Ensihoitajat ylistävät hengenpelastajasiskoja: Pyörällä kaatunut mies vakuutti, ettei tarvitse apua, mutta Titta ja Nita päättivät toisin – pian mieheltä katosikin pulssi

6:03
Nurmijärveläissiskosten esimerkillinen toiminta pelasti miehen, jonka tila heikkeni äkisti polkupyörällä kaatumisen jälkeen. Katso sankaritarina videolta!

Nurmijärvellä asuvat siskokset saavat kiitosta Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä pelastettuaan kaatuneen polkupyöräilijän. 

Perjantaina iäkäs mies kaatui pyörällään, mutta onnekseen parikymppiset siskokset sattuivat paikalle kesken lenkkeilyn Nurmijärvellä. He auttoivat miehen pyöränsä alta.

– Ei oikein tullut sanaa hänen suustaan. Hän oli vähäsanainen ja vähän vaatimattomankin oloinen, ettei olisi halunnut vaivata, kertoo Titta Lahtinen.

Vaikka kaatunut mies vakuutti, ettei tarvitse apua, tilanne sai vakavampia sävyjä. Pyöräilijän tila heikkeni äkisti.

– Siinä vaiheessa, kun siltä alkoi mennä oikeasti taju ja puhe sammaltaa, sanoin Titalle, että nyt soitetaan ambulanssi. Ei me pärjätä tässä kahdestaan, kertoo Nita Korkeakangas.

Titta soitti hätänumeroon ja Nita meni hakemaan läheisestä talosta miehelle vettä.

Mieheltä katosi pulssi

Polkupyöräilijän selviytyminen hengissä oli pienestä kiinni, sillä häneltä katosi yhtäkkiä pulssi.

Ensihoitajat saapuivat soiton ansiosta paikalle kreivin aikaan. Hätiin saapui pelastusajoneuvojen ohella jopa helikopteri.

– Ne alkoivat saman tien elvyttää sitä ja se kesti jonkun aikaa, kaiken kaikkiaan noin 30 minuuttia, Korkeakangas muistelee.

Yhteistyö pelasti

MTV Uutiset tavoitti pyöräilijän sukulaisen, jonka mukaan miehen tila on tällä hetkellä vakaa.

Tilanne säikäytti siskokset, mutta hyödytön kokemus ei suinkaan ollut. 

– Hyvä oli kokea, että jatkossakin tietää, miten toimia tällaisessa tilanteessa. Oli opettavainen kokemus, Lahtinen toteaa.

Tilannetta rauhoitti se, että siskokset olivat tilanteessa kaksin.

– Jos olisin yksin jäänyt siihen, ja mies sanoi ettei tarvitse apua ja pärjää, en tiedä olisinko lähtenyt paikalta pois vai jäänyt auttamaan. Siihen tuli varmuus, että jäädään auttamaan toista, Korkeakangas pohtii.

Ensihoitajat ylistivätkin siskosten toimintaa. Videolla ensihoitaja kertoo tarkemmin, miten vastaavanlaisissa tilanteissa kuuluu toimia.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja