenkilöstöbudjetista. Hoitajat saavat normaalia lähihoitajan palkkaa, joka on alennettu viidellä prosentilla vielä puutteellisen kielitaidon takia.

Tulijat ovat opiskelleet kotimaassaan neljä kuukautta suomea. Etenkin Ander Diaz Estibez on sitkeä. Hän ei haluaisi ottaa ollenkaan tukisanoja englannista, vaikka suomi ei ole ihan sujuvaa. Kieliopinnot jatkuvat kahtena iltana viikossa.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.