Mainos

Eriskummallinen oikeusjuttu: Kuolleesta miehestä tuli 56-vuotiaan isä

Helsingin käräjäoikeus vahvisti hyvin poikkeuksellisessa oikeusjutussa 58-vuotiaalle miehelle isän. Isä kuoli jo vuonna 2008 ja isyys selvitettiin sairaalassa sattumalta säilytetyistä näytteistä dna-tutkimuksella.

Tapauksen taustalla oli se, että 58-vuotias mies vaati oikeutta vahvistamaan sen, että vuonna 1933 syntynyt mies oli hänen isänsä.

Oikeudessa mies kertoi asuneensa isovanhempiensa luona ja välit äitiin olivat olleet etäiset.

Selvitys alkaa 2009

Viisi vuotta sitten eli vuonna 2009 mies oli saanut enoltaan tiedon siitä, kuka hänen biologinen isänsä oli. Hän ryhtyi selvittämään asiaa ja löysi 2007 julkaistusta ”Kotiseutumme Kittilä” -nimisestä kirjasta maininnan. Paikallinen taksikuski - se sama jonka eno oli nimennyt - kertoi hänen nimisestä pojastaan.

Edelleen Kittilän talvikäräjien pöytäkirjasta vuodelta 1956 ilmeni, että taksiautoilija velvoitettiin maksamaan elatusapua raskaaksi tulleelle naiselle. Tämä nainen oli 58-vuotiaan äiti.

58-vuotiaan äitiä ei voitu oikeudessa kuulla, koska tämä on terveyskeskuksessa sellaisessa tilassa ettei kykene kommunikoimaan.

Oikeus määräsi dna-tutkimuksen

Käräjäoikeus päätti huhtikuussa 2013, että asiassa oli kanneoikeus voimassa ja määräsi isyyslain nojalla oikeusgeneettiset tutkimukset.

Vuosia aiemmin kuolleesta isästä oli aikanaan otettu sairaalatutkimusten yhteydessä näyte, jota säilytettiin Lapin keskussairaalassa. Siitä saatiin dna isyystutkimukseen. Sitä verrattiin 56-vuotiaan verinäytteen dna:han.

Tutkimuksen mukaan taksiautoilija oli 99,999 prosentin todennäköisyydellä 58-vuotiaan isä.

Oikeus viime viikolla antamassaan päätöksessä, että 58-vuotias on vuonna 2008 kuolleen taksiautoilijan poika.

Syy vaatimukseen ei oikeuden asiakirjoista selviä, eikä mies vastannut MTV:n uutisten soittopyyntöön.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.