Mainos

Eritrea yritti pimittää satojen kuoleman Välimerellä

Sadat eritrealaiset eivät tietäisi vieläkään mitään läheistensä kohtalosta Välimerellä, jos valtiolliset tiedotusvälineet olisivat saaneet päättää asiasta. Runsas viikko sitten Lampedusan edustalla hukkuneista yli 300 ihmisestä valtaosa oli eritrealaisia.

Riippumaton ranskalainen Radio Erena kertoi kuitenkin onnettomuudesta eritrealaisille nopeasti ja yksityiskohtaisesti. Radioasemaa johtava Biniam Simon, joka jätti palaamatta Eritreaan työmatkaltaan vuonna 2006, kertoo ottaneensa asian "henkilökohtaisena missiona".

- Viiden miljoonan asukkaan maassa 200-300 ihmisen kuolema koskettaa jokaista. Uhrit voivat olla naapureitasi tai kollegoitasi, Biniam sanoo.

Uutisen panttaaminen Eritreassa ei sinänsä ollut yllätys, sillä presidentti Issaias Afeworkin johtaman diktatuurin sananvapaustilanne on planeetan heikoin. Kansainvälisen Toimittajat ilman rajoja -järjestön mukaan lehdistön tila maassa on jopa surkeampi kuin Pohjois-Koreassa.

Radio Erenan lähetysten jälkeen Eritrean ulkoministerin oli pakko esittää surunvalittelut uhrien omaisille. Hän teki sen lyhyesti työmatkalla New Yorkissa.

"Yhdysvaltain salajuoni"

Biniamin mielestä myös länsimaisten tiedotusvälineiden toiminnassa on arvosteltavaa. Hänestä on edesvastuutonta puhua eritrealaisista vain maahanpyrkijöinä, kun he pakenevat kestämättömiä oloja.

Naapurimaa Etiopian hyökkäystä pelkäävä Eritrea on militarisoitunut niin, että lähes kaikkia työikäisiä odottaa joko armeija tai valtion pakkotyö.

- Nuoret miehet ja naiset lähetetään pakkotyöhön suurille rakennustyömaille lähes ilman palkkaa. He raatavat 40-50 -vuotiaiksi tai kunnes vammautuvat pysyvästi, Biniam kertoo.

YK:n tilastojen mukaan yli 3 000 ihmistä pakenee maasta joka kuukausi. Valtion kannan mukaan pakenijat ovat isänmaanpettureita, joista ei puhuta.

Välimeren tragediaankin valtiolla oli tarjota oma selityksensä. Hallinnon lausunnon mukaan kaiken takana on Yhdysvallat ja sen vakoiluverkosto. Siihen, miksi amerikkalaiset olisivat tappaneet satoja köyhiä pakolaisia, ei tiedotteessa vastattu.

(MTV3 - STT - AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.