Tällainen on Donald Trump: Vaarallisia lausuntoja, rakentanut tarkkaan julkisuuskuvansa

Republikaanien presidenttiehdokkaan Donald Trumpin suosio ei ole dosentti Benita Heiskasen mukaan ainoastaan yhdysvaltalainen ilmiö. Ronski ja räväkkä puhetapa vetoaa erityisesti niihin, jotka ovat kyllästyneet politiikkaan.

MTV uutiset julkaisee uudelleen luetuimpia Yhdysvaltain vaaleja käsitteleviä uutisjuttuja. Tämä artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran 31.07.2016. 

Benita Heiskanen Turun yliopiston Pohjois-Amerikan tutkimuksen John Morton -keskuksesta vertaa Trumpin suosiota perussuomalaisten saamaan jytkyyn Suomessa. Hänen mukaansa ilmiöön liittyy globaalit kehityssuunnat.

– Suomessa nähtiin jytky, ja lähes jokaisessa Euroopan maassa on populistinen, maahanmuuttovastainen liike. Ne ovat kaikki sidoksissa toisiinsa. Yhdysvalloissa tämä saa paljon huomiota, koska on vain kaksi ehdokasta, Heiskanen sanoo.

Vetoaa kyllästyneisiin

Hän arvioi, että Trump vetoaa kannanotoissaan erityisesti siihen kansanosaan, joka on epätoivoinen ja loputtoman kyllästynyt nykyiseen poliittiseen järjestelmään. 

Yhdysvalloista on esimerkiksi siirretty paljon tehtaita Meksikoon ja meksikolaista halpatyövoimaa tullut vastavuoroisesti Yhdysvaltoihin. Heiskasen mukaan seuraukset näkyvät amerikkalaisten arkipäivässä.

– Äänestäjät ovat olleet täysin tympääntyneitä poliittiseen järjestelmään. Tilanne on niin kärjistynyt, että ihmiset eivät enää jaksa. Nyt politiikkaan tulee julkisuuden hahmo, joka puhuu kansankieltä, ja jonka he kokevat hyvin tutuksi. Trump vetää mutkat suoriksi, ja vetoaa moniin äänestäkiin, jotka kokevat, ettei ole enää menetettävää, on paljon taloudellista ahdinkoa ja globalisaation myötä tullutta työttömyyttä.

Heiskasen mukaan on paradoksaalista, että Trump-imperiumin rakentaja, isältään sanojensa mukaan "vaatimattoman miljoonan lainan saanut" Trump vetoaa tavalliseen kansaan.

– Ronski ja räväkkä puhetapa ehkä selittää sen paradoksaalisuuden, minkä takia henkilöt, jotka eivät mitenkään taloudellisesti voi samaistua täysin erilaisista puitteista tulevaan ihmiseen, kannattavat häntä.

Maahanmuuttovastaisuus ja aseiden puoltaminen ovat myös vedonneet osaan amerikkalaisista. Heiskasen mukaan myös terrorismi toimii Trumpin eduksi.

– Terrorismi on koko ajan hänelle vahvuudeksi, koska hän voi muistuttaa, että "mitä minä sanoin".

"Politiikan keltanokka"

Trumpia Heiskanen kuvailee muun muassa jo tutuksi tulleella adjektiivilla: itsevarma.

Näin MTV seuraa ainutlaatuisia vaaleja:


– Reaaliaikainen, hetki hetkeltä -vaaliseuranta alkaa MTV.fissä Suomen aikaa tiistaina iltapäivällä, kun äänestys alkaa Yhdysvalloissa itärannikolla.

– Tulosten odottaminen pääsee käyntiin Suomen aikaa kello 01 keskiviikkona, kun äänestys päättyy ensimmäisessä osavaltiossa.

– Jos tarpeeksi moni vaa'ankieliosavaltio kallistuu selkeästi Clintonin tai Trumpin puolelle, jokin tv-kanava voi "julistaa" lopullisen tuloksen jo ennen aamukuutta Suomen aikaa, jolloin äänestys päättyy länsirannikolla mm. Kaliforniassa.  MTV kertoo tämän reaaliajassa.

– Jos tilanne on hyvin tasaväkinen, lopullisen tuloksen selviäminen voi viipyä epämääräisen ajan. Uutistoimituksessa vierailee jo aikaisin aamulla useita asiantuntijoita selventämässä tilannetta ja analysoimassa vaalitulosta. 

– Huomenta Suomessa vaalitulosta seurataan kello 7-9. Vieraina mm. ulkoministeri Timo Soini ja presidentti Tarja Halonen.

– Ylimääräinen tunnin uutislähetys kello 9 MTV3-kanavalla ja MTV.fissä - lähetyksessä vierailee esimerkiksi pääministeri Juha Sipilä.

– Vaaliaiheet ovat esillä myös MTV Uutisten sosiaalisessa mediassa useissa suorissa lähetyksissä. MTV:n uutislähetykset kuullaan myös Radio Novan ja Radio Iskelmän taajuksilla sekä STT jakelemana useilla radiokanavilla.

– Kaikki vaaliaiheiset uutiset löytyvät täältä.

– Hän on autoritäärinen, uskoo itseensä, erittäin itsevarma. Hänellä on rajaton usko omiin kykyihinsä. Se tulee ilmi kampanjapuheessa, missä hän tarjosi ikään kuin itseään ratkaisuna kansakunnan ongelmiin.

– Laskelmoivasti hän on varmaan luonut kuvansa. Hän on itse päättänyt julkisuuskuvansa, ja hänen puoluekoneistonsa on hyvin pieni. Siellä on noin 70 ihmistä töissä, kun Clintonilla on tällä hetkellä lähes tuhat.

Vaikka Trump luottaa omiin kykyihinsä, hän on ehdottomasti keltanokka politiikan kentällä.

– Hänellä ei ole minkäänlaista poliittista kokemusta, eikä valmiuksia politiikan johtoon.

Heiskanen kertoo Barack Obaman sanoneen, että uhka ei ole pelkästään se, ettei Trump "tiedä ulkopolitiikasta vaan myös se, että hän ei ole osoittanut minkäänlaista kiinnostusta oppia asioita".

– Hän ei tosiaan ole missään vaiheessa sanonut, että haluaisi oppia, Heiskanen naurahtaa.

Vaarallisia lausuntoja

Esimerkiksi Trumpin kommentti, jossa hän kehotti Putinia hakkeroimaan Hillary Clintonin sähköpostit, herätti paljon juomiota Yhdysvalloissa.

– Se osoittaa, että hän on täysin epäpätevä vastaamaan ulkopolitiikka- ja turvallisuuspolitiikkakysymyksistä. Presidenttiehdokas heittää vitsin ja vakoilukutsun venäjän johtajalle, onhan se ennenkuulumaton ja vaarallinen lausunto.

Trumpilta löytyy myös vahvuuksia. Niistä suurimmaksi Heiskanen nimeää ilmiömäisen taidon median hallitsemiseen. Heiskasen mukaan Trump tuntee median ja mediateollisuuden Diili-ohjelmansa myötä.

– Hän osaa käyttää julkisuutta ja tiedotusvälineitä omiin tarkoitusperiinsä erinomaisesti, paremmin kuin kukaan muu kandidaatti. Trump hyödyntää koko ajan ajatusta "julkisuutta keinolla millä hyvänsä", Heiskanen toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat