Helsinkiläinen kivijalkakauppa myy välineitä kokaiinin käyttöön – myyjä kertoo ensin vastustaneensa tuotteita

Kokaiinin käyttövälineitä ostetaan yhteiskunnan kaikissa luokissa 3:46
Katso videolta, millaisia välineitä huumeiden käyttämiseksi ostetaan. Videolla myyjä myös kertoo enemmän siitä, millaisia esineitä ostajat kaipaavat.

Kokaiinin käyttöön soveltuvia välineitä ostavat ihmiset kaikilta yhteiskunnan tasoilta, arvioi helsinkiläinen kivijalkamyymälä.

Helsingissä toimiva liike tuntee myös kokaiinin käyttäjät, sillä vaikka liike myy pääasiassa kannabiksen käyttöön soveltuvia piippuja ja savukepapereita, sen valikoimaan kuuluvat myös erilaiset jauhemuotoisten aineiden käyttöön soveltuvat välineet.

Jauhemuotoisia huumausaineita ovat esimerkiksi amfetamiini, ketamiini ja kokaiini, joista viimeksi mainitun käyttö on jätevesitutkimusten mukaan lisääntynyt merkittävästi erityisesti pääkaupunkiseudulla.

Kokaiinin käyttö on kasvanut rajusti pääkaupunkiseudulla – yleisempää kuin amfetamiini 4:46
A-klinikka Oy:n toimitusjohtaja: Tällainen aine on kokaiini ja tämä sen käytöstä tiedetään.

Rasioita, pillejä ja lusikoita

Helsinkiläisliikkeen valikoimissa on muun muassa erilaisia pienten jauhemäärien säilytykseen sopivia rasioita sekä jauheen nuuskaamiseen soveltuvia pillejä ja erittäin pieniä lusikoita.

Liikkeessä myyjänä työskentelevä Riku kertoo, että heidän asiakaskuntansa on todella laaja, vaikka ihmisten yhteiskunnallista statusta onkin vaikea ulkonäön perusteella arvioida. Riku esiintyy jutussa pelkällä etunimellään, sillä aihepiiriin liittyy leimaa, vaikka liikkeen toiminnassa ei rikota lakia.

– Karkeasti kun katsoo, niin kyllä ihmisiä kaikista yhteiskunnan luokista ja tasoista tulee ostamaan meidän tuotteita. Yleensä he ovat hyvin perillä siitä, mitä he tekevät ja mitä he etsivät, hän kertoo.

Hän kertoo, että tyylikkäät ja huomaamattomat välineet kiinnostavat monia asiakkaita.

– Jos se näyttää jollekin muulle kuin mitä se on, niin se on monille plussaa, hän kertoo.

Ostoksia tehdään tavanomaiseen vähittäiskaupan tapaan erityisesti palkkapäivien ja tukien saamisen yhteydessä, mutta myös esimerkiksi festivaalien ja kesälomien aikaan.

Kauppias saanoo vastustaneensa tuotteita

Riku kertoo, että jauheiden käyttöön soveltuvia esineitä on ollut kaupan jo joidenkin vuosien ajan. Hän kertoo aluksi vastustaneensa niiden ottamista valikoimiin, mutta pyörtäneen sittemmin kantansa. Nyt hän ajattelee, että on parempi, että turvallisia tuotteita on saatavilla ja ihmiset voivat tulla tekemään hankintansa liikkeeseen omana itsenään.

– Se on niin, että niin tavalliset ihmiset näitä juttuja ostaa, että omat ennakkoluulotkin tietyistä jutuista ovat murentuneet, hän sanoo.

– Sellainen turha pelko tai huoli on väistynyt kokonaan ja enemmän osaa ymmärtäväisesti ja auttavaisesti suhtautua asioihin, hän sanoo.

Kokaiinin käyttö on kasvanut rajusti pääkaupunkiseudulla 2:02
Näin THL:n jätevesitutkimukset kertovat kokaiinin käytön yleistymisestä Suomessa.

Lue myös:

    Uusimmat