Ruotsin mestarivalmentaja kärsi aiemmin dopingjäähyä – pauhaa nyt huijareista kuin viimeistä päivää: "Miten v***n tyhmiä?"

SUEK:n lääketieteellinen asiantuntija Pekka Rauhala yllättyi Seefeldin dopingratsiasta 1:51
Suekin lääketieteellinen asiantuntija Pekka Rauhala kommentoi dopingvyyhtiä.

Ruotsin ampumahiihtomaajoukkueen päävalmentaja Wolfgang Pichler on antanut täyslaidallisensa tuoreesta Seefeldin MM-hiihtojen dopingvyyhdistä. Kummalliseen valoon hänen kommenttinsa asettaa se, että hän on itse ollut aiemmin dopingjäähyllä.

Seefeldin MM-hiihtojen dopingratsioissa otettiin kiinni viisi hiihtäjää, jotka sittemmin tunnustivat dopingin käytön ja pääsivät vapaaksi. Kyse oli itävaltalaisista Dominik Baldaufista ja Max Haukesta, virolaisista Karel Tammjärvestä ja Andreas Veerpalusta sekä kazakstanilaisesta Aleksei Poltoraninista.

Perjantaina poliisi puolestaan otti kiinni itävaltalaisen pyöräilijän Stefan Deniflin. Hän myönsi niin ikään veridopingin käytön ja pääsi vapaaksi.

Tuoreeltaan esille on tullut niin ikään itävaltalainen pyöräilijä Georg Preidler, joka tunnusti, että häneltä on otettu verta dopingtarkoituksessa. Sitä ei ole kuitenkaan hänen mukaansa koskaan laskettu takaisin hänen elimistöönsä.

– Ihmettelen, miten v***n tyhmiä ihmiset voivat olla. Suurin yllätys minulle on se, kuinka v***n tyhmiä he ovat, Pichler ärisi dopingvyyhdistä ruotsalaislehti Aftonbladetin mukaan.

– Tässä (hiihtourheilussa) on niin paljon douppaamista, aina tulee löytymään monia, jotka huijaavat. Kuulin kuitenkin, että ratsioissa oli mukana yli 120 poliisia, joten toivottavasti he ottavat monet huijareista kiinni, Pichler pauhasi.

Pichlerin kommenteissa on kyseenalainen kaiku. Hän luotsasi Venäjän ampumahiihtäjiä vuosina 2011–14 ja heistä esimerkiksi Olga Zaitseva, Jana Romanova ja Olga Viluhina ovat saaneet elinikäisen kilpailukiellon dopingrikkomusten takia.

Pichler lisäksi asetettiin hetkellisesti toimintakieltoon Sotshin olympiakisojen systemaattisen dopingohjelman vuoksi. Pichler vapautettiin kuitenkin pannastaan ennen Pyeonchangissa helmikuussa järjestettyjä olympialaisia, ja niissä Ruotsi saavutti ampumahiihdosta sensaatiomaisesti kaksi kultaa ja kaksi hopeaa. 

Aiemmin Pichler oli luotsannut muun muassa saksalaista Evi Sachenbacher-Stehleä, joka kärysi valmennussuhteen jälkeen dopingista Sotshissa.

Lue myös:

    Uusimmat