Entisestään lumiseen Etelä-Suomeen tulee alkuviikosta 20 senttiä lunta lisää – vaakasuora pyry tekee ajokelistä karmean

Ajokeli muuttuu paikoin huonoksi tai erittäin huonoksi Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa maanantaina, kertoo Ilmatieteen laitos. Lunta pyryttää ajoittain vaakasuoraan.

– Se ei todennäköisesti vaikuta aamuliikenteeseen, jotain heikkoa hipsuttelua voi tulla ennen varsinaista sadetta, mutta iltapäiväruuhkaan varmasti vaikuttaa. Turku-Helsinki-välillä näyttäisi olevan kaikkein reippain lumisade siinä vaiheessa. Näkyvyys on teillä huono tai jopa surkea, sanoo päivystävä meteorologi Jari Tuovinen.

Tuovisen mukaan ensimmäinen "lumisadeaalto" kestää maanantain alkuiltaan. Seuraava saapuu tiistaina aamupäivän tienoilla.

– Sitten näyttäisi satavan keskiviikkoaamuyöhön. Keskiviikkoaamun aikana sade hellittää etelässäkin.

Maanantain ja keskiviikon välisenä aikana Varsinais-Suomen ja Uudenmaan alueella voi sataa parikymmentä senttiä lunta. Maan keski- ja pohjoisosaan sataa tuona aikana 5–10 senttiä lunta.

Tuuli ja pakkanen muodostavat purevan kaksikon maanantaina

Sodankylässä Lapissa tehtiin sunnuntaina aamulla talven pakkasennätys, 38,7 astetta. Illalla ja yöllä pakkanen voi painua samoihin lukemiin tai jopa alle, kertoo Ilmatieteen laitos.

– Pohjois- ja Itä-Lapissa alueilla, joilla sää pysyy selkeänä, voitaisiin käydä yli 30 asteessa. Ei nyt ole ihan mahdotonta, että talven alin lämpötila menisi rikki. Mikään suuri ennätyshän tuo 38,7 ei ole, varsin tyypillinen talven alin lämpötila, kertoi päivystävä meteorologi Tuomo Bergman sunnuntaina aamulla.

Sunnuntaita vietetään suurilta osin kylmässä ja aurinkoisessa säässä. Pakkanen kiristyy taas iltapäivästä lähtien.

– Etelässäkin pakkanen kiristyy hyvin nopeasti, alkuillasta päästään laajemmin sinne 20 asteen kylmemmälle puolelle.

Pakkanen hellittää hieman Etelä-Suomessa maanantaina, ja pakkasasteet liikkuvat 5–10 välillä. Itä-Suomessa on päivällä pakkasta 20 asteen molemmin puolin, pohjoisessa on 20–30 pakkasastetta.

Ilmatieteen laitoksen mukaan itä-kaakkoistuuli voimistuu maanantaina, ja muodostaa pakkasen kanssa purevan yhdistelmän maanantaiaamusta iltapäivään.

Pakkanen lauhtuu edelleen tiistaina, pakkaslukemien ollessa etelärannikolla nollan ja viiden asteen välillä. Myös muualla maassa tiukimmat pakkaset helpottavat, elohopean liikkuessa 5–15 pakkasasteen välillä. 

Helsingin pelastuslaitos varoittaa Helsingin edustalla liikkuvia siitä, että jää on kantavuudeltaan vaihtelevaa ja keskimääräistä ohuempaa. Merellä liikkuva voikin päätyä heikoille jäille.

Lue myös: 

Lue myös:

    Uusimmat