Mainos

Esko Aho: Trumpin ulkoministeri on Suomen kannalta erittäin tärkeä henkilö

9:30

Entinen pääministeri Esko Aho sanoo yllättyneensä suuresti Donald Trumpin valinnasta Yhdysvaltojen presidentiksi. Ahon mukaan ulkoministerin valinta on se, mikä osoittaa Trumpin politiikan suuntaa.

Yhdysvalloissa vahvaksi ehdokkaaksi ulkoministerin pestiin on noussut New Yorkin entinen pormestari Rudy Giuliani, kertovat uutistoimisto AP ja Reuters. Jos Giuliani on kiinnostunut virasta, ei hänen tarvitse varsinaisesti käydä siitä kisaa, sanoo AP:n lähde. 

Reutersille puhuneen lähteen mukaan toisena vaihtoehtona pidetään kuitenkin edelleen Yhdysvaltain entistä YK-lähettilästä John Boltonia

CNN:n mukaan valtavirran konservatiivit tukevat Boltonia ulkoministeriksi Giulianin sijaan. 

– Tuleeko tehtävään oikeasti ja aidosti osaava henkilö. Donald Trumpillahan kokemusta ja osaamista politiikasta ei ole. Oletan, että Trump ymmärtää tämän. Jos hän ei ymmärrä, silloin meilläkin on syytä olla hieman huolissaan, Aho sanoo Huomenta Suomen haastattelussa.

Ahon mukaan kaikki perustuu siihen, minkälaisen roolin presidentti ottaa. Aho muisteli Nina Rahkolan haastattelussa Ronald Reaganin valintaa presidentiksi. Sekin herätti paljon pelkoja etukäteen, mutta Reagan löysi oman roolinsa ja presidenttikausi sujui ilman suurempia töyssyjä.

Aho korostaa, että suuret maat kuvittelevat, että maailma pyörii heidän ehdoillaan. Suomen kaltaiset pienet maat joutuvat sitten sopeutumaan.

– Maailma muuttuu nyt nopeasti. Ihmisten tuttu elämänpiiri muuttuu. Populismille syntyy tilaa. Toinen asia on median murros. Sosiaalinen media on muuttanut ihmisten käyttäytymistä ja tapaa ilmaista itseään. Se on muuttunut mustavalkoiseksi maailmaksi, johon en itse haluaisi sormellanikaan koskea, Aho sanoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.