Mainos

Erikoistutkija: USA:lla kova paine vastaiskuun

Yhdysvalloilla on kova paine vastata terrori-iskuun, Ulkopoliittisen instituutin erikoistutkija Tuomas Forsberg arvioi. Hänen mukaansa isku kertoo myös kylmän sodan jälkeisestä aikakaudesta, jossa valtion välisten sotien tilalle voi astua eräänlainen "kaupunki-Vietnam".

-Pelotteella eli sotilaallisella ylivoimalla ei ole enää vastaavaa merkitystä, Forsberg huomautti. Hän uumoilee, että Yhdysvaltain johto saattaa päättää yleisen mielipiteen painostuksesta vastaiskusta johonkin kohteeseen, vaikka varmuutta iskun taustavoimista ei olisikaan.

-Yhdysvalloissa jokainen kuollut on poliittisesti herkkä asia. Välitön seuraus on se, että Yhdysvallat tekee kostoiskun, jos se paikallistaa alkujuuren vaikka se voi olla vaikeaa. Vaikka kohdetta ei löytyisikään, paineet ovat suuret, hän huomautti. Hän tähdentää, että iskun seurauksia on vaikea arvioida niin pitkään kun tekijöistäkään ei ole varmaa tietoa.

-Jos kyse on palestiinalaisesta terroristiryhmästä, sillä on totta kai merkitystä Lähi-idän rauhanprosessiin. Isku merkitsee myös turvatoimien kiristämistä ainakin väliaikaisesti.

-On vaikea sanoa onko tällä pidemmän aikavälin vaikutuksia, hän arvioi viitaten New Yorkin WTC:n pommi-iskuun 1993.

-Tämä on mittaluokaltaan toki aivan toinen. Isku antaa sysäykseen, jonka jälkeen tarkastetaan, pelätään ja vahditaan tarkemmin. Jos mitään ei tapahdu, asia pääsee vähitellen unohtumaan, hän sanoi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.