Erin Anttila ei voinut kieltäytyä tv-sarjan kuvauksista – syynä asiaan intohimoisesti suhtautuva äiti

Erin Anttila herkistyy kyyneliin isoisoäitinsä haudalla 2:15
Katso videolta – Erin Anttila herkistyi kyyneliin isoisoäidin haudalla

Erin Anttila tutkii sukunsa historiaa Irlannissa ja Suomessa.

Laulaja Erin Anttila pääsee tutkimaan sukunsa historiaa Sukuni salat -ohjelmassa. Anttilan äidin puolen suku on Irlannista ja isän puolen Suomesta. Laulaja vietti lapsuutensa Irlannissa ja muutti ennen kouluikää Suomeen asumaan. Hän on myös asunut aikuisiällä Irlannissa.

Anttila oppi ohjelman kuvausten aikana paljon sekä Irlannin että Suomen historiasta. Erityisesti hän on kiitollinen siitä, kun kuvausten aikana perehdyttiin naisen asemaan 1900-luvun alussa ja hänen isoisoäitinsä elämään Länsi-Irlannissa. Kyyneliltä ei ohjelman aikana vältytty.

– Aina sitä kuulee miesten tarinoita ja sankaritekoja, niitä lukee historian kirjoissa. Hirveän usein naiset eivät historian kirjoihin pääse. Minua kiinnosti todella paljon naisten tarina ja miten naiset ovat eläneet, ohjelma avasi sitä ihan hirveästi.

– Pystyin samaistumaan naisena ja äitinä kaikkeen, mitä siellä on tapahtunut. Irlannin puolella oli paljon asioita, mitä pitää käsitellä ja miettiä.

Anttila kehuu vuolaasti Länsi-Irlannin maaseudun maisemia, missä he olivat kuvaamassa.

– Siellä oli todella upeat maisemat, kameramiehet olivat ihan innoissaan.

Anttila koki kuvauksissa yllätyksen, kun hän luuli suuntaavansa vain Irlantiin sukututkimuksiin. Kuvaukset kuitenkin jatkuivat myös Suomessa, ja Anttila sai enemmän tietää Suomen sukujuuristaan.

– Olen aina kokenut olevani puolet ja puolet. Ohjelmassa oli hauskasti, että tutkittiin molempia puolia. Molemmista löytyi mielenkiintoisia juttuja. Suomen puolelta löytyi asia, jota ei voitu vain jättää käsittelemättä, Anttila paljastaa.

Anttila uskoo, että Irlannissa asuvat täti ja serkut katsovat ohjelman myöhemmin, sillä heillä riittää siitä keskusteltavaa.

– En ehtinyt juuri nähdä Irlannissa sukulaisia, kun oli aika kiire. Serkkuni tuli moikkaamaan minua lentokentälle kolmen lapsen kanssa ja ehdimme syömään nopean lounaan.

Anttilan äiti harrastaa sukututkimusta, joten kun pyyntö ohjelmaan tuli, hän ei voinut kieltäytyä. Laulaja naureskelee, että kotiin ei olisi kotiin enää asiaa, jos olisi kieltäytynyt.

– Tiesin, että äitini oli innoissaan tästä. Kuvausten jälkeen suunnilleen hyökkäsin äidin kimppuun, että kerro lisää. Hän tietää paljon suvustamme. Äiti on varmasti joskus puhunut minulle asioista, kun olin pieni. Minulla oli jotain muistikuvia, mutta lapsena en ollut kiinnostunut asiasta. Nyt sain tietää paljon lisää.

Anttila on iloinen, että hänellä on näyttää omille lapsilleen videota suvusta.

– Nyt ei tarvitse kertoa, voin vain näyttää. Voisimme joskus käydä isoisoäidin maisemissa Länsi-Irlannissa, kun lapset ovat isompia.

Sukuni salat MTV3-kanavalla ja mtv-palvelussa sunnuntaina klo 20. 

Lue myös:

    Uusimmat