Mainos

Erikoiskopassaan matkaava prätkäkoira Tiuhti kääntää päät – ihmiset ottavat kuvia jopa liikennevaloissa

Kuluneen kesän aikana pääkaupunkiseudulla on voinut kohdata erikoisen kaksikon moottoripyörän kyydissä.

Marketta Nelimarkka omisti moottoripyöriä jo 2000-luvun alussa, mutta pienen tytön yksinhuoltaja ei voinut käydä pitkillä moottoripyöräajeluilla, joten hän päätyi myymään kulkupelinsä.

Rakkaus moottoripyöräilyä kohtaan kuitenkin säilyi, ja Marketta päätti säilyttää nahkahousunsa. Kun tytär kasvaisi isoksi, Marketta ostaisi uuden moottoripyörän.

Vuonna 2009 Marketta sairastui rintasyöpään, eikä moottoripyöräilylle ollut edelleenkään aikaa.

– Se elämän ja kuoleman välinen kamppailu oli aika rankkaa, Marketta muistelee seitsemän vuoden takaista aikaa. 

Kaikkien vaikeuksien keskellä Marketta kuitenkin päätti, että hän tulisi vielä jatkamaan rakasta harrastustaan. Tänä kesänä siihen myös tuli tilaisuus, kun hän oli selättänyt rintasyövän ja aikuiseksi kasvanut tytär lähti töihin ulkomaille.

Katso myös: 6-vuotias Pinja-beagle rakastaa siivoamista – tienaa samalla omat herkkunsa:

1:32

Uusin perheenjäsen täytyi saada mukaan

Vuosien varrella Marketan perhe oli kasvanut, sillä hän oli hankkinut itselleen Tiuhti-koiran, jota ei voinut jättää yksin.

Marketta ja hänen ystävänsä Helena Königsbäck kuitenkin keksivät ratkaisun, jonka avulla myös Tiuhti pääsisi mukaan moottoripyöräilemään – naiset kehittivät moottoripyörään kiinnitettävän koirankopan. 

– Helena suunnitteli kopan ja teimme sen yhdessä. Minä pidin kiinni, kun hän naulasi ja niittasi kopan valmiiksi. Me olemme Tiuhtin kanssa kopan koekäyttäjiä, Marketta kertoo.

Moottoripyörään kiinnitettävän kopan sisus on vaneria ja kopan sisään on muotoiltu pehmuste retkialustasta. Sisäpuolen verhoilu on tehty vanhasta lakanasta.

Marketta ja Tiuhti ovat toistaiseksi ajaneet vain pääkaupunkiseudulla, koska koppa ei ole turvallinen vesisateella – Tiuhti myös jännittää uutta koppaansa hieman.

Katso myös: Tässä on maailman tottelevaisin koira ja se asuu Lahdessa: "Temput ovat Zipin elämän suola":

1:26

Totuttautuminen tapahtui hiljalleen

Tiuhtin totuttaminen ajolaseihin, -hattuun, -valjaisiin ja koppaan tapahtui pikkuhiljaa.

– Laseja ja hattua ei vain runnottu Tiuhtin päähän. Nyt kokeiluvaiheessa lasit on tehty lasten uimalaseista, jotka on ommeltu kiinni hihaan. Hiha kiinnitettiin laseihin, että Tiuhtin korvat menisivät taakse, Marketta selittää.

–  Tiuhti on jo tottunut siihen, että sitä puetaan, koska se on amerikankarvatonterrieri. Tiuhtille voi laittaa vaikka pienen kukkaruukun päähän, koska se luulee sen kuuluvan asusteeseen, Marketta nauraa.

Harjoittelu lähti ruokailusta. Lasit laitettiin Tiuhtin päähän juuri ennen kuin sille annettiin ruokaa.

– Meinasin kuolla nauruun, kun Tiuhti söi ruokaa lasit päässä, eikä sitä kiinnostanut yhtään mikään muu kuin se ruoka. Välillä Tiuhti nukkuikin lasit päässä.

Lasien käyttämisen ja koppaan menemisen lisäksi kotona harjoiteltiin valjaiden käyttämistä.

Kopan sisäpuolella olevat valjaat kiinnitetään Tiuhtin yllä olevaan valjasasuun. Valjaiden ansiosta koira voi nousta takatassuilleen ja nojata kopan reunaan, jos se haluaa katsella maisemia ajon aikana. 

80 kilometriä tunnissa on kattovauhti

Myös moottoripyörään totuteltiin hitaasti. Alussa Tiuhti ainoastaan nostettiin moottoripyörään kiinnitettyyn koppaan.

– Jossain vaiheessa käynnistin moottoripyörän, ja katselin miten homma menee. Sitten sanoin Tiuhtille, että nyt lähdetään mimmi ajelulle, Marketta kertoo.

80 kilometriä tunnissa on ollut kattovauhti, kun Marketta ja Tiuhti ovat ajelleen yhdessä.

– Siinä vauhdissa Tiuhti alkaa jo vähän kyyristellä ja painautua selkäni taaksi. 45-65 kilometrin tuntivauhdissa Tiuhti vielä katselee ympärilleen.

Marketta ja Tiuhti ovat ajelleet jäätelölle ja kahville pitkin pääkaupunkiseutua. Kaksikko on herättänyt runsaasti huomiota.

– Turistit ovat kuvanneet paljon. Ihmiset ovat ottaneet liikennevaloissa sekä kuvia että videoita. Tiuhti on elementissään saadessaan huomiota, Marketta nauraa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.