Erikoinen pelastustehtävä: Espoolainen palomies-Tony työnnettiin syvälle ahtaaseen viemäriin pelastamaan koira – "Hupussa oli nakkeja houkuttimena"

0:25

Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos sai toukokuussa erikoislaatuisen tehtävän, jossa koira piti pelastaa erikoisesta pinteestä.

Katso videolta kuvat pelastusoperaation etenemisestä.

Koira oli juuttunut ojan pohjalta lähtevän kapean viemäriputken perälle Espoon Leppävaarassa.

Pelastustehtävällä mukana ollut Tony Nyholm kertoo MTV Uutisille, että koira oli juossut viemäriputkea pitkin noin 15 metrin syvyyteen maan alle ja jäänyt jumiin mutaan pienen pudotuksen kohdalle, josta lähti eteenpäin muita viemärilinjoja. 

– Se oli kovamuovinen pyöreä pieni putki. Katsoimme, että se oli ainoa mahdollinen reitti mitä kautta sinne koiran luokse voi päästä, Nyholm kertoo.

Vaikutti ahtaalta kenelle tahansa

Nyholmin mukaan aluksi vaikutti siltä, että kukaan ei voisi mahtua niin kapeaan putkeen.

– Minä pienempikokoisena lähdin yrittämään ja laitoin kuivapuvun päälle. Ahdoin itseni putkeen ja mahduin sinne ainoastaan niin, että kädet olivat eteenpäin suoristettuina. Pääsin menemään noin 1,5 metriä ja huomasin, että nyt olen tulppana jumissa enkä pääse liikkumaan mihinkään suuntaan. Pyysin kavereita vetämään minut pois.

Nyholm kertoo, että putki oli niin kapea, että siellä oli mahdotonta liikkua omin avuin. Pienen tuumailun jälkeen pelastajat päätyivät työntämään Nyholmin viemäriin 12-metrisellä paloauton imuputkella.

Nyholm lähti matkaan uudestaan kädet eteenpäin ojennettuina, koska muuten viemäriin ei olisi mahtunut.

– Menin uudestaan viemäriin ja he työnsivät minua eteenpäin sillä 12-metrisellä putken pätkällä pikku hiljaa. Se oli melko hidasta, kun siinä oli pieni puristus hartioissa koko ajan, Nyholm kertoo.

Kun imuputken ulottuvuus loppui, niin pelastajat käyttivät vielä palotikkaita putken jatkona työntämiseen.

"Puolivälissä kädet piti laittaa aurausasentoon"

Hieman yli puolessa välissä matkaa Nyholm huomasi, että hänen rintakehänsä alle alkoi kerääntyä viemärissä ollutta hiekkaa. Nyholm tajusi olevansa kiilautumassa jumiin viemäriin. 

– Huusin kavereille, että vetäkää minua metrin verran taakse. Sitten asetin käteni aura-asentoon, jotta sain ohjattua hiekkaa laidoille ja pääsin taas etenemään.

Lukijoille lienee jo tässä vaiheessa tarinaa selvää, että Nyholm ei kärsi ahtaanpaikankammosta.

– Kaikki palomiehet on testattu ahtaanpaikankammon varalta pääsykokeissa, että ei ole kammoa, Nyholm toteaa.

Työkaluina ahtaassa putkessa Nyholmilla oli mukana toisessa kädessä varmuuden vuoksi sivuleikkurit siltä varalta, että koira olisi kiinni jossakin. Kuivapuvun huppuun oli puolestaan tungettu muutama nakki koiran houkuttelemiseksi.

"Täysi luotto työkavereihin"

Lopulta Nyholm pääsi kuin pääsikin pelastettavan koiran luo ja sai siitä otteen. Tämän jälkeen Nyholm huusi työkavereitaan vetämään hänet ulos nilkkoihinsa kiinnitetyistä köysistä.

– Itse en päässyt liikkumaan eteen enkä taaksepäin. Olin siinä täysin työkavereideni varassa. Siinä on täysi luotto kavereihin. Minulla on onneksi niin huiput työkaverit ja luotan heihin 100-prosenttisesti. Hyvin mielin pystyin viemäriin menemään ja tiesin, että he hoitavat minut sieltä pois.

Hyvällä mielellä oli myös pelastettavan koiran omistaja, joka sai lemminkinsä takaisin varmoin ottein toimineiden ammattilaisten ansiosta.

– Loppu hyvin kaikki hyvin. Koiralla kaikki hyvin ja omistaja oli erittäin tyytyväinen, Nyholm kiteyttää.

Ahtaassa putkessa on mieli pidettävä rauhallisena

Nyholm kertoo, että ahtaassa viemäriputkessa toisten työntämänä edetessä ehti mielessä kulkea eri ajatuksia.

– Onhan riskit aina olemassa, mutta pyrin olemaan sen enempää ajattelematta ja pitää itseni rauhallisena. Yritin siinä ajatella kaikkea muuta, kuten mitä jäätelöä esimieheni tarjoaa tästä keikasta. Esimies lupasi ennen putkeen menoa, että jos koira tulee sieltä, hän tarjoaa työvuorolle jätskit.

Esimiehen lupaus piti, sillä työvuoron jälkeen tuli muutamakin jäätelöpaketti.

– Niitä syötiin sitten iloisella mielellä. Onhan esimiehen tarjoama jätski aina parasta, Nyholm naurahtaa.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja