Luolaterrieri jumiutui supikoiran luolaan 20 tunniksi – isäntä kieltäytyi antamasta periksi

Supikoirajahdissa ollut terrieri jäi luolastossa jäljestäessään jumiin metrien syvyyteen.

– Oltiin metsästäjäkollegan kanssa laillisessa supikoirajahdissa ja päästettiin koira luolastoon supikoiran jälkiä seuraten. Koira aloitti työskentelyn sillä tavalla, kuin luolakoiran kuuluukin ja paikallisti supikoiran luolasta, kertoo koiran omistaja puhelimitse MTV Uutisille.

Koiran omistaja ja hänen metsästyskaverinsa pystyivät seuraamaan koiran liikkeitä koiran tutkapannan avulla. Aluksi supikoiran jäljestys luolassa sujui hyvin. Koira haukkui ja supi liikkui.

Jossakin vaiheessa koiran liikkuminen väheni. Sitten liike loppui kokonaan. Tutkasta näki, ettei koira enää päässyt eteen eikä taaksepäin.

– Aloimme metsästäjäkollegan kanssa lapiolla kaivamaan koiraa ylös luolasta, mutta kun maassa on paksusti routaa ja yö alkoi tulemaan vastaan, päätin soittaa hätäkeskukseen ja pyytää pelastushenkilökunnalta apua. Josko heillä olisi kalustoa, jolla jäistä maata saataisiin kaivettua.

Jokilaaksojen pelastuslaitos sai ilmoituksen luolaan juuttuneesta terrieristä sunnuntaina hieman puolenyön jälkeen. Pelastuslaitos kävi paikalla, mutta heilläkään ei ollut kalustoa, jolla olisi kyennyt kaivamaan roudan läpi. Koiran isäntä ei luovuttanut.

– Päätimme odottaa aamuun, jolloin paikalle saadaan riittävän tehokas pora.

"Jos koira jonnekin laitetaan, se otetaan myös pois sieltä"

Yöllä pakkanen laski reilusti alle -10 asteeseen. Aamuksi koiran omistaja sai järjestettyä tehokkaan poravasaran ja lisää apujoukkoja.

– Luolatutkalla tarkistimme vielä koiran tarkan sijainnin ennen porauksen aloittamista muutaman metrin syvyyteen. Poravasaralla pääsimme roudasta läpi ja ryhdyimme kaivamaan.

Ponnistelut tuottivat lopulta tulosta ja pelastajat pääsivät koiran luo.

– Koira oli syvällä luolassa hyvissä voimissa, eikä siinä näkynyt ulkoisia vammoja.

Henkisiä vammojakaan koiralle ei isännän mukaan tullut.

– Kun saimme hänet nostettua luolasta, hän oli sitä mieltä, että pitäisi jatkaa kesken jäänyttä supijahtia, kun saaliskin jäi saamatta.

Koiran pelastaminen kesti kaikkiaan 20 tuntia, mutta luovuttaminen ei tullut kysymykseen.

– Kyllähän tässä on hieman kädet kipeänä, mutta se on sellainen homma, että jos koira jonnekin laitetaan, niin se otetaan myös pois sieltä. Sen vuoksi koiralla on tutkapanta kaulassa, jotta minä tiedän missä koira menee. Tilanteen pitää olla hallinnassa aina.

Urhean luolakoiran isäntä on kiitollinen kaikille operaatioon osallistuneille.

– Kyllä pitää olla kiitollinen kaikille pelastajille, jotka olivat mukana pelastamassa nuorta koiraa pinteestä. Täytyy myös ihailla koiran luonnetta. Heti kotona hän aloitti leikin toisten koirien kanssa.

Supikoira on säädetty haitalliseksi vieraslajiksi koko EU:n alueella. Supikoiran leviämistä rajoitetaan metsästyksellä erityisesti siellä, missä sen aiheuttama riski monimuotoisuudelle on suurin.

Lue myös:

    Uusimmat