Mainos

Esko Aho patistaa masentuneita lenkille ja pätkätöihin

Masennuksesta johtuvat työkyvyttömyyseläkkeet ovat viime vuosina lisääntyneet selvästi. Viime vuonna jo yli 4000 suomalaista eläköityi masennuksen takia. Sitran yliasiamies Esko Aho näkee yhtenä syynä masennustapausten nousuun ihmisten fyyisen kunnon rapautumisen.

- Meillä on ollut aivan selvät merkit jo kauan aikaa, että ihmisten fyysinen kunto huonontuu. Uskon siihen, että jos panisimme rinnakkain nämä mielenterveysongelmaiset ja fyysisesti huonokuntoiset ihmiset, niin löytyy aika paljon yhtäläisyyksiä. Se, että terve sielu terveessä ruumissa, ei ole kuitenkaan ihan kaukaa haettu juttu, Esko Aho sanoo MTV:n 45 minuuttia -ohjelman haastattelussa.

Aho on mukana sosiaali- ja terveysministeriön ns. Masto-hankkeessa. Tarkoituksena on saada työkyvyttömyyseläkkeelle jääminen selvään laskuun. Aholta ja pariltakymmeneltä muulta hankkeen koordinaatioryhmään kuuluvalta odotetaan ajatuksia siitä, kuinka tavoitteeseen voitaisiin päästä.

"Työpaikan vaihtokin voi piristää"

Liikunnan korostamisen lisäksi Aho haluaa puhua aikaisen työpaikan tai -tehtävän vaihtamisen puolesta. Aho kannustaakin ottamaan vastaan vaikka pätkätöitä, jos oma työ alkaa turhauttaa. Hänen mielestään pätkätöitä vierastetaan suotta.

- Nyt meidät on opetettu pelkäämään uusia töitä. On opetettu, että saman työn tekeminen koko työuran ajan on jonkinlainen ihanne. Tosiasiassa työn jatkuva muuttuminen, haasteiden muuttuminen, siirtyminen uusiin tehtäviin, määräaikaisetkin työsuhteet, voivat olla positiivinen asia.

- Pätkätöille on luotu hirveän negatiivinen maine ja luotu sellainen mielikuva, että ne ovat erityisen paha asia ihmisen kannalta. Minä olen itse asiassa tehnyt melkein koko urani pätkätöitä, tyytyväinen Aho toteaa.

Masennuksesta aiheutui viime vuonna eläkemenoja ja sairauspoissaolokuluja yli 500 miljoonaa euroa.

Herättikö tämä ajatuksia? Aiheesta voi keskustella verkossa, osallistu!

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.