Esimerkillistä toimintaa! 13-vuotiaat Jesper ja Antti-Jussi auttoivat päihtyneen pyöräilijän pois puskasta ja soittivat hätäkeskukseen: "Ajattelimme, että nyt pitää auttaa"

13-vuotiaat Jesper ja Antti-Jussi auttoivat päihtyneen pois puskasta ja soittivat hätäkeskukseen:"Ajattelimme, että nyt pitää auttaa" 0:36

Kuopiolaiset kaverukset Jesper Eckerman ja Antti-Jussi Räsänen, molemmat 13, olivat viettämässä helatorstaita koulunsa lähellä Petosen kaupunginosassa, kun he huomasivat pusikossa makaavan miehen.

Hetken aikaa pojat tuumasivat vain jatkavansa matkaa, mutta mies oli selvästi avun tarpeessa. Pojat auttoivat päihtyneen miehen pois puskasta.

– Ajattelimme, että nyt pitää auttaa. Nostimme miehen ylös, mutta hän ei pysynyt pystyssä, Antti-Jussi kertoo.

Koulusta Antti-Jussille on jäänyt mieleen, että tällaisissa tilanteissa pitää soittaa hätäkeskukseen. Hän ei jäänyt toimettomaksi vaan tarttui puhelimeen.

Esimerkillistä toimintaa

Antti-Jussin puhuessa hätäkeskuksen kanssa paikalle saapui lähistöllä asuva Sofia Holmberg, joka oli ulkoiluttamassa koiraansa.

Holmberg näki ensin nurmikolla oudossa asennossa kyyhöttävän miehen ja sitten häntä auttamassa olleet Jesperin ja Antti-Jussin.

– He ymmärsivät, että mies on vaaraksi itselleen, jos jatkaa matkaansa pyöräillen, Holmberg kertoo kiitellen poikia esimerkillisestä reagoinnista.

Antti-Jussi ymmärsi mennä puhumaan hätäpuhelua kauemmas, jottei mies säikähtäisi. Virkavaltaa ei miehen mukaan olisi paikakalle kaivattu.

"He hoitivat kaiken todella esimerkillisesti"

Yhtäkkiä mies nousi seisomaan ja hetken näytti siltä, että hän pysyisi pystyssä. Muutaman sekunnin jälkeen mies kuitenkin horjahti taaksepäin, kaatui ja löi päänsä kovalla voimalla asfalttiin.

Mies meni tajuttomaksi, ja päästä alkoi vuotaa runsaasti verta.

– Hän iski pään aika kovaa maahan. Mietin, että nyt pitää soittaa hätäkeskukseen uudelleen, Antti-Jussi kertoo.

Samaa ajatteli myös Holmberg. Ennen kuin hän ehti sanoakaan, oli Antti-Jussi jo langoilla.

– He hoitivat kaiken todella esimerkillisesti, Holmberg kiittelee.

45 minuuttia auttamassa

Miehen kaaduttua äkillisesti Holmberg säntäsi apuun päästäen irti koiransa talutushihnasta. Antti-Jussi nappasi pyytämättä kiinni hihnasta, kun Holmberg auttoi verta vuotavaa miestä.

Verta käsissään Holmberg pyysi Jesperiä ottamaan maasta hänen pudonneen puhelimensa ja soittamaan lähistöllä asuvalle sairaanhoitajalle, jonka Holmberg tunsi.

– Kerroin turvakoodin ja pyysin soittamaan. Kuin ajatuksiani lukien hän toi puhelimen korvalleni, jotta pystyin pyytämään tuttuani tulemaan paikalle, Holmberg kertoo.

Sairaanhoitajatutun saavuttua paikalle Holmberg kertoi, että he voivat jäädä miehen avuksi ambulanssin saapumiseen asti ja että pojat saavat jo lähteä.

Hätäkeskuksesta oli kuitenkin sanottu, että miehen luona täytyy olla avun saapumiseen asti, eikä pojat siksi suostuneet vielä poistumaan.

– Olimme paikalla yhteensä 45 minuuttia, Jesper kertoo.

Ambulanssin saavuttua pojat kertoivat tapahtuneen henkilökunnalle, keräsivät miehen tavarat pusikosta ja lukitsivat hänen pyöränsä.

Kiitokset Facebookiin

Ällistyneenä Antti-Jussin ja Jesperin esimerkillisestä toiminnasta Holmberg kirjoitti tapauksesta Facebookin Puskaradio Kuopio -ryhmään. Hän halusi kiittää poikien vanhempia upeasta kasvatuksesta.

– Viime aikoina on puhuttu, että räpsitään vain kuvia eikä välitetä uhrista. Pojilla oli selvästi auttaminen prioriteettina. Todella rationaalista toimintaa, Holmberg sanoo.

Sattumalta Jesperin äiti Raija Järvisalo näki Holmbergin päivityksen samana iltana.

– En käy edes joka päivä Facebookissa, mutta silloin kävin. Tiesin heti, että kyse on Jesperistä, koska hän oli aiemmin kertonut innoissaan tapahtuneesta, Järvisalo kertoo.

Järvisalo on iloinen, että Holmberg halusi kiittää poikia julkisesti. Iloinen päivitys oli mukava piristys nykyisin kovin negatiiviseen ilmapiiriin.

– Olen todella ylpeä pojista. Ilman heitä siinä olisi voinut käydä huonosti, Järvisalo sanoo.

Samaa mieltä on Holmberg sekä monet hänen päivitystään kommentoineet.

– Pojat toimivat tilanteessa paremmin kuin moni aikuinen olisi toiminut, Holmberg toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat