Mysteeri ei selvinnyt: Olof Palmen murhatutkinnan lopputulos ei paljastanut mitään uutta, Ruotsissa petyttiin rankasti – "Ei tätä tulla koskaan ratkaisemaan"

Näin Ruotsissa on reagoitu uusiin tietoihin Palmen murhasta 5:56
Näin Ruotsissa on reagoitu uusiin tietoihin Palmen murhasta.

Ruotsalaiset pettyivät rankasti eiliseen Olof Palmen murhatutkimukseen liittyvän tiedotustilaisuuden antiin.

Eilen Ruotsissa järjestettiin tiedotustilaisuus, jossa kerrottiin lisätietoja 34 vuotta pimeänä pysyneestä Olof Palmen murhasta.

Kaikki odottivat suuria uutisia, mutta syyttäjä kertoikin, että murhan pääepäillyksi oli nimitetty vuosia sitten kuollut Stig Engström eli Skandia-mies, ja tutkinnalle asetettiin päätepiste.

Lopputulemaa onkin pidetty suurena lässähdyksenä.

MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Jukka Lehto kertoi Uutisaamussa, että Ruotsissa tiedotustilaisuus on teilattu täysin.

Lehdon mukaan syyttäjä Krister Petersson oli lupaillut aiemmin keväällä, että alkukesästä tiedetään mitä on tapahtunut, joten etukäteisodotukset tiedotustilaisuuden suhteen olivat todella suuret. Mitään uutta ei kuitenkaan kerrottu, vaan kaikki oli vanhaa faktaa.

– Sekä tavalliset ihmiset että asian kimpussa olleet kriminologit ynnä muut totesivat, että kyllä tämä oli aikamoinen pannukakku, Lehto kertoo.

– Se on pettymys.

"Haluttiin jonkinlainen loppuhuipentuma"

Lehto kertoo, että Petersson ei ole selittänyt suoraan, miksi hän hehkutti asiaa etukäteen, vaikka mitään uutta ei kerrottukaan.

– Ehkä tässä haluttiin ikään kuin laittaa piste tälle Palme-tutkinnalle, koska myöskin poliisi ja oikeuslaitos tiesivät jo etukäteen, että ei tätä tulla koskaan ratkaisemaan varman päälle. Haluttiin tällainen jonkinlainen loppuhuipentuma. Keittää se soppa, mitä näistä aineksista nyt yksinkertaisesti saadaan aikaiseksi, Lehto arvelee.

Ruotsalaismedioissa arvellaan, että myös syyttäjä itse on pettynyt lopputulemaan.

– Varmasti he toivoivat, että jotakin vielä löytyy: löytyy murha-ase, dna:ta tai jotakin motiivia. Mutta mitään ei loppujen lopuksi kuitenkaan löytynyt.

– Kyllä se kaivettiin niin perinpohjaisesti kuin tällä hetkellä käytettävissä olevalla tekniikalla on mahdollista. Mutta kun mitään ei löytynyt, niin on hyvin epätodennäköistä, että ainakaan viranomaiset tätä tutkintaa jatkavat.

Lue myös:

    Uusimmat