Etelä-Suomi hautautuu huomenna paksuun lumihuntuun – lunta pyryttää jopa 20 senttiä navakan tuulen kera

5:10
Lumimyräkkä tuo etelään jopa lähes 20 senttiä lunta – meteorologilta tuoreimmat tiedot

Eteläiseen Suomeen saapuu huomenna sankka lumipyry, joka voi tuoda tullessaan jopa lähes 20 senttiä lunta. Sade tulee navakan tuulen kera. 

MTV Uutiset Live kertoo ja näyttää kun tapahtuu. Se on toimitus, joka elää uutispäivää kanssasi.

Seuraa jatkuvaa lähetysvirtaa yhden ruudun kautta osoitteessa mtvuutiset.fi ja MTV Katsomossa.

Etelä-Suomessa on syytä ajaa maanteillä hyvin varoen. Lännestä saapuva lumisade muuttaa liikennesään eteläisissä maakunnissa huonoksi ja osittain erittäin huonoksi, ilmenee Ilmatieteen laitoksen varoituskartasta.

Säätä heikentää osaltaan sisämaankin puolella navakasti puhaltava tuuli.

Kaikille merialueille paitsi Perämerelle on annettu keskiviikoksi kovan tuulen varoitus. Lisäksi useilla merialueilla on voimassa jäätämisvaroitus.

Tiedossa navakkaa tuiskua

MTV Uutisten meteorologin Aleksi Jokelan mukaan tuulet eivät ole huomenna "merkittävän rajuja". 

– Kaikista voimakkaimmat myrskytuulet jäävät Suomen eteläpuolelle. Mutta navakkaa tuiskua on tiedossa. Puuskat voivat yltää myrskylukemiin ensi yönä etelärannikolla. Keskiviikkopäivän ja -illan aikana tuulet hiljalleen heikkenevät. 

– Mielenkiintoisen tilanteesta tekee se, että kyseessä on nyt itätuuli, joka voimistaa sateita erityisesti etelärannikolla. Sen vuoksi etelärannikolle tulee pahin keli ja lunta kertyy eniten.

Lunta pyryttää iltaan asti

Ajokeli on Jokelan mukaan kehno huomenna heti aamusta asti, ja lunta sataa etelässä sakeimmin juuri aamun työmatkaliikenteen aikana.

– Lunta on ehtinyt pyryttää koko yön. Aamukahdeksaan mennessä on tullut monin paikoin jo 5–10 senttiä lunta. Aamuun mennessä aurat eivät ole varmaankaan ehtineet lumia aurata, ja tilanne pahenee päivän edetessä. 

– Etelässä ei kannata lähteä liikkeelle autolla, jos ei ole aivan välttämätöntä, Jokela korostaa.

Lumipyry jatkuu huomisiltaan asti, eli lunta kertyy vielä reippaasti lisää.

– Etelä-Suomen itäosissa lumikertymät voivat lähennellä jopa 20:ta senttiä torstaiyöhön mennessä. Tampereen ja Jyväskylän korkeudella jäädän viiteen senttiin. Myöhemmin illalla sataa Kuopiossa asti.

Edessä upeita talvipäiviä 

Lämpötila pysyttelee pakkasen puolella niin huomenna myös loppuviikolla. Kylmintä on yöllä.

– Itse asiassa huomattavasti tavanomaista kylmempää on. 20 asteen lukemia esiintyy etelässä yöllä, ja pohjoisessa lämpötilat voivat selkeällä säällä olla 30 asteen lukemissa, Jokela sanoo.

– Mutta päivällä aurinko aika mukavasti lämmittää. Etelässä on päivisin pikkupakkasta. Pohjoisessa pysytetään päivälläkin 10 asteen kylmemmällä puolella. 

Loppuviikko näyttää huomisen jälleen enimmäkseen poutaiselta ja paikoin aurinkoiseltakin lauantaihin asti, jolloin seuraava matalapaine näyttäisi rantautuvan Suomeen etelästä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja