Syyttäjä: Skandia-mies Palmen murhan pääepäilty, väittää melkein kompastuneensa ammuttuun – MTV seurasi hetki hetkeltä 34-vuotisen murhamysteerin tiedotustilaisuutta

Palmen murhan pääepäillyksi on nimitetty Stig Engström – esitutkinta päätetään, koska epäilty on kuollut 5:00
Katso video: Palmen murhaaja on selvinnyt, MTV Uutiset Live seurasi hetki hetkeltä

Palmen murhan pääepäillyksi on nimitetty Stig Engström, eli Skandia-mies. Esitutkinta on päättynyt, koska epäilty on kuollut. Asiasta kertoo tapauksen syyttäjä Krister Petersson aamupäivällä järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Olof Palme murhattiin helmikuisena perjantai-iltana vuonna 1986, kun hän oli palaamassa elokuvista vaimonsa Lisbethin kanssa. Palmea ammuttiin selkään lähietäisyydeltä, jonka jälkeen ampuja pakeni paikalta. 

Uusimmat tiedot tiedotustilaisuudesta päivittyvät tässä tekstiartikkelissa ylimmäksi.

Seuranta hetki hetkeltä:

12.37: Tiedotustilaisuus on päättynyt. Kaikki uutiset aiheesta löydät täältä.

12.28: Tiedotustilaisuudessa vastataan toimittajien kysymyksiin. Kysymyksiä on esitetty muun muassa teon motiivista. Engströmin motiiveista ei ole tarkkaa tietoa.

12.09: Toimittaja kysyy, voidaanko esitutkintaa lopettaa, koska asetta ei ole löytynyt. Poliisin tekninen osasto ei kuitenkaan pysty mitenkään yhdistämään tiettyä asetta tapahtumaan.

12.04: Esitutkinta on päätetty syyttäjän mukaan lopettaa, koska pääepäilty on kuollut vuonna 2000. 

12.03: Syyttäjän mukaan jutussa on useita vaikeasti selitettäviä asioita Engströmin ympärillä. Jos poliisit olisivat olleet aktiivisempia 34 vuotta sitten, Engström olisi vangittu. Todisteet eivät kuitenkaan todennäköisesti olisivat riittäneet tuomioistuimessa. Teknistä tutkintaa mm. vaatteista ja kodista olisi pitänyt tehdä. Vaikka tutkintaa olisi vieläkin jatkettu, Engström olisi silti pysynyt epäiltynä. 

12.02Yvonne Nieminen on keskeinen todistaja, jonka havaintoja vähäteltiin tutkimusten aikana.

11.52: Murhan pääepäiltyä, Stig Engströmiä, on koko tutkintaprosessin aikana kuulusteltu vain kahdesti, kerrotaan tiedotustilaisuudessa. 20. huhtikuuta 1986 tutkinnan johto mietti, voisiko Engström olla tekijä. 25.4. häntä kuulusteltiin ja kuulusteluissa hän oli tunnistanut Jeppssonin kuvista. 25.5. miestä kuulusteltiin uudelleen puhelimitse, tunnistaako tämä Jeppssonin. Kuulustelut eivät kuitenkaan johtaneet tarkempiin selvityksiin. Myöhemmin Engströmin osuutta tapahtumiin on mietitty muutamaan otteeseen, mutta poliisin arkistoihin kirjattiin 1987, ettei Engströmillä ollut tapauksen liittyen mitään tekemistä.

11.45: Engström soitti ennen lomaansa muun muassa ruotsalaiseen lehteen, joka julkaisi jutun hänen kokemuksistaan. Poliisi mietti, että murhaajalta olisi taktinen tapa ottaa itse yhteyttä medioihin. Poliisin tietojen mukaan Engström lähti sunnuntaina 2.3. hiihtolomalle. 

Engström palasi viikon jälkeen lomalta. Tällöin poliisi kuulusteli häntä puhelimen kautta, sillä Engström soitti itse poliisille. Tällöin Engström kertoi myös laukustaan. 

Seuraavana päivänä järjestettiin puolen tunnin kuulustelu Engströmin kanssa. Tietoa ei ole, toteutettiinko kuulustelu kasvotusten vai puhelimitse. Engströmille ei esitetty tarkentavia kysymyksiä. Poliisi päätti järjestää rekonstruktion tapauksesta, johon Engströmiä ei kutsuttu. Poliisilla ei ole tiedossa, miksi Engströmiä ei kutsuttu paikan päälle. Engström toteutti tapauksesta oman rekonstruktion.

11.43: Syyttäjän mukaan Engström käyttäytyi murhan jälkeen oudolla tavalla. Hän teki ylitöitä, sillä hän oli lähdössä lomalle vaimonsa kanssa. Sen sijaan, että Engström olisi valmistunut matkaan, hän etsi tietoa mm. siitä, milloin hän oli leimannut itsensä ulos työpaikalta tapahtumapäivänä. Engströmin mukaan media ja poliisi etsivät häntä, joten hän tarvitsi tämän tiedon.

Ennen kuin Engström sai ajan varmistettua, hän soitti poliisille ja kertoi tarinan siitä, mitä hän oli tehnyt illalla. Engström kertoi uskovansa, että tekijän tuntomerkit kuulostavat häneltä. Hän ei kuitenkaan kertonut kaikkea Engström ei esimerkiksi maininnut pikkulaukusta, joka hänellä oli mukana.

11.42: Silminnäkijä Yvonne Nieminen havaitsi miehen juoksevan kadulla pitkä takki päällään. Huomion kiinnitti se, että mies yritti sulkea laukkuaan samalla kun hän juoksi. Engströmillä oli kyseisenä päivänä vastaavanlainen laukku.

Tapauksen keskeinen silminnäkijä

11.37: Lars Jeppsson on ollut tapauksen keskeinen silminnäkijä. Murhayönä tapahtumapaikan lähellä Jeppsson kuuli laukauksen, jonka jälkeen Palmen kaatuu maahan. Tämän jälkeen Jeppssen näki miehen juoksevan poispäin tapahtumapaikalta. Mies juoksee Jeppssonin ohitse, mutta hän ei saa tästä tarkkoja tuntomerkkejä. Ainoastaan yksi varma havainto oli, että miehellä oli lippalakin kaltainen hattu päässään. Pääepäilty Engeström on itse kertonut poliisille, että hänellä oli itsellään lippalakki päällään kyseisenä iltana. 

Jeppssonin mukaan portaihin juossut mies oli kääntynyt portaissa häneen päin, jolloin Jeppssen vetäytyy piiloon, koska pelkää ampujan näkevän hänet. Tämän jälkeen Jeppsen rohkenee juosta ampujan perään, mutta ei pääse kovin pitkälle takaa-ajossa.

Syyttäjän mukaan ei ole mitään näyttöä siitä, että Jeppsson olisi murhaaja. Jeppssonia on kuultu useamman kerran. Syyttäjän mukaan ei ole syytä uskoa, että Jeppsson olisi valehdellut. Lisäksi Jeppsson on 164 senttimetriä pitkä, mutta epäiltyä ampujaa on todistajien mukaan kuvailtu pidemmäksi.

11.19: Moni paikalla ollut on kertonut erikseen, miten mies on lähtenyt juoksemaan ja että tekijä ei olisi Engström. Engström sanoi itse näyttäneensä poliiseille mihin tekijä oli lähtenyt, mutta unohti kuvailla takkia. Tämän takia hän lähti juoksemaan poliisin perään. Engström oli nuoruudessaan yleisurheilija ja nopea juoksija. Kuitenkin Engströmin mukaan poliisit olivat ehtineet jo kadota, kun hän oli päässyt kadulle. 

Engström palasi omien sanojensa mukaan murhapaikalle ja yritti jutella poliisien kanssa. Hän kuuli yhden silminnäkijän kertovan poliisille tekijän vaatetuksen tuntomerkkejä, jotka olivat hänen mielestään väärin. Engström halusi korjata silminnäkijän väitteitä. Hän kertoi tuntomerkkejä takista, jotka oli kuullut omien sanojensa mukaan Lisbeth Palmelta. Engströmin mukaan poliisi ei halunnut hänen tietojaan. Yksikään tapahtumapaikalla ollut henkilö ei ollut nähnyt Engströmin tapahtuman jälkeen paikan päällä, toisin kuin hän itse väittää.

Illalla Engström oli saapunut Skandiaan, jonka vartijat pystyivät todistamaan. Hän oli omien sanojensa mukaan soittanut vaimolleen ja juonut kahvia, ennen kuin hyppäsi yöbussiin.

11.18: On epäselvää, mitä Engström on tehnyt murha-aikana. Engström on itse kertonut, että käveli Sveavägeniä etelään. Varmuudella ei voida osoittaa mitä tietä ja mihin suuntaan hän  on kävellyt. Selkeä olettamus kuitenkin on, että Engström on nähnyt Palmet Sveavägenillä. Engström oli omien sanojensa mukaan stressaantunut ja keskittyi kellonsa katsomiseen. Hän melkein kompastui maassa makaavaan Palmeen ja tajusi omien sanojensa mukaan vasta tässä tilanteessa, että jotain oli tapahtunut.

Engström väittää jutelleensa Palmen vaimon kanssa. Lisbeth Palme olisi kertonut Engströmin mukaan, että tekijällä olisi musta takki. Palme ei ole ikinä kertonut, että olisi jutellut siviilimiehen kanssa paikan päällä tai kuvaillut tekijää.

Engströmillä taustaa aseiden parissa

11.12: Useampi todistaja on kertonut murhaajalla olleen päällä pidempi takki. Todistajilla on ollut eriäviä mielipiteitä siitä, onko epäillyllä tekijällä ollut päällään hattua, kuten lippistä tai pipoa. Eräs todistaja kuvaili tekijällä olleen pienempi laukku mukanaan. Stig Engströmin vaatetus on syyttäjän mukaan ollut yhtenäinen useamman todistajan todistuksen kanssa. 

Poliisin tutkimuksissa on todettu, että Engström on työskennellyt armeijan palveluksessa ja ollut ampumaseuran jäsen. Miehen kerrotaan olleen Palmen kriittinen ja liikkunut samoin ajattelevien ihmisten kanssa. Miehellä kerrotaan olleen taloudellisia ongelmia ja alkoholiongelmia. 

Engström on syyttäjän mukaan tottunut käsittelemään aseita. Lisäksi miehen naapuri on ollut asekeräilijä, jolla on ollut hallussaan lukuisia aseita. Yksi naapurin hallussa olleista aseista on ollut samaa kaliberia, jota epäillään käytetyn Palmen murhaan.

Engsröm on väittänyt olevansa koko illan töissä myöhään.

10.55: Rikos tapahtui 34 vuotta sitten, eli silloiset tekniset tutkijat ovat jo menehtyneet. Myös medialla on ollut iso osuus todistajiin vaikuttamisessa. Asetta ei pystytä syyttäjän mukaan sitomaan murhapaikkaan.

10.55: Murhaajan vaatetuksesta on ollut erilaisia näkemyksiä. Kukaan ei ole kyennyt myöskään antamaan selkeää kuvaa henkilön kasvoista. Useampi silminnäkijä on kuitenkin kommentoinut tekijän vaatetusta.

10.54: Poliisi on melko varma, että murhaaja on lähtenyt tapahtumapaikalta itään.

10.54: Poliisin mukaan silminnäkijöiden todistuksia arvioitiin tutkinnan alussa eri tasolla, koska tutkimuslinjoja oli monta. Linjoja painotettiin myös eri tavalla, kuin tänä päivänä tehtäisiin vastaavassa tilanteessa.

10.53: On paljon spekulaatiota, onko tekijä ollut yksin vai onko murhaan syyllistynyt isompi ryhmä. Poliisi ei ole onnistunut todistamaan, että kyseessä olisi salaliitto.

Vuonna 2017 murhatutkinnassa otettiin uusi suunta

10.53: Vuonna 2017 murhaa alkoi selvittää uusi murhatutkimusryhmä, joka alkoi käydä materiaalia läpi uudelleen. Tutkinnan edetessä yhden epäilyn kertomusta ei voitu yhdistää muiden kertomukseen tapahtumien kulusta, jonka vuoksi tähän epäiltyyn perehdyttiin tarkemmin.

10.47: Poliisi on tutkinut lukuisia poliittisia kytköksiä murhaan liittyen. Muun muassa PKK on ollut epäiltyjen listalla.

10.44: Poliisilla ei ole tietoa, mitä murha-aseelle on käynyt. Ei myöskään tiedetä, että tekisikö ase nykyaikana erilaiset jäljet luotiin.

10.43: Poliisin mukaan Palmen murhattiin yhdeksän millimetrin kokoisella luodilla. Luoteja on tutkittu muun muassa FBI:n toimesta. 

10.42: Aseeksi epäillään revolveria, jonka piippu on noin neljä tuumaa. Luodista  näkyy, että paine on ollut luodin takana niin iso, että se on muuttunut.

10.42: Tapauksen aikana poliisilla on ollut tutkittavanaan yli 22 000 johtolankaa. Tutkintaan on sisältynyt 90 000 tuhatta henkilöä. Näistä 40 000 henkilöä on julkaistu nimellä. Tämän lisäksi noin 10 000 henkilöä on kuultu vuosien varrella.

10.34: Esitutkinta päätetään, koska pääepäilty on kuollut. Pääepäilty on syyttäjän mukaan skandia-mies Stig Engström.

10.32: Syyttäjä käy läpi yleisiä syytekäytäntöä tällaisissa tapauksissa.

10.31: Tiedotustilaisuus alkaa.

10.27: Expressenin toimittaja Tommy Schönstedt oli murhan aikaan yötoimittajana. Silminnäkijä soitti toimitukseen puhelun, jonka jälkeen Schönstedt saapui nopeasti murhapaikalla. 

10.22: Ruotsin pääministeri Stefan Löfven kommentoi aamulla ruotsalaismedialle historiallista päivää. Löfvenin mukaan on tärkeää ruotsalaisille, että asiaan saadaan selkeys. Löfven nimitti murhaa Ruotsin avoimeksi haavaksi.

10.11: MTV Uutiset Liven erikoislähetys alkaa. Tiedotustilaisuuden arvioitu aloitusaika on 10.30. Voit seurata erikoislähetystä yllä olevalta videolta.



Lue myös:

    Uusimmat