Maailman varhaisin metsä löydetty: "Se oli aika outo"

Tutkijat ovat löytäneet Lounais-Englannin rannikolta maailman ensimmäisen tunnetun metsän, kertoo muun muassa BBC.

Ikivanha metsä löytyi fossiloituneena korkeilta hiekkakivikallioilta Mineheadin rannikkokaupungin läheltä Somersetista.

Cambridgen ja Cardiffin yliopistojen tutkijoiden mukaan kyseessä ovat vanhimmat Britanniasta koskaan löydetyt fossilisoituneet puut ja maapallon vanhin tunnettu metsä.

Puut muistuttivat palmuja

Calamophyton-nimellä tunnetut puut muistuttivat tutkijoiden mukaan palmuja.

Suurimmat niistä olivat kahdesta neljään metriä korkeita. Niitä kuvaillaan eräänlaisiksi nykyisten puiden "prototyypeiksi".

Metsä ajoittuu devonikaudelle

Tutkijoiden mukaan nyt löydetty fossiilimetsä on noin neljä miljoonaa vuotta vanhempi kuin aiempi ennätyksen haltija New Yorkin osavaltiossa Yhdysvalloissa.

Mineheadin metsä kasvoi devonikaudella 419–358 miljoonaa vuotta sitten.

Devonikautta pidetään usein kalojen valtakautena. Elämä laajeni kuitenkin voimakkaasti myös maalle, jonne kehittyivät ensimmäiset hyönteiset ja sammakkoeläimet. Siemenkasvit taas levittäytyivät laajoiksi metsiksi.

Tutkijat olivat aiemmin olettaneet, että tällä Englannin rannikon osuudella ei ole merkittäviä kasvifossiileja. Uusi löytö osoittaa, miten varhaiset puut auttoivat muokkaamaan maisemaa ja vakauttamaan jokirantoja ja rannikoita satoja miljoonia vuosia sitten.

– Kun näin ensimmäisen kerran kuvia näistä puunrungoista, tiesin heti, mitä ne olivat, koska olen tutkinut tätä puulajia 30 vuotta, yksi tutkimuksen tekijöistä, tohtori Christopher Berry kertoo BBC:n mukaan.

"Outo metsä"

Fossilimetsä kasvoi puolikuivalle tasangolle, joka ei ollut tuolloin Englantia vaan osa nykyisten Saksan ja Belgian seutuja. Myös sieltä on löydetty vastaavanlaisia fossiileja.

– Tämä oli aika outo metsä. Se ei muistuta mitään nykypäivän metsää, professori Neil Davies Cambridgen yliopiston geotieteiden laitokselta toteaa BBC:n mukaan.

– Aluskasvillisuudesta ei ollut puhettakaan, eikä ruohoa ollut vielä ilmestynyt. Mutta nämä tiheästi kasvavat puut pudottivat paljon oksia, mikä vaikutti maisemaan suuresti.

Lue myös:

    Uusimmat