Erikoisliikkeet tekevät rahaa kannabiksen kasvatuksella ja käytöllä – myynnissä jopa siemeniä ja näyteikkunassa voi kasvaa rehevä kannabispuska

Erikoisliikkeet tekevät rahaa kannabiksen kasvatuksella ja käytöllä 2:00

Yhä useammassa Suomen kaupungissa toimii liikkeitä, joiden liiketoimintaan kuuluu kannabiksen viljelyyn ja käyttöön soveltuvien välineiden kauppa. Eräät liikkeistä myyvät myös kasvin siemeniä ja jopa pistokkaita.

Videolla näet, millaista on kannabisteemaisen kuopiolaisliikkeen sisällä. Video myös näyttää, millaisella ilmoituksella liike pesee kätensä kannabiksen huumeviljelystä.

Kasvatus- ja käyttövälineitä

Kasvatusvälineliikkeiden tuotteita voi käyttää myös muiden kasvien sisäviljelyyn, ja esimerkiksi chiliharrastajat ostavat välineitä niistä.

Liikkeissä myydään kuitenkin tavanomaisessa sisäviljelyssä vähemmän tarvittuja apuvälineitä, kuten hajun määrää vähentäviä ilmansuodattimia. Kannabiksen viljelyssä nämä vähentävät voimakkaasti tuoksuvan hamppukasvin hajun leviämistä esimerkiksi kerrostalon rappukäytävään.

Käyttövälineet taas ovat erilaisia piippuja ja höyrystimiä, joita voi käyttää myös muun kasviaineksen polttamiseen. Monet tuotteista on kuitenkin koristuksia myöten kohdistettu erityisesti kannabiksesta kiinnostuneille.

Muita välineitä voivat esimerkiksi erilaiset tupakkapaperit ja kasvimateriaalin rouhimiseen käytetyt myllyt. Osa liikkeistä myy lasisia vesipiippuja lasikoristeen nimellä.

MTV Uutisten selvitysten mukaan kasvatusvälineitä myydään ainakin Helsingissä, Kuopiossa, Jyväskylässä, Oulussa, Lappeenrannassa, Kouvolassa, Lahdessa, Rovaniemellä ja Kotkassa.

Käyttövälineiden myyntiin erikoistuneita liikkeitä on ainakin Helsingissä, Turussa, Kuopiossa, Tampereella, Oulussa, Vaasassa, Jyväskylässä, Oulussa, Lappeenrannassa, Lahdessa, Kouvolassa ja Rovaniemellä. Osa liikkeistä myy kumpaakin tuoteryhmää.

Yritysten taloustietojen perusteella yritysten tulokset ovat huomattavan erilaisissa kokoluokissa, ja osa niistä on hyvin nuoria.

Näyteikkunassa kannabiskasveja

Esimerkki alan yrityksistä on Kuopiossa ja Jyväskylässä liikkeitä pitävä Kaninkolo, joka myy sekä kasvatus- ja että käyttövälineitä.

– Olemme puutarhaliike, joka on erikoistunut sisäkasvatukseen. Myymme lisäksi kulttuurituotteita, joita käyttää eri yrttien säilömiseen, polttoon ja höyrystämiseen, muotoilee Kaninkolon Mikko Pietarinen.

Vaikka hän korostaa välineitä voivan käyttää lukuisiin eri tarkoituksiin, myöntää hän liikkeellä olevan vahva kannabisteema, jolla halutaan erottautua. Liikkeen näyteikkunassa muun muassa kasvaa kannabiskasveja, ja se myy kannabiksen siemeniä ja pistokkaita. Pietarinen kuitenkin kieltää, että yritys edistäisi huumausaineiden viljelyä.

– Suomessa kaikki hampun kasvatus paitsi huumausainekasvatus on sallittua, hän perustelee.

Liike täsmentääkin hänen mukaansa niin verkkokaupassa kuin myymälässäkin, että kannabista ei saa kasvattaa huumausainekäyttöön. Pietarisen mukaan kasvia kasvatetaankin koriste- ja harrastussyistä.

– Laki on hirveän yksiselitteinen. Kasvattaminen on laillista, jos ei kasvata huumausainekäyttöön, aivan kuten oopiumunikossakin, hän toteaa.

– Se on loppupeleissä asiakkaan vastuulla. Lähtökohtaisesti oletamme, ettei kukaan mitään laittomuuksia tee.

Tarkoitus ei ole tuottaa kannabiskukintoa

Pietarinen kertoo saaneensa aiemmin tuomion kannabiksen viljelystä. Pietarisen mukaan hän kasvatti kannabista lääkkeeksi vaikeaan masennukseen.

– Nykyään kasvatus jatkuu liikkeellä näyteikkunakasvien hoitamisessa, sillä näyteikkunan koristekasvit ovat vain esittelykasveja. Tarkoituksena ei ole kukittaa kasveja ja käyttää kukintoa, Pietarinen kertoo.

Hän kuvailee kannabiksen viljelyä harrastukseksi, jossa oppii jatkuvasti jotain uutta.

– Täällä niitä kasvatetaan, se on kiva osa työpäivää. Jos joku haluaa nähdä, niin voi tulla katsomaan. Paitsi alle 18-vuotiaat, koska meillä on täällä näitä tupakointivälineitä, hän kertoo.

Keskusrikospoliisin mukaan kotikasvatus on välineiden saatavuudesta huolimatta hiipunut. Juttu jatkuu videon jälkeen.

Kannabiksen kotikasvatus hiipunut 2:06

"Kerran kävi poliisi" 

Hajunpoistoon tarkoitetuille aktiivihiilivälineillä on hänen mukaansa käyttöä myös koristeviljelyssä. Esimerkiksi kerrostalohuoneistosta kasvatuksen haju voi levitä häiritsevästi naapureiden asuntoihin.

– Onhan se esimerkiksi hampussa kukkiessa aika kova haju. Voi tulla poliisikin paikalle, vaikka ei olisi mikään rikos. Hiilellä saa pidettyä naapurisovun yllä, Pietarinen sanoo.

Hänen mukaansa poliisi ei ole ollut yrityksen liiketoiminnasta kiinnostunut.

– Kerran kävi poliisi, kun kutsuimme heidät selvittämään varkautta. Vitsailivat meidän kasveista, Pietarinen kertoo.

Kannabisasenteet muuttuneet

Pietarisen mukaan asenteet kannabista kohtaan ovat muuttuneet paljon viimeisten vuosien aikana, mikä näkyy myös sen ympärillä tapahtuvassa liiketoiminnassa.

– 20 vuotta sitten tämä ei olisi ollut mitenkään mahdollista, yleinen käsitys kannabiksesta oli niin erilainen. Vielä kaksi vuottakin sitten ihmiset olivat paljon varautuneempia, mutta nykypäivänä ihan eri juttu. Hirveästi ovat asenteet kahden vuoden aikana muuttuneet, hän kertoo.

Hän myös tunnistaa, että yhä useampi yrittää luoda aihepiirin ympärille laillista liiketoimintaa myös Suomessa. Ala koki hänen mukaansa kuitenkin välillä kolauksen Viherpeukku-myymäläketjun oikeustapauksen vuoksi.

Kyseisessä kokonaisuudessa 20 yrityksen eri tehtävissä toimineelle henkilölle vaadittiin rangaistuksia törkeästä ja perusmuotoisesta huumausainerikoksen edistämisestä. Syyttäjän mukaan nämä olivat myyneet kasvatusvälineitä tietäen niitä käytettävän kannabiksen viljelyyn. Vuonna 2011 käräjäoikeus kuitenkin katsoi nämä kaikki syyttömiksi, eikä hovioikeus nähnyt syytä muuttaa tuomiota.

Kannabisasenteiden muutoksesta kertoo myös tuore aihepiiriä käsittelevä kirja. Juttu jatkuu videon jälkeen.

Minkälainen kannabiksenkäyttökulttuuri Suomessa on? 7:37

Suomessa useita kannabiksen siemeniä myyviä

Nyt liiketoiminta Pietarisen mukaan aihepiirin ympärillä kasvaa.

– Kaikki lähtee siitä, että joku uskaltaa olla ensimmäinen. Vaikkei toiminta ole laitonta, saat osittain leimaa otsaan jonkinlaisena huumeparonina.

– Viimeaikaisten uutisten mukaan nämä suurimmat huumeparonit istuvat juuri siellä missä kukaan ei heidän oletettaisi istuvan, Pietarinen sanoo.

Hänen käsityksensä mukaan nyt yrittäjiä on kuitenkin useita, ja esimerkiksi kannabiksen siemeniä välittäviä siemenpankkeja on Suomessa ainakin neljä.

Kauppias toivoo kannabiksen laillistamista 

Yrityksen tavoitteena ei Pietarisen mukaan ole tehdä vain voittoa, vaan vaikuttaa kannabista koskeviin asenteisiin.

– Kaikista suurin tavoite on saada ihmiset tajuamaan, ettei hamppu ole mikään peikkokasvi, joka tulee ja tappaa, hän sanoo.

Hän uskoo kasvilla olevan paljon potentiaalia, ja maailmalla valloillaan olevan kannabisbuumin tulevan myös Suomeen. Hän toivoisi myös kannabiksen laillistamista.

– Vähintään käytön rankaisemisesta pitäisi luopua.

Pietarisen mielestä suurimmat kannabiksen käytön haitat liittyvät siihen, että sen käyttö ja myynti ovat kiellettyjä.

– "Kieltolain" ansiosta meillä rehottaa pimeä kauppa ja kasveista jalostetaan koko ajan vain entistä vahvempia THC-pitoisuuksiltaan.

– Liian suuret THC-pitoisuudet taas voivat olla liikaa satunnaiskäyttäjille, joilla toleranssit ovat pienet. Sveitsin malli eli kevytkannabiksen laillistaminen on myös hyvä ensiaskel, hän sanoo.

Keskustelu kannabiksen ja muiden huumeiden laillisesta asemasta on ollut tasaista. Juttu jatkuu videon jälkeen.

Kannabis lailliseksi? 14:53

Poliisi: "Suomen laki on se, miten on elettävä"

Rikoskomisario Juha Korhonen Itä-Suomen poliisista kertoo, että yleisen linjanvedon vetäminen laittoman ja laillisen liiketoiminnan välillä vaikea tehdä.

Huumeiden kasvatukseen soveltuvien tuotteiden myynnissä jokainen tapaus tulee ratkaista erikseen, katsoen täyttyvätkö huumausainerikoksen edistämisen tunnusmerkit. Keskeistä on, tietääkö henkilö välineitä käytettävän huumeiden viljelyyn.

– Ne ovat lähtökohtaisesti laillisia välineitä, joita voi käyttää monessa muussakin tarkoituksessa. Kokonaisuus muodostaa kuvan, jonka pohjalta asiaa arvioidaan, hän sanoo.

Liikutaan lain rajoilla

Kaninkolo-liike esimerkkinä on rikoskomisario Korhoselle tuttu, ja pistokkaiden kauppa on hänen mukaansa hyvin lähellä rikoksen rajaa.

– Jos kasveissa on THC-pitoisuutta ja tarkoituksena on huumausainekäyttö, ei se luvallista ole, hän toteaa.

Korhonen oma käsitys on, että kannabikseen liittyvän liiketoiminnan lisääntyminen kertoo kannabismyönteisyyden ja tietynlaisen vapaamman ajattelun lisääntymisestä.

Hänen mukaansa keskeistä on muistuttaa, että huumausaineiden kasvattaminen on toistaiseksi kiellettyä ja kriminalisoitua, kuten myös tällaisen toiminnan tarkoituksellinen edistäminen.

– Vaikka tietyissä piireissä kuinka vapaasti ajatellaan, niin Suomen laki on se, miten on elettävä, vaikka henkilökohtainen ajatus ihmisillä olisi sitten vapaampi, hän toteaa.

Kaikki kannabiskasvattamot eivät jää pienimuotoiseksi kotikasvatteluksi.

Pirkanmaalaisten liikemiesten suuret kannabiskasvattamot paljastuivat 1:52

Lue myös:

    Uusimmat