Olof Palmen murhaa todistaneen "Skandia-miehen" yli 30 vuotta vanha kirje lapsuudenystävälle löytyi – tämä yksityiskohta yllätti

Olof Palmenin murhasta tulee kuluneeksi 34 vuotta ja tapahtuneesta on tihkunut mahdollisesti lisää tietoa – MTV:n Ruotsin kirjeenvaihtaja Jukka Lehto kertoo viimeisimmät päivitykset tilanteesta 2:43
Olof Palmen murhasta on kulunut 34 vuotta.

Olof Palmen murha on yksi Ruotsin kuuluisimmista murhamysteereistä – ja yhä selvittämättä. Nyt esille on noussut taas yksi pieni tiedonjyvänen vuosikymmenien jatkumossa.

Juttu on julkaistu alunperin 7.5.2020. Julkaisemme sen uudelleen, kun syyttäjä kertoi epäilevänsä Skandia-mies Stig Engströmiä Palmen murhasta.

Iltapäivälehti Expressen kertoo, että vuosia unholassa ollut kirje on nyt tullut poliisin tietoon.

Kirjeen kirjoittaja oli "Skandia-miehenäkin" tunnettu Stig Engström, joka on ollut Ruotsin pääministerin murhatapauksen tutkinnassa milloin tähtitodistaja, milloin pääepäilty.

Kirjeen vastaanottaja oli miehen lapsuudenystävä pari vuotta murhan jälkeen vuonna 1988 koulukaverusten jälleennäkemisessä. Engström oli kirjeessä kertonut todistaneensa Palmen murhaa, ja olevansa valmis kertomaan siihen liittyviä yksityiskohtia.

"Jos haluat, voin tehdä mielelläni tiivistyksen kaikesta hulluudesta Palmen murhan ympäriltä. Sisäpiirin tietoa monilla koomisilla yksityiskohdilla – vakavuuden keskellä. Olen yksi poliisin päätodistajista ja olin 20 metriä murhapaikalta laukausten osuessa", kirjeessä luki lehden mukaan.

Kirjeessä yllätys

Expressenin mukaan Palmen murhaa selvittävä työryhmä on kuullut nykyisin 84-vuotiasta lapsuudenkaveria Olle Madebrinkiä, jonka hallussa kirje oli ollut.

Kirje oli päätynyt Madebrinkille alkuperäisen vastaanottajan löydettyä kirjeen papereitaan siivotessaan. Tämä oli halunnut näyttää kirjeen Madebrinkille, koska tiesi heidän olleen ystäviä.

Madebrinkin mukaan hänellä ei ollut kertoa poliisille mitään, mikä viittaisi miehen olevan Palmen murhan takana.

Kouluajoilta Madebrink muistelee ystävänsä lapsuuden olleen iloinen. Engström oli hänen mukaansa hyvä urheilussa ja suosittu toveriensa keskuudessa.

Tähän liittyen kirjeessä oli ollut yksityiskohta, josta kaverilla ei ollut muistikuvaa:

"Muistan hyvin, että minua kiusattiin kunnolla (...)"

Skandia-mies eli Stig Engström kuoli vuonna 2000. 


Lue myös:

    Uusimmat