Uskomaton pelastustarina! 15-vuotias Aleksi pelasti humalaiset nuoret miehet hukkumiselta: "Osa rannalla olevista kavereista nauroi"

Kotkalainen Aleksi Määttä palkittiin kahden miehen hengen pelastamisesta tänä kesänä. Hän pystyi toimimaan ripeästi tilanteessa, jossa moni aikuinen tuntui jämähtäneen katsomaan tapahtumia sivusta.

MTV Uutiset Live selvitti, näin pelastat hukkuvan ihmisen kuolemalta jopa ämpärillä – hengenpelastaja hyppäsi Pyryn ja Toivon perään. Katso video!

7:48

15-vuotias Aleksi Määttä oli ystävänsä kanssa kalastamassa Kotkan keskustassa Kymijoella, kun hän päätyi lopulta veteen pelastamaan kaksi virran riepottelemaksi joutunutta miestä. Kaverukset kalastelivat sillan alla lähellä koskea ja sähkövoimalaa.

– Ohi käveli ryhmä humalaisia miehiä, jotka kyselivät, miten kala syö, ja jatkoivat matkaansa vastarannalla olevalle mattolaiturille.

Miehiä oli porukassa vajaat kymmenen ja he olivat Aleksin arvion mukaan 18–20-vuotiaita.

– Neljä heistä päätti lähteä uimaan mattolaiturilta takaisin rannalle, jossa me kalastimme.

"Mies huusi kovaa, osa vain nauroi"

Kaksi miehistä pääsi ongelmitta noin sadan metrin matkan. Kolmas oli juuri saapumassa rantaan, kun neljäs mies alkoi huutaa apua.

– Mies oli uinut sillan alle ja huusi aika kovaa. Osa rannalla olevista kavereista nauroi. Juuri rannalle tulossa ollut mies kuitenkin kääntyi takaisin, ja meni auttamaan, Aleksi kertaa tapahtumia.

Pian molemmat miehet roikkuivat sillan tukipilarissa kiinni ja huusivat apua. 

– He huusivat paniikinomaisesti, ja tajusin, että he ovat ihan oikeasti pulassa. Sekä rannalla että sillalla oli muitakin ihmisiä, mutta näytti, etteivät he tajunneet tilanteen vakavuutta. Jossakin vaiheessa näin myös, että sillalla nainen puhui puhelimeen. Oletin, että hän olisi soittanut hätänumeroon, mutta kävi ilmi, ettei kukaan ollut tehnyt paikalta ilmoitusta.

Rannalle uineista nuorista miehistä yksi oli Aleksin mukaan melko selvä, ja ymmärsi, että nyt pitää toimia. Siitä eteenpäin Aleksi teki yhteistyötä hänen kanssaan. 

–Muistin, että lähellä on köyttä aidatulla alueella. Sinne piti kävellä sillan vierestä ohutta reunaa pitkin. Löysin köysikasoista tarpeeksi pitkän köyden ja lähdin nopeasti takaisin.

Aleksi antoi köyden toisen pään miesporukan selväpäiselle, ja pyysi tätä kävelemään sillalle siihen kohtaan, jossa pulassa olevat miehet olivat. Aleksi itse otti köyden toisen pään, jonka kanssa lähti uimaan miehiä kohti.

–Tajusin, että täytyy toimia nopeasti ja niin sitten tein. Olin ottanut paidan ja kengät pois, mutta housut jäivät jalkaan. Vesi virtaa siinä kohdassa aika voimakkaasti ja lisäksi märät housut painoivat. Aloin itsekin väsyä, Aleksi kertoo.

Hän pääsi kuitenkin miesten luokse ja pyysi sillan pielessä roikkuvaa toista miestä kiinnittämään köyden toisen miehen käteen.

Köysi toimi pelastusvälineenä

Aleksi ja sillalla oleva mies alkoivat yhdessä vetää köyden avulla miehiä rantaan. 

– Ne olivat tosi isoja miehiä. Olen itse 185 senttimetriä, ja he olivat minua pitempiä. Aleksi kertoo. 

Aleksi sai auttajakumppaninsa kanssa miehet vedettyä rantaan.

– Siinä vaiheessa sinne oli jo ehditty hälyttää muitakin apuun. Rannalla olevat kehuivat minua ja sanoivat, että "tajusitko, että pelastit juuri kaksi ihmistä vedestä".

Juhannusta juhlimassa ollut miesporukka pyysi Aleksia kalakavereineen tulemaan heidän juhlapaikkaansa kertomaan, mitä oli tapahtunut.

– Menimme, ja siellä kehuttiin vielä lisää, miten hienosti olin toiminut. Meitä alkoi kuitenkin kaverin kanssa ujostuttamaan, kun siellä oli paljon aikuisia, ja lähdimme kotiin.

Aleksi kertoo kaverinsa ihmetelleen, miten määrätietoisesti hän oli tilanteessa toiminut.

– Kaverini sanoi, että hän oli jotenkin jäätynyt tilanteessa. Hän jatkoi vaan kalastusta, ja ihmetteli, kun minä lähdin köyden kanssa uimaan.

"Pienestä pitäen varoitettu uimasta siinä paikassa"

Aleksi Määtän kilpauimaritausta sekä hänen paikallistuntemuksensa ovat kaksi tekijää, jotka edesauttoivat pelastamisoperaatiota. Harva varmaan tiesi voiman lähellä olevista köysistä.

– Miesporukka ei tainnut itse olla Kotkasta, kun he eivät muun muassa tienneet missä Mussalo on Kotkassa. Kaverini on sieltä kotoisin. Itse asun lähellä tapahtumapaikkaa.

– Kotona kerroin iskälle, mitä on tapahtunut. Mutta en olisi voinut kuvitellakaan, että siitä tulee joku isompi juttu, ja minut palkitaan hengenpelastuksesta. Noin viikko myöhemmin paikallislehti haastatteli. Sitten pelastuslaitos kutsui minut vieraaksi ja antoi kunniakirjan.

Kymenlaakson Sanomat kertoi pelastusoperaatiosta kesäkuussa. Kymenlaakson pelastuslaitos antoi Aleksi Määtälle tunnustuksen esimerkillisestä toiminnasta heinäkuun lopulla.

–Minulle on pienestä pitäen sanottu, että sillan lähellä ei saa missään nimessä uida, eikä sillalta hyppiä. Voimalaitos imee vettä, ja jos joutuu imun mukana voimalan seinän viereen, hukkuu. 

Ura palomiehenä kiinnostaa

Aleksi Määttä aloitti tällä viikolla yhdeksännen luokan. Ensi keväänä edessä on jatko-opiskelupaikan valinta. Kesän tapahtumat antoivat lisäpontta haaveelle, joka pojalla on ollut pienestä asti.

– Halusin pienenä poliisiksi tai palomieheksi. Nyt kävi ilmi, että minä olen sellainen, että pystyn toimimaan ääritilanteissa ja pelastamaan ihmisiä. Pelastuslaitokselle minulle myös esiteltiin heidän työvälineitään ja paloautoja. Tuli mieleen, että vitsi miten siistiä olisi olla palomies.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja