Entisen huippujalkapalloilijan karmea paljastus junioriajoistaan: "Tyttöjen piti ottaa housut pois todistaakseen, että ovat tyttöjä"

Entinen huippujalkapalloilija ja nykyään SVT:n asiantuntijana toimiva Lisa Ek on tehnyt karmaisevan paljastuksen juniorivuosistaan. Hän kertoo, että tyttöjen piti riisua housunsa todistaakseen olevansa tyttöjä, kertoo Expressen.

Syy tähän oli se, että vastustajien vanhempien ja valmentajien mielestä he olivat liian hyviä ollakseen tyttöjä. 

– Pelasin jääkiekkoa poikien kanssa 14-vuotiaaksi asti. Kun pelasin jalkapalloa, sanoivat vastustajien vanhemmat, että olen poika. Kahta tyttöä pyydettiin riisumaan housut todistaakseen, että on tyttöjä. Mikä on aikuisten ongelma? Antakaa lapsien pelata toistensa kanssa! Ek twiittasi.

– Olimme 12-13 vuotiaita, kun Österåkerin joukkueen kaksospelaajia pyydettiin riisumaan housut todistaakseen, että ovat tyttöjä. Vastustajien mielestä he olivat liian hyviä ollakseen tyttöjä. Jalkapalloa kaikille, paitsi silloin jos vanhemmat päättävät, Ek jatkoi.

Ek haluaa osoittaa tukensa 10-vuotiaalle Jullelle, joka heitettiin ulos poikajoukkueesta sen takia, koska syntyi tyttönä. 

– Mistä tässä on oikeasti kyse? MIten on mahdollista, että sivistymättömillä valmentajilla ja vanhemmilla on edelleen vuonna 2018 niin paljon valtaa lasten urheilun parissa ja kuinka on mahdollista, että heillä on niin matala tietotaso urheilevien lasten suhteen, vaikka asiasta löytyy tutkimustietoa, joka sanoo samaa: Antakaa lasten pelata keskenään! Ek kirjoitti.

– Olin jo aikaisemmin kuullut kommentteja minusta otteluiden ympärillä, mutta kun kyseessä oli aika, jolloin tasa-arvossa ei oltu päästy niin pitkälle, niin me lapset emme ymmärtäneet, että tytöt voivat olla poikia parempia. Otin silloin saamani kommentin siitä, että minun on pakko olla poika, kohteliaisuutena. Samalla ärsyynnyin siitä, että minua ei koskaan kohdeltu tyttönä, Ek sanoo.

Ek sanoo, että kommentit eivät vaikuttaneet häneen, sillä hänellä oli laaja tukiverkosto ympärillään. 

– Mutta jos olisin kuten Julle, enkä olisi kokenut sitä tukea omasta ympäristöstäni, olisi se ollut todella paljon vaikeampaa. Silloin olisin voinut menettää ilon, intohimon ja tahdon, enkä olisi todennäköisesti pelannut 27 vuoden ajan, Ek jatkaa.

36-vuotiaan Ekin mielestä lapsien urheilua tulee käsitellä yksilöiden kautta, ottaen huomioon heidän intohimot ja tarpeet, sekä heidän kaikkien tulee saada olla rauhassa. 

– Minulle se oli kuin keidas, kun pääsin pelaamaan jalkapalloa ja jääkiekkoa, silloin pystyin aina olemaan oma itseni. Siksi viihdyin, siellä syntyi intohimoni, joka on avain menestykseen. Jos menetämme rauhan ja ilon yhdenkin lapsen kohdalla, tasosta tai tavoitteista välittämättä, olemme menettäneet yhden yksilön ja olemme epäonnistuneet, Ek kertoo.

Ruotsalainen pelasi omalla urallaan AIK:n, Hammarbyn, Kopparbergs/Göteborgin, Rosengårdin ja Fiorentinan paidassa.

Alla tuorein Tulosruutu.


Lue myös:

    Uusimmat