Erilaiset äidit -perhe Karppanen-Pihlajamaa: Millaista on lapsen odotus, kun äitejä on kaksi?

Erilaiset äidit -sarjan yhdeksännessä jaksossa maanantaina 4. marraskuuta tutustutaan Laura Karppaseen ja Mari Pihlajamaahan. Naisparin kolmehenkisen perheen on määrä täydentyä pian toisella lapsella, jota odotetaan jo kovasti. Kuinka odotusaika sujuu, kun äitejä on kaksi ja vain toinen heistä saattaa lapsen maailmaan?

Laura Karppanen,26, ja Mari Pihlajamaa, 29, muodostavat Marin yhdeksänvuotiaan Antero-pojan kanssa perheen. Naispari päätti jo tovi sitten aloittaa hedelmöityshoidot, jotta heidän perheensä täydentyisi toisella lapsella. Kun kyse on naisparista, ei tie lapsen hankkimiseksi ole kuitenkaan aivan yksinkertainen. Pariskunta kävikin paljon keskustelua siitä, kumpi heistä tulisi synnyttämään tulevan lapsen, ja valinta oli luonteva: Laura synnyttäisi lapsen, koska Mari on jo kerran kokenut raskausajan onnen ja haasteet.

– Toivoin, että Laura saisi myös kokea raskauden ja sen, että hänellä on biologinen lapsi, Mari kertoo.

Lapsi sai alkunsa hedelmöityshoidolla

Lauran ja Marin lapsi on saanut alkunsa hedelmöityshoidoilla. Hoidot olivat Lauralle raskas kokemus, mutta jo ensimmäisellä inseminaatiokerralla alkunsa saanut pienokainen on pitänyt huolen siitä, että aika on kullannut hoitoja koskevia muistoja.

– Hedelmöityshoito itsessään oli fyysisesti aika raskas kokemus. Kävimme kuitenkin hoidoissa useita kuukausia ja siihen liittyi paljon erilaisia asioita psykologin tapaamisista hormonihoitoihin. Pääsimme kuitenkin onneksi loppujen lopuksi todella vähällä, Laura toteaa.

Lauran odotusaika on sujunut paremmin kuin hän olisi osannut odottaakaan: selkävaivoista aiemmin kärsinyt tuleva äiti oli valmistautunut siihen, että hän joutuu loppuraskaudesta miltei vuodepotilaaksi, mutta toisin kävi.

– Olen ollut todella hyväkuntoinen koko raskausajan ja olen pystynyt käymään töissäkin ihan normaalisti. Raskaus on sujunut todella nopeasti! Laura kertoo.

Mari on myötäelänyt vahvasti kumppaninsa raskausaikaa. Yhdeksän vuotta sitten Antero-pojan saanut Mari on pystynyt samaistumaan Lauran tuntemuksiin hyvin vahvasti raskauden edetessä.

– Minusta on tuntunut siltä kuin olisin itsekin ollut raskaana, Mari hymyilee.

Mitä isät tekevät synnytyksessä?

Laura kokee olleensa koko raskausajan tietyllä tapaa etuoikeutetussa asemassa moniin muihin tuleviin äiteihin verrattuna: Lauran kumppani Mari on synnyttänyt lapsen ja hän tietää, millaista odotusaika on. Marin kokemukset ja tuki ovat olleet Lauralle ensisijaisen tärkeä tuki ja turva.

– Olen saanut Marilta valtavasti tietoa asioista. Olen voinut aina kysyä häneltä neuvoa tai kokemuksia, jos jokin asia raskautta koskien on askarruttanut mieltäni, Laura kertoo.

Vaikka Marille on ollut hyvin luontevaa tukea kumppaniaan raskauden edetessä, on itse raskaus herättänyt hänen mielessään paljon ajatuksia. Laura synnyttää kaikesta tuesta huolimatta lapsen aivan yksin.

– Minua on mietityttänyt se, että mitä minun pitää tehdä synnytyksessä. Kun minä en makaa siinä pöydällä, enkä kirjaimellisesti tee sitä lasta tähän maailmaan, niin mitä minä teen siinä? Seisonko vaan tumput suorana? Olen miettinyt paljon sitä, että mitä isät tekevät synnytyksessä, Mari kertoo.

Jakson perhe: Laura Karppanen ja Mari Pihlajamaa sekä 9-vuotias Antero-poika

ERILAISET ÄIDIT AVAlla maanantaisin klo 21.

Lue myös:

Twiittaa sarjasta hashtagillä #erilaisetäidit.

Katso edellinen jakso: Perhe Hartikainen-Sauerland

AVA / Heli Kuitunen

Kuvat: AVA

Lue myös:

    Uusimmat