Mainos

Kiehtova löytö: Unohtiko karjapaimen aseensa yli sata vuotta sitten?

Nevadan osavaltiossa Yhdysvalloissa sijaitsevan Great Basinin kansallispuiston työntekijät löysivät autiomaasta erikoisen, historiaa huokuvan esineen.

Uutiskanava CNN:n mukaan työntekijät havaitsivat vanhan Winchester-kiväärin nojallaan katajapensaan runkoa vasten. 

Lähempi tarkastelu osoitti, että legendaarinen  Winchester-kiväärin on vuosimallia 1873. Tutkimukset eivät ole paljastaneet, kuinka kauan sään pahasti pieksämä kivääri on nojannut puuhun autiomaassa.

Onko se jäänyt kenties joltain karjapaimenelta? Ehkä omistaja joutui pakenemaan paikalta äkkiä ja unohti laittaa aseen takaisin satulan vierellä olleeseen kiväärilaukkuun?

Kansallispuisto on tutkituttanut kiväärin museossa. Asiantuntijatkaan eivät ole kyenneet määrittämään tarkkaan, kauanko "ase, joka valloitti lännen" on ollut ulkoilmassa. 

Kansallispuiston tietojen mukaan ase oli löydettäessä hyvin rapistuneessa kunnossa. Tukki oli lähes irronnut piipusta ja piippu oli ruosteessa. Siitä saattaa kuitenkin erottaa vuosiluvun ja sarjanumeron.

Löytöä ei rakenneta uudenveroiseksi, mutta se konservoidaan samaan kuntoon kuin löydettäessä.

Winchester on ehkä koko Lännen kuuluisin ase. Löytökiväärin mallia 1873 on tehty lähes 800 000 kappaletta.

Winchester on yleisnimitys Winchester Repeating arms Companyn valmistamille kivääreille. Niitä ovat useimmiten 1866-2006 valmistetut mallit.

Ne olivat yleisesti käytössä USA:ssa 1800-luvun loppupuolella. Winchester-kivääreistä käytetään usein nimitystä "the gun that won the West" johtuen niiden suunnattomasta suosiosta kyseisenä aikana ja myös myöhemmästä yleisyydestäerilaisissa lännenelokuvissa.  Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.