Esihistoriallisista merijättiläisistä paljastui uutta tietoa: Saharan meressä ui jopa yli 12-metrisiä merikäärmeitä

Tuoreen tutkimuksen mukaan esihistorialliset merijättiläiset asuivat nykyisen Saharan autiomaan alueella, The Guardian kertoo

Tutkimus on ensimmäinen, jossa kartoitetaan esihistoriallisen Saharan mereneläviä.

Nykyään Sahara tunnetaan maailman isoimpana, erittäin kuumana ja kuivana aavikkona, mutta 100–50 miljoonaa vuotta sitten Saharan jakoi merialue, joka kulki nykyisen Nigerian, Malin, Nigerin ja Algerian läpi Pohjois-Afrikan länsiosassa.

Muinainen Saharan meri oli noin 50 metriä syvä ja laajuudeltaan arviolta 3 000 neliökilometriä. Meri oli olemassa noin 50 miljoonaa vuotta.

Tutkijat merkitsivät ensimmäistä kertaa virallisesti meren ja sen muutokset maantieteellisiin karttoihin. Sen toivotaan tuottavan lisätietoa niin kutsutusta K/T-rajasta, joka näkyy maakerrostumissa. Liitua tuottaneet eliöt kuolivat joukkosukupuutossa 65,5 miljoonaa vuotta sitten, todennäköisesti asteroidin törmätessä maahan.

Maakerrostumiin jäi silminnähtävä raja liitukauden ja sitä seuranneen tertriäärikauden vaihteesta.

Tutkimusta johtaneen paleontologi Maureen O'Learyn mukaan nykyisen Malin pohjoisosat muistuttivat nykyistä Puerto Ricoa: ensimmäiset mangrovemetsät kasvoivat ja nilviäiset vilistivät matalikoissa.

Saharan merenelävillä gigantismia

Alueelta on löydetty fossiileja, joiden perusteella tiedetään Saharan meressä uineen 12,3-metrisiä merikäärmeitä, puolitoista metrisiä monneja sekä yli metrin pituisia pycnodont -luukaloja.

Näiden löytöjen perusteella tutkijat olettavat, että Saharan merenelävillä on ollut gigantismia eli jättikasvua. Evoluutiobiologiassa gigantismilla tarkoitetaan ilmiötä, jossa pienillä saarilla eläimet kasvavat isokokoisiksi, koska niillä on enemmän ruokaa tai vähemmän saalistajia, tai molempia.

Tutkijoiden mukaan Saharan meressä on saattanut esiintyä gigantismia sen vuoksi, että merialueet ovat olleet jossain vaiheessa eristyksissä, jolloin olosuhteet ovat olleet suotuisat.

Lue myös:

    Uusimmat