MTV:n Uutisextra: Esko Aho kauhistui Trumpin valheista – "Kukaan ei välitä totuudesta"

9:33

Entinen pääministeri ja presidenttiehdokas Esko Aho on kauhistunut republikaaniehdokas Donald Trumpin valheiden määrästä Yhdysvaltain presidentinvaalikampanjassa.

Aho on seurannut tiiviisti vaalikeskusteluja ja niiden ympärillä ollutta kommentointia.

– Valheen ja todellisuuden raja on kadonnut. Aiemmin pidäydyttiin tosiasioissa, ja jos ei pitäydytty, niin siitä jouduttiin tilille. Nyt tuntuu siltä, että kukaan ei välitä. Ei ole mitään väliä, onko asia totta vai ei, kunhan se vain tuntuu oikealta, Aho jyrisee MTV:n Uutisextrassa.

Ahon mielestä ilmiö liittyy laajemmin ajan henkeen ja populismin nousuun.

– Nyt nähdään ikävimmät puolet siitä mitä nettikeskustelun tyyli ja tapa on, ja se leviää muuallekin yhteiskuntaan. Tämä on vaarallista politiikalle, Aho sanoo.

– Ei kukaan tykkäisi, jos olohuoneessa melskattaisiin niin kuin noissa vaalikeskusteluissa tehtiin.

Trump kanavoi kriisiä

Ahon mielestä Trump on käyttänyt häikäilemättömästi ja raa'asti hyväkseen amerikkalaisen yhteiskunnan ongelmia, jotka ovat syntyneet pidemmän ajan kuluessa.

Vapaakauppa, globalisaatio ja talouden rakenteiden muutokset ovat vieneet työpaikkoja ja luoneet sellaisen valkoisen keskiluokan, jonka olot eivät parane vaan kurjistuvat.

Maahanmuutto lisää tämän luokan tuskan kokemusta.  

– Hän on onnistunut pukemaan vihan toiminnaksi ja muuttunut sen äänitorveksi. Hän on taitava tässä, eikä ole piitannut mitä siitä seuraa, Aho summaa.

Aho ei kuitenkaan usko, että jos Trump häviää, amerikkalaiseen yhteiskuntaan jäisi kytemään vihaa.

– Kyllä se voisi näkyä alkuvaiheissa, mutta silti amerikkalaisessa politiikassa suurempi kysymys on, miten demokraatit ja republikaanit puolueina saataisiin paremmin toimimaan keskenään. Ehkä tämä voisi olla alku poliittisen järjestelmän muutokselle.  

Aho oli itse Keskustan presidentivaaliehdokkaana vuonna 2000 ja hävisi silloin sosialidemokraattien Tarja Haloselle.

– Suomalainen presidentinvaali on lastenleikkiä verrattuna amerikkalaiseen, Aho sanoo nyt.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja