Näistä kirjeistä toivottiin Olof Palmen murhan ratkaisijaa – anonyymi kirjoittaja tunnusti teon: "Minä murhasin Palmen, mutta te ette saa minua kiinni"

Olof Palmen murhatutkinta on tullut päätökseen 34-vuoden jälkeen, mutta vakuuttiko syyttäjän teoria Skandia-miehestä? MTV Uutisten rikostoimituksen päällikkö Jarkko Sipilä Kymmenen uutisten vieraana 2:38
Olof Palmen murha ei rikostoimittaja Jarkko Sipilän mukaan ratkea todellisuudessa koskaan.

Ruotsalaislehti Expressen on tutustunut Olof Palmen murhaan liittyviin tunnustuskirjeisiin. Syyttäjä on yrittänyt selvittää anonyymien kirjeiden kirjoittajaa ja liittänyt ne Skandia-mieheen. Käsialan perusteella kirjeet eivät vaikuta hänen tehtailemiltaan. 

Ruotsi laittoi viime viikolla pisteen maan ehkä kuuluisimmalle murhamysteerille. Syyttäjä kertoi tuolloin, että vuonna 1986 tapahtuneesta pääministeri Palmen murhasta epäillään Stig Engströmiä eli niin kutsuttua Skandia-miestä.  

Engström kuoli 20 vuotta sitten. Häntä ei voida tuomita, ja murhatutkinta päättyi. 

Murhaajan paljastumista oli odotettu Ruotsissa vuosikymmeniä, mutta moni piti tutkinnan lopputulosta pettymyksenä. Engströmin syyllisyyden tueksi ei esitetty uusia, pitäviä todisteita. Esimerkiksi murha-asetta ei ole löydetty.

Anonyymissa kirjeessä joku tunnustaa murhan

Viime viikon tiedotustilaisuuden yhteydessä kerrottiin joukosta kirjeitä, jotka vaikuttivat ratkaisevasti tutkintaan. Poliisilla oli hallussaan joukko tuntemattoman kirjoittajan laatimia tunnustuskirjeitä.

Kirjeissä todetaan Expressenin mukaan esimerkiksi, että "Minä murhasin Palmen, mutta te ette saa minua kiinni."

Lisäksi kirjeissä kritisoitiin pääministerin maatalouspolitiikkaa. Kirjeitä tutkittiin jo 1980-luvulla, mutta kirjoittajan jäljille ei tuolloin päästy. 

Ei vahvistusta kirjoittajasta

Pääsyyttäjä Krister Petersson kytki kirjeet Skandia-mies Engströmiin, vaikka pitäviä todisteita väitteen tueksi ei ole. 

Tutkinnan loppuvaiheessa Engströmin lukuisille sukulaisille esimerkiksi tehtiin DNA-testejä, jotta kirjeiden laatijan henkilöllisyys selviäisi. Vahvistusta kirjoittajasta ei saatu.

Myöskään kirjeiden kieliasu ja kirjoitustyyli eivät vastaa Engströmin tapaa kirjoittaa. Engström oli teksteissään tarkka ja oikeakielinen, kun taas tunnustuskirjeet vilisevät virheitä. 

Lue myös:

    Uusimmat