Esittelyssä övereimmät katumaasturit – tehoa, luksusta ja hintaa vaikka muille jaettavaksi

Katumaasturit ovat vallanneet markkinoita kaikissa autoluokissa. Viime vuosina myös perinteiset superauto- ja luksusautovalmistajat ovat lähteneet lunastamaan omat osuutensa.

Katumaastureita löytyy nykyään jo käytännössä kaikista autoluokista. 90-luvulla Euroopan valloituksen aloittaneet keskikokoiset katumaasturit ovat saaneet seurakseen vuosien varrella ensin isompia premium-valmistajien tuotteita, joita ovat seuranneet entistä pienemmät ja myös crossovereiksi nimitetyt mallit. Viimeisimpänä täydennyksenä markkinoille ovat tulleet valmistajat kuten Lamborghini ja Rolls-Royce. Lähitulevaisuudessa myös Aston Martin ja Ferrari ovat liittymässä suorituskykyisten katumaasturien joukkoon.

Aston Martin DBX
Markkinoilla 2020
Brittiläinen urheiluautovalmistaja on tuomassa ensimmäisen katumaasturinsa markkinoille vuonna 2020. Voimanlähteenä alkuvaiheessa nähdään muun muassa V8 Vantage -mallissa nähty AMG:ltä lainattu 4,0-litrainen V8, joka tuottanee myös DBX:n keulalla 375 kW (510 hv). Myöhemmin pellin alla nähtäneen myös Astonin omaa tuotantoa oleva ahdetta V12.

Bentley Bentayga
Hinta alkaen noin 400 000
Volkswagen-konserniin kuuluva brittiläinen luksusautovalmistaja liittyi katumaasturimarkkinoille vuonna 2015 Bentayga-mallillaan. Esittelyn aikaan Bentley nappasi Bentaygalla haltuunsa sekä maailman nopeimman että kalleimman katumaasturin tittelin. Kilpailu on sittemmin kiristynyt, eikä kumpikaan näistä ole enää Bentleyn hallussa. Useimmille tuplaturbo-W12 kuitenkin riittänee; tehoa on tarjolla 447 kW (608 hv) ja huippunopeus kipuaa lukemaan 301 km/h.

Ferrari SUV
Markkinoille 2022
Ferrari ei ole julkaissut virallisia kuvia tulevasta katumaasturistaan, mutta maailmalla on luonnollisesti nähty monenlaisia näkemyksiä Maranellon maasto-orista. Markkinoilla tätä odotetaan viimeistään vuonna 2022, ja vaatimattomasti tähtäimessä on maailman nopeimman katumaasturin titteli.

Lagonda All-Terrain Concept
Markkinoille 2022
Aston Martinin alta omaksi luksusbrändiksi eriytettävä Lagonda on nähty viime vuosina esittelemässä visioitaan tulevaisuuden luksusautoista autonäyttelyissä. Genevessä Lagondan osastolla oli esillä päivitetty versio ylellisesti katumaasturista, joka kulkee aina täysin sähkön voimin. Lagonda jakaa perusrakenteen Aston Martin DBX:n kanssa.

Lamborghini Urus
Hinta alkaen noin 430 000 €
Lamborghini pääsi hyödyntämään Volkswagen-konsernin kokemusta lukuisista katumaastureista. Uruksen käyttämä perusrakenne on nähty aiemmin muun muassa Audi Q7:ssä, Bentley Bentaygassa ja Porsche Cayennessa. Myös alkuhärän käyttämä voimanlähde on omaa sukua saksalainen, mutta kokonaisuus on höystetty italialaisella temperamentilla sekä valmistajan urheiluautoista tutuilla yksityiskohdilla.
Lue lisää: Koeajossa Lamborghini Urus – paikkansa ansainnut

Mercedes-Benz G-sarja
Hinta alkaen 185 175 €
Vuonna 1979 esitelty Mercedes-Benz G-sarja on yksi maastoautojen ikoneista, eikä siten lukeudu katumaasturien joukkoon. Mallin taival näytti vuosituhannen vaihteen jälkeen olevan jo lähellä loppua kysynnän siirtyessä modernimpien katumaasturien pariin, kunnes valmistaja istutti maastoauton keulalle AMG:ltä lainatun mekaanisesti ahdetun V8:n. Tästä alkoi G-sarjan uusi nousu, minkä seurauksena autosta nähtiin lukuisa joukko erikoisversioita, jotka kävivät kaupaksi kiihtyvään tahtiin. Malliston huipulla nähtiin muun muassa kolmiakselisia versioita sekä hurjan korkea 4x4^2, johon perustuu myös kautta aikojen ylellisin G-sarjalainen nimeltään Mercedes-Maybach G 650 Landaulet. Menestyksen myötä Mercedes esitteli vuonna 2018 uuden sukupolven version G-sarjasta, joka on uskollinen alkuperäisen mallin maastokykyisyydelle, mutta täyttää paremmin nykypäivän mukavuusvaatimukset.
Lue lisää: Mercedes-Benz uudisti legendan arvolleen sopivasti – tässä on täysin uusi G-sarja
Koeajo: Mercedes-Benz G 500 4x42 – mitä saadaan kun yhdistetään Unimog, G-sarja ja AMG?

Porsche Cayenne
Hinta alkaen 100 769 €
Porsche oli ensimmäinen perinteinen urheiluautovalmistaja, joka lähti mukaan katumaasturimarkkinoille. Loppuvuodesta 2002 esitelty Cayenne jakoi rajusti mielipiteitä, mutta osoittautui nopeasti kaupalliseksi menestykseksi. Nykyisin markkinoilla olevan kolmannen sukupolven Cayennen menestys Suomessa kulminoituu pistokkeesta ladattavan hybridin ympärille.
Lue lisää: Koeajossa Porsche Cayenne E-Hybrid – sähköllä suosioon

Rolls-Royce Cullinan
Hinta alkaen noin 500 000 €
Maailman suurimman timantin mukaan nimetty Cullinan on monella tapaa nimensä arvoinen. Auto on ladattu täyteen valmistajalle tyypillistä ylellisyyttä, ja asiakas voi maustaa käytännössä kaikki yksityiskohdat haluamallaan tavalla. Vaikka maasto-ominaisuudet lienevät useimmille tämän auton asikkaille täysin toisarvoinen asia, on valmistaja myös panostanut siihen puoleen. Valmistajan sanoin Cullinan on vaivaton kaikkialla.

Volvo XC90 Excellence
Hinta alkaen 134 363 €
Ensimmäisenä luksusmaastureista ei välttämättä tule mieleen Volvo, mutta valmistajan mallistosta löytyy todellinen yllättäjä. Alunperin kuningasperheen autoksi suunniteltu XC90 Excellence keräsi niin paljon huomiota, että Volvo päätti ottaa auton tuotantoon. Kyseessä on Volvon isoimmasta katumaasturista tehty todellinen luksusversio, jonka eroavaisuudet ulkopuolella jäävät lähinnä kromilistojen tasolle. Isoimmat erot löytyvät toiselta istuinriviltä, missä on erilliset monisäätöiset istuimet, kristallilasit sekä luonnollisesti jääkaappi juotaville.

Kuvat: Mikko Autio, Aston Martin (DBX) ja Daimler (G 650 Landaulet)

Luksus- ja superkatumaastureita esitellään Teknavin 17. tuotantokauden viidennessä jaksossa, jonka ensiesitys nähdään maanantaina 22.4. klo 22.35 MTV3-kanavalla. Uusinnat ti 23.4. klo 14.00, su 28.4. klo 14.30 ja ma 29.4. klo 10.30 MTV3. Lisää ohjelman aiheista löydät osoitteesta www.teknavi.fi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja