Meteorologi täsmensi, minne vuorokauden kestävä hyinen ja luminen ydintalvi pelmahtaa ja missä on huonoin ajokeli: "Etelärannikkoa myöten voi olla lähes –20 astetta"

4:16
Katso videolta, missä päin Suomea lunta kertyy jopa viisitoista senttiä!

Maanantain lumipyryä seuraa uusi lumipyry. Se muuttaa ajokelin pöllyävän lumisateen vuoksi huonoksi. Lunta on luvassa maan länsi- ja eteläosiin viidestä kymmeneen senttiä. Kelin rajuutta lisää jopa 20-30 asteeseen laskeva pakkanen.

Säiden haltijat tarjoavat tällä viikolla erittäin vaihtelevaa keliä.

– Jo maanantaina illalla länsirannikolla pyryttää pöllyävää pakkaslunta. Samaan aikaan suuressa osassa maata pakkanen kiristyy illan aikana. Itä-Suomessa itärajalla voi olla tiistain vastaisena yönä pakkasta 20–30 astetta, paikallisesti voi olla reippaasti yli 30 astettakin, toteaa Forecan meteorologi Markus Mäntykannas.

Erot lämpötiloissa ovat suuret sillä ensi yönä lännessä on luvassa lauhaa ilmaa. Samaan aikaan pakkanen paukkuu idässä.

Ajokeli huononee osassa maata

Lumipyry ja tuuli voimistuvat tiistain vastaisen yönä. Pakkaslumi pöllyää ja voimakas tuuli kinostaa sitä. Niiden yhteisvaikutuksesta ajokeli muuttuu huonoksi.

– Tiistaina aamulla on huonoa ajokeliä Pohjanmaalta Pirkanmaan kautta kohti itäistä Uuttamaata. Nyt näyttää, että sakeimmat sateet tulisivat tiistaina aamulla suunnilleen Vaasa–Tampere–Lahti–Porvoo-linjalla. Myöhemmin tiistaina huonon ajokelin alue leviää muualle Uudellemaalle sekä Varsinais-Suomeen, Mäntykannas sanoo.

Pääkaupunkiseudulle lumisade näyttäisi saapuvan tiistaina iltapäivällä ja se jatkuu iltaan asti. Pohjoisessa ja maan keskiosassa saadaan nauttia auringonpaisteesta.

Pakkanen seuraa lumipyryä

Lumipyryn jälkeen etelään iskee napakka pakkanen ja keskiviikon vastaisesta yöstä ennustetaan maaliskuun kylmintä yötä laajalti eri puolilla maata.

– Etelärannikkoa myöten keskiviikkoaamuna voi olla liki 20 astetta pakkasta, maan keskivaiheilla ja pohjoisessa laajalti 25–30 pakkasastetta, paikoin enemmänkin, Mäntykannas ennustaa.

Keskiviikko tuokin sitten auringon mukanaan laajalle alueelle. Pakkaset lauhtuvat lounaan kahdeksan ja idän 15 pakkasasteen välille. Ne ovat vuodenaikaan nähden keskimääräistä kylmempiä päivälämpötiloja.

Ilma lämpenee torstain vastaisena yönä etelässä, lännessä ja Lapissa.

Torstaina saapuvat uudet sateet

Torstaina sää lauhtuu lounaasta alkaen ja loppuviikolla päästään mahdollisesti jo normaaleihin maaliskuun lämpötiloihin. Uudet lumi- ja räntäsateet saapuvat.

– Torstain jälkeen kylmyys näyttää taittuvan. Perjantaina plusasteita olisi jo lounaassa ja etelässä, viikonloppuna näillä näkymin laajemmin Etelä- ja Keski-Suomessa, Mäntykannas toteaa.




Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja